Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11704
De la 07 Ianuarie 2003
122871771

Clădire istorică transformată în ladă de gunoi

  • 8 January 2018, 23:00
Între Crăciun şi Anul Nou am primit două telefoane de la locatarii din zona Bulevardului Eminescu, vecini cu localul Dolce Vita şi strada Armoniei. Spuneau cei care m-au sunat că sediul fostului Partid Democrat, lăsat în părăsire, a devenit adăpost pentru persoane dubioase iar curtea a devenit depozit de gunoi. Cei de la local şi din împrejurimi au început să arunce gunoaiele în curtea clădirii, ceea ce dă zonei un aspect de maidan.
Cum în perioada sărbătorilor nicio autoritate publică nu este interesată de problemele administrative ale oraşului, am lăsat sesizarea s-o rezolv după Bobotează. Ieri am trecut prin zonă şi cele ce mi s-au relatat la telefon sunt absolut reale. Dealtfel, se poate observa şi din fotografie.
Casa din imagine are un trecut istoric semnificativ pentru municipiul Botoşani. Arhitectul Eugenia Greceanu, cea care a studiat ansamblul urbanistic medieval al municipiului Botoşani la solicitarea Muzeului Naţional de Istorie Bucureşti, menţionează că această casă este reprezentativă pentru arhitectura de sfârşit de Ev Mediu a Botoşaniului. Din motive necunoscute, casa n-a fost declarată monument istoric. Se spune că au fost persoane interesate car au reuşit să-i convingă pe cei de la Direcţia Judeţeană de Cultură să nu cuprindă imobilul în lisa caselor monument istoric dar nu sunt şi dovezi care să susţină o asemenea afirmaţie.
După 1990, în acest imobil a funcţionat Restaurantul Armonia şi sediul Partidului Democrat. Când s-a pus în aplicare Legea retrocedărilor, casa a fost revendicată. Proprietarii, nişte bucureşteni, au vândut imobilul şi terenul aferent omului de afaceri ieşean Dănuţ Prisecariu. Între timp, afacerile lui Prisecariu au mers din rău în mai rău, aşa că acesta a scos casa la vânzare. De câţiva ani stă în curtea casei un panou cum că imobilul şi terenul sunt de vânzare dar nu s-a găsit un cumpărător.
În schimb, casa, rămasă fără niciun fel de pază, a devenit dormitor al boschetarilor care au făcut focul în interior, generând şi un incendiu ce a mistuit o parte din tavan. Tot de ani curtea stă în paragină. Vara cresc buruieni mai înalte ca omul iar toamna, până la căderea zăpezii, se pot vedea resturile vegetale în putrefacţie. Acum, curtea dinspre bulevard a început să fie ocupată de gunoaie.
Am discutat problema acestei case cu primarii Portariuc şi Flutur dar mi s-a spus că fiind proprietate privată nu au mijloace legale de a acţiona. Nu cred în spusele celor doi primari. În Consiliul Municipal se pot adopta hotărâri prin care să se sancţioneze proprietarii imobilelor abandonate, fier prin impozite majorate, fie prin amenzi consistente.
Nu se vrea acest lucru de către consilierii municipali ai PSD pentru că Mihai Tincu, dinozaurul roşu al PSD Botoşani şi cel care face şi desface cărţile în şedinţele CLM, deţine pe strada Săveni un ansamblu de imobile care stau în paragină tot de ani buni. Şi clădirile lui Tincu sluţesc imaginea oraşului în chiar Centrul istoric dar nimeni nu are curtajul să se atingă de persoana sa.
În Botoşani, în Dorohoi, Săveni, Darabani sunt imobile lăsate în paragină. Unii proprietari nici n-au călcat prin România postdecembristă, fiind plecaţi în Israel, dar au revendicat dreptul de proprietate şi l-au primit. Se simte nevoia unei legi care să reglementeze statutul clădirilor abandonate, mai ales când acestea sunt situate în zona centrală a localităţilor. Din păcate, parlamentarii noştri sunt prea angrenaţi în lupta cu apărarea corupţiei şi corupţilor şi nu mai au timp pentru legi de natură urbanistică.
Depozitarea gunoiului în spaţii publice şi în locuri neautorizate se sancţionează cu amendă. Poliţiştii comunitari vor lefuri de profesor universitar, că tot s-a ajuns ca în România prostia de rang bugetar să fie bine plătită, dar trec pasivi pe lângă gunoaiele care sluţesc frumuseţea oraşului. Cred că primarul Cătălin Flutur ar trebui să analizeze dacă nu cumva numărul poliţiştilor comunitari este prea mare şi au posibilitatea de a lenevi unul pe seama celuilalt.
Dar până la reglementarea legală a acestor probleme de urbanism, poate măcar cei de la Inspecţia de Sănătate Publică, de la Garda de Mediu vor găsi de cuviinţă să aplice legea, Ei au competenţe în acest domeniu al gunoaielor care pun în pericol mediul şi sănătatea publică.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


O doctorita de la camera de garda a spitalului orasenesc Baicoi a fost filmata
de ruda unui pacient in timp de refuza internarea acestuia. Mai mult, intr-un acces de furie, medicul a rupt fisa bolnavului, informeaza Digi 24.
Cartea lui Ioan Rotundu, fără de care nu se va putea scrie istoria corectă a judeţului Botoşani
Bancul zilei: Statistică paradoxală
Horoscopul zilei de 9.01.2018
Dar cu obsedatul sexual Gorgan cum rămâne?
Ioan Rotundu
Liviu Dragnea spune ca il sustine in continuare pe Tudose
si ca nu se impune un congres extraordinar al PSD
Vremea in urmatoarele doua saptamani
BNR a majorat rata dobanzii de politica monetara la 2%
Au aparut Normele la legea care obliga comerciantii sa se doteze cu cititoare de carduri.
Vezi in text o sinteza atat a noilor modificari, cat si a celor existente.
Ludovic Orban: Respingem solicitarile UDMR privind autonomia Tinutului Secuiesc
La presiunea furnizorilor, ANRE scumpeste gazele cu peste 8% pentru consumatorii casnici,
chiar daca actualele tarife erau valabile pana la sfarsitul lui martie
O scoala britanica apeleaza la filosofi greci
pentru a-i invata pe elevi sa identifice "stirile false"
Trimis in judecata pentru o mita de 23 mil. lei.
Marin Anton, fost deputat PNL si secretar de stat la Transporturi, acuzat ca a luat bani de la firma care a facut noul terminal din Otopeni
Secretarii de stat - motiv de tensiuni intre Liviu Dragnea si mai multi baroni din PSD
Conducere colectiva in PSD cu 5-6 lideri locali in locul lui Dragnea
Ce ascunde dosarul de abandon familial al amantului Ralucăi Stâncescu
Ioan Rotundu
Comunicat de pres㠖 Memorialul Ipoteşti
Ce ascunde dosarul de abandon familial al amantului Ralucăi Stâncescu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog