Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22880
De la 07 Ianuarie 2003
122908529

Ciuturile nu mai scot din fântână nămol,
Iar prefectul Nechifor stă mototol!

  • Ioan Rotundu
  • 11 September 2016, 23:00
Geniul poetului Nicolae Labiş a surprins extrem de plastic dar şi tragic efectele secetei şi al foametei generată de aceasta. Din nefericire pentru judeţul nostru, trăim o perioadă de secetă mult mai dramatică. Versul „Ciuturile scot din fântână nămol” al lui Labil din poezia „Moartea căprioarei” nu mai este valabil pentru că ciuturile nu mai scot din fântână nici nămol, acestea fiind secate într-un mod care-i înspăimântă pe oameni.
Păşunile au dispărut sub arşiţa soarelui iar dealurile judeţului sunt numai pământ. Dar, cum spunea primarul Ioan Bucătaru, de la Avrămeni, oamenii îşi hrănesc animalele cu cocenii aduşi direct de pe ogor. „Nu s-au făcut boabe dar sunt frunze pe cocean şi asta mai salvează animalele. Însă lipsa apei a devenit o problemă extrem de gravă şi pentru animale şi pentru oameni. Nu mai am de unde aduce apă” – a declarat primarul comunei Avrămeni.
Judeţul Botoşani are o reţea hidrografică, aş spune, bine proporţionată. Cam la o distanţă de 10 – 15 km avem câte un râu care traversează judeţul de la nord-vest spre sud-est. Dar în momentul de faţă aceste râuri şi pârâiri sunt secate.
Începând de la râul Molniţa care străbate Sinăuţii, Rogojeştii, Cândeştii şi se varsă în Siret şi trecând la Miletinul care curge pe sub nasul Botoşaniului, pârâul din spatele fermei Popăuţi, cel al Maistrului de la Unţeni, Başeul, Ibăneasa, Bodeasa, Volovăţul din norul judeţului, toate sunt secate. Doar râul Sitna şi Jijia mai au câte un firicel de apă, insuficient pentru adăpatul animalele şi neconsumabilă pentru om sau uz casnic.
A dispărut salba de iazuri de la Vorniceni, au secat iazurile de la Borzeşti, cel de la Borolea, cele de la marginea satului Tudor Vladimirescu – Avrămeni. A scăzut dramatic nivelul apei din iazurile dintre Hudeşti şi Havârna, Negreni, Hăneşti etc. Despre apă în fântâni nu mai poate fi vorba. Nu se mai găseşte apă în fântânile din comunele Avrămeni, Adăşeni, Mihălăşeni, Dângeni, Vlăsâneşti etc.
Se cară apă cu cisternele dar tragedia cea mare este că nu se mai găseşte surse de apă de unde să se umple aceste cisterne. Revin la primarul din Avrămeni. A săpat puţuri de mare adâncime de peste 100 m dar a dat de apă sulfuroasă şi sărată, imposibil de consumat de către oameni şi animale.
Practic, întreg judeţul este cuprins de secetă. Doar localităţile aflate pe malul Prutului se mai descurcă cumva. Maşinile pompierilor nu pot acoperi nevoile întregului judeţ. Avem peste 300 de localităţi care suferă de secetă iar pompierii mai au de stins şi incendii. Sunt primari care au cerut prefectului să solicite ajutor de la judeţele vecine. Să vină cu cisterne şi apă. Unii primari se pregătesc să declare starea de necesitate.
Şi starea din agricultură este dezastruoasă. Pământul este atât de uscat că nu poate fi arat nici cu tractoarele cu sute de cai putere. Se desprind bucăţi mari de pământ într-un nor de praf iar discul nu le poate fărâmiţa. Însămânţările de toamnă nu pot fi realizate. Din cauza pământului prea uscat consumul de combustibil la ha este dublu. Aşa că fermierii nu mai ară. Aşteaptă ploaia!
Toate aceste probleme au fost aduse la cunoştinţa prefectului dar acesta n-a reuşit să găsească soluţii de rezolvare. Nici măcar nu s-a dus la premier să-i prezinte situaţia şi să nu plece de la el fără fonduri alocate din rezerva Guvernului. „Avem un prefect mototol” s-a exprimat unul dintre primarii liberali „îi mănâncă câinii din traistă şi el nu le zice măcar marş de aici”.
În anii cu secetă mult mai ponderată preoţii scoteau pe străzi cohorte de creştini cu icoane în mâini. E drept că o făceau când se anunţau ploi. Acum, dacă nu se anunţă poli nici pentru următoarele două săptămâni, preoţii tac chitic. Nu mai organizează parade creştine aducătoare de ploaie pentru că ştiinţa meteorologică nu a anunţat aşa ceva. Făţărnicie popească pe seama credulităţii omului de rând. Dacă au puterea credinţei, să aducă ploaia acum?!
Revenind la prefectul Dan Nechifor, dacă ştie că nu este în măsură să facă faţă unei astfel de calamităţi naturale, să facă bine şi să-şi dea demisia lăsând locul unuia priceput. Dacă vor începe să moară animalele de sete, va trebui să răspundă inclusiv penal.
De astăzi încep şcolile. Nici ele n-au apă. De unde vor bea zecile de mii de copii de la ţară apă pe timpul cât vor fi prezenţi la ore? Cine le va aduce apă? S-a gândit prefectul la toace acestea sau este mototol cum a spus acel primar.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 12.09.2016
Bancul zilei: Precauţia blondei
Traian Băsescu, anunţ APOCALIPTIC: 'Rusia a spus STOP! Riscăm RĂZBOI'
Cum se prepară cea mai bună slănină afumată,
după metoda de succes a unui renumit maestru culinar român
Lumea lu' Rotundu: Transalpina
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 10.09.2016
Pompierii dorohoieni: 165 de ani în slujba comunităţii
Liviu Dragnea despre votul senatorilor PSD in cazul imunitatii lui Gabriel Oprea:
Sa se uite cu mare atentie pe documente. Nu exista o linie de la partid
Raluca Pruna, despre atacul lui Tariceanu la adresa noului ministru de Interne:
Faptul ca Dragos Tudorache a fost facut 'un nimeni' este absolut josnic. Cred ca orice roman care n-a facut o cariera politica este pentru domnul Tariceanu un nimeni, ceea ce e grav
Presedintele Frantei, Francois Hollande, in vizita de stat in Romania marti, 13 septembrie
Tupeu de senator, nevastă de şofer
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog