Mod de preparare: Se curăţă numai piciorul ciupercilor, se spală pălăriile ciupercilor, se taie în jumătăţi sau sferturi, iar cele mici se lasă întregi. Se pun într-o cratiţă împreună cu uleiul, zeama de lămâie, boabele de piper, foile de dafin, oţetul, 200 ml apă şi o linguriţă rasă de sare şi se fierb acoperite, la foc mic, 40-50 de minute, până când se moaie bine şi apa scade, (plutesc în apă).
Se sărează după gust, dar nu prea mult deoarece pe parcursul conservării, lichidul va scădea şi va fi prea sărat.
Ciupercile se pun în borcane sterilizate dinainte, de mărime potrivită, pentru o singură gustare, împărţind uniform tot lichidul peste ele. Ciupercile marinate se pot păstra cu tot lichidul rece în pungă de plastic mai groasă, la congelator, nesterilizate, timp de 3-4 luni sau chiar mai mult. La nevoie se dezgheaţă şi se servesc.