Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Reportaje
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15320
De la 07 Ianuarie 2003
122875387

Ciudăţeniile admirate ale patronului Ioan Roşu de la Admir

  • Ioan Rotundu
  • 31 January 2022, 22:46
Ioan Roşu este patronul SC Admir SRL Botoşani, o societate a cărei activitate se bazează pe un lanţ de chioşcuri alimentare cu program non-stop, chioşcuri amplasate în anumite locuri strategice din municipiul Botoşani.
De altfel, inscripţia „Admir” de pe fruntea chioşcului, scrisă cu „roşu”, este cunoscută în oraş iar de clienţi nu duce lipsă nici în miez de noapte. Doar pandemia i-a mai dat programul peste cap, în rest se descurcă pentru că este un patron cu şcoală comercială învăţată pe vremea când lucra la UJCC Botoşani.
Dar nu despre prosperitatea afacerii sale vreau eu să vă informez, ci despre anumite ciudăţenii ale sale, ciudăţenii plăcute şi admirate de către cei care le ştiu sau le descoperă pentru prima oară. Fire rebelă atunci când i se face o nedreptate, cu verticalitate în faţa celor care-i calcă pragul să-i verifice afacerea, cu respect pentru proprii angajaţi, Roşu are în trecutul său un bogat palmares de evenimente plăcute şi neplăcute.
De exemplu, pe când lucra la UJCC Botoşani, în 14 decembrie 1989, cu o săptămână înainte de fuga lui Ceauşescu, a avut la serviciu o ceartă cu unul dintre şefi, s-a enervat şi şi-a rupt carnetul de partid, aruncându-l la coşul de gunoi. A avut noroc! Dacă nu fugea Ceauşescu, ajungea el în subsolul Securităţii de pe B-dul Eminescu şi nu i-ar fi fost deloc bine.
După 1990 a realizat că sistemul cooperaţiei de consum are zilele numărate, aşa că a prins curaj şi şi-a înjghebat prima sa afacere: un chioşc alimentar modest, care cu timpul a înfrăţit alte opt. Pe vremea comunismului aduna însemnele PCR: ziare, fotografii cu Ceauşescu, steaguri, simboluri etc. fără a şti ce va face cu ele în viitor. L-ea găsit întrebuinţare când s-a cunoscut cu botoşăneanul Constantin Iftimie, cel care a pus la Bucureşti bazele unui Muzeu al Comunismului.
Mai nou, având în colecţia de obiecte personale o hartă a Românei Mari, s-a gândit s-o transpună mărită pe un flaier pe care să-l expună pe unul din pereţi chioşcurilor. Aşa a apărut pe un perete al chioşcului amplasat pe Calea Naţională, colţ cu strada Octav Onicescu, harta României Mari, o hartă care oricât a-i de nepăsător, tot îţi atrage atenţia şi te opreşte din drum s-o examinezi.
M-am bucurat când am văzut tineri oprindu-se şi comentând despre cum arăta România dup Unirea de la 1 Decembrie 1918. L-am contactat telefonic pe Ioan Roşu şi lo-am întrebat ce i-a venit să expună harta într-un asemenea mod. „Am pus-o pe câteva dintre chioşcuri şi o voi expune în curând la toate. Vreau să ştie trecătorii cum arăta odată România şi ce-a mai rămas astăzi din ea. Nu fac politica niciunui partid, îmi văd de afacerile mele, dar simt şi trăiesc româneşte iar ca român ţin la ţara mea” – a fost explicaţia primită de la Ioan Roşu.
Personal cred că lecţia de istorie a lui Roşu dată trecătorilor este mult mai aplicată şi mult mai didactică decât a multor profesori de istorie din zilele noastre care îşi bagă în faţă diploma cumpărată de la „Spiru Haret”, dar dacă-l întrebi care erau vecinii României Mari tace nevinovat.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămânii 31.01 – 6.02.022
De ce a înflorit corupţia în Româna?!
Ioan Rotundu
Bancul săptămânii: Greşeala lui Dumnezeu din Geneza
Dosarul zilei: Garda de Mediu acuzată de nepăsare
Consilierul PMP implicat în scandalul de la Mogoșoaia și-a retras demisia
/ Ce spune președintele partidului Cristian Diaconescu
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Condoleanţe
Ce stă ascuns în spatele răspunsului obraznic al Ade Macovei?
Ioan Rotundu
Ajunsă o ruină, victimă a lăcomiei Bisericii
Ioan Rotundu
Modernizarea DN 20 Botoşani – Ştefăneşti a avansat vizibil
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog