Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
9667
De la 07 Ianuarie 2003
70474919

Clericii si mirenii ortodocşi români din diaspora,
chemaţi să revină la Biserica Mamă

  • 12 February 2010, 23:00
Ierarhii Sfantului Sinod adreseaza un Apel de suflet catre toti clericii si mirenii ortodocsi romani din afara granitelor tarii, aflati - fara binecuvantare - in alte Biserici Ortodoxe surori sau in structuri bisericesti necanonice, de a reveni in comuniune directa cu Biserica Mama, adica in jurisdictia canonica a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, transmite Romanian Global News, care citeaza Basilica.
Realizarea acestui deziderat reprezinta implinirea prevederilor din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, care mentioneaza faptul ca Biserica Ortodoxa Romana este Biserica neamului romanesc si ii cuprinde pe crestinii ortodocsi din tara si pe crestinii ortodocsi romani din afara granitelor tarii (art. 5), iar organizarea canonica si pastorala a credinciosilor ortodocsi romani din afara granitelor Romaniei se asigura de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (art. 8). Acest principiu este in deplina concordanta cu hotararea Conferintei Presinodale Panortodoxe de la Chambésy-Elvetia (6-13 iunie 2009), care precizeaza ca fiecare Biserica autocefala are dreptul de a pastori propria sa diaspora.
Prevederile statutare mentionate exprima datoria Bisericii Ortodoxe Romane si se bazeaza pe canonul 16 de la Sinodul I Ecumenic (325), care afirma principiul ca nu este ingaduit unei eparhii sa primeasca in jurisdictia sa clerici si credinciosi ortodocsi, fara binecuvantarea Bisericii (eparhiei) careia acestia apartin.
In acest sens, amintim si faptul ca procesul de revenire a clerului si credinciosilor ortodocsi de diferite nationalitati la Bisericile Mame (de exemplu in Patriarhia Rusa si in Patriarhia Sarba) a inceput deja in urma cu mai mult timp si a aratat ca, prin coresponsabilitate si solidaritate etnica ortodoxa, se pot depasi dezbinari istorice conjuncturale, motivate in trecut pe criterii politice.
Acum, la 20 de ani de la caderea regimului comunist in Europa Rasariteana, cand Romania este membra a Uniunii Europene si a NATO si in conditiile in care Biserica Ortodoxa Romana dezvolta o activitate fara precedent in afara granitelor tarii prin reorganizarea si infiintarea de numeroase eparhii in intreaga lume, Sfantul Sinod apreciaza ca nu mai sunt motive intemeiate de a respinge chemarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane la unitate si comuniune ortodoxa romaneasca.
Totodata, Sfantul sinod este convins ca aceasta atitudine de reinviere si reconciliere ortodoxa romaneasca va consolida si va intensifica lucrarea pastoral-misionara, social-filantropica si cultural-educationala a Bisericii Ortodoxe Romane de pretutindeni, intarind in acelasi timp demnitatea ortodoxa romaneasca, prin eliberarea unora dintre romanii ortodocsi de complexul de a fi „cautatori de umbrele canonice" la straini.
Sfantul Sinod regreta si ca din motive multiple unii dintre fratii ortodocsi romani s-au indreptat spre alte jurisdictii ortodoxe, in timpul comunismului, insa ceea ce a fost scuzabil in trecut a devenit nejustificabil si chiar regretabil in prezent, adica instrainarea romanilor unii de altii, pana la dezbinarea lor bisericeasca.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Mircea Geoană vine la Botoşani la Conferinţa Judeţeană a PSD
Demnitate românească în regiunea transnistreană
Atenţionare meteorologică cod galben de ninsoare şi ploi
Vine la cerşit… voturi
Transporturile de sare din Romania, împotmolite pe drum
UE vrea agricultori botoşăneni
Cine credeţi că urlă acum ca jurnaliştii să depună declaraţii de interese?
Accidente provocate de copii năzdrăvani, cu sania şi cu căruţa
Drujba l-a „tăiat” la portofel
S-a luat la întrecere cu trenul
Guvernul Boc i-a faultat din nou pe profesori… cu Bacul
Secretele celor care nu se îmbolnăvesc niciodată
Jurista Miulescu, a preluat, provizoriu, postul de secretar al Primăriei Flămânzi
Asociaţiile de proprietari îşi fac de cap
Contabilii de la primării mai au nedumeriri cu salariile bugetarilor
Peste 60 de magistraţi nu vor mai avea pensii nesimţite
România priveşte Estul de sub scut
România a aprobat ajutorul de 100 de milioane de euro pentru Basarabia
NATO alături de Basarabia cere retragerea trupelor de ocupaţie
Noi vorbim limba română şi punctum
România nu a fost implicată în evenimentele din aprilie 2009
Horoscop
Bancul zilei: „Amabilitatea Britanică”
Gastronomie atractivă: Ciorba vânătorului
Comentariul comentariilor (XXVIII)
Ioan Rotundu
Ministrul Funeriu vrea o reformă şi mai trăsnită decât cele de până acum
el vrea învăţământ filandez după hachiţe şi tipicuri româneşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă