Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Important
Caricaturi
Economic
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
1815
De la 07 Ianuarie 2003
76493275

Clopoţel voios, capricios, la început de an şcolar ploios

  • 15 September 2008, 23:00
Început „ca la carte”, într-o zi de luni, 15 septembrie, noul an şcolar 2008-2009 a avut parte în prima sa zi oficială de o ploaie mocănească, rece, abătută peste toate localităţile din sudul judeţului. Evenimentul nu trebuie asociat neapărat melancoliei tipice anotimpului, putând compensa cu celălalt aspect principal al toamnei, belşugul.
Primarul de Flămânzi, Constantin Pitorac, şi-a găsit timp ca, printre problemele administraţiei locale, să participe la zornăirea veselă a clopoţelului la trei dintre şcolile din oraşul de pe Tulburea: Şcoala nr. 1 Flămânzi, Şcoala nr. 2 Cordun şi Grupul Şcolar Nicolae Bălcescu. Elevii de la gimnaziu sau liceu, mai cu gândul la zilele de joacă trecute, mai cu mintea la problemele cu care se vor confrunta în noul an şcolar, n-au împărtăşit cu aceeaşi intensitate entuziasmul bobocilor timizi care, împinşi de la spate de părinţi, au umplut cu flori superbe, viu colorate, braţele educatorilor şi învăţătorilor.
Din păcate, vremea capricioasă şi umedă a făcut ca majoritatea manifestărilor dedicate începutului de an şcolar să se desfăşoare în spaţii închise, pe holuri sau în săli ceva mai încăpătoare.
Dacă la Flămânzi, primul edil al oraşului a girat personal deschiderea viitorului an şcolar în cele trei unităţi amintite, la Şcoala principală din Frumuşica, primăria a fost reprezentată de cel de-al treilea personaj din ierarhie, contabilul şef Cornel Bălăşanu, desemnat să participe la manifestare chiar de primarul Costel Rădeanu, solicitat de urgenţă la Botoşani, la o discuţie privind implementarea unui proiect destinat comunităţii locale de rromi.
După ce părintele paroh Ioan-Florin Vamanu a ţinut o scurtă slujbă şi a adresat cuvinte cucernice şi pline de înţelepciune năzdrăvanilor din bănci, în peisaj au pătruns, încărcaţi de flori pentru dascăli, părinţii, parcă mai mulţi ca niciodată şi mai emoţionaţi decât copilaşii lor, ţinuţi cu hotărâre de mână pentru a nu-şi şifona rochiţele ori pentru a nu-şi păta mândreţea de papion. Nici viceprimarul Dumitru Baciu nu a putut fi prezent la fosta sa unitate, Şcoala de Arte şi Meserii din Vlădeni Deal, unde a fost „substituit” cu cinste şi onor de consilierul şi profesorul de tehnologie Costică Onofrei şi de ultimii doi primari ai comunei, profesorul Bleancă şi învăţătoarea-preoteasă Vamanu.
Tot o învăţătoare, tot preoteasă şi tot Vamanu ca nume, dar fără nici un grad de rudenie cu fosta primăriţă, a luat „în primire” contingentul celor 20 de boboci, unul mai frumos ca altul, ai recent modernizatei Şcoli din Storeşti, unde directoarea Olga Rădeanu şi-a văzut, după 30 de ani de învăţământ, visul cu ochii: să beneficieze, în sfârşit, de o şcoală frumoasă, modernă, înzestrată cu tot ce este nevoie. Aici, în loc de autorităţi locale, şi-au făcut apariţia poliţiştii care au explicat copiilor pe larg, cu ce probleme infracţionale se pot confrunta şi ce au de făcut dacă întâmplător asistă la vreo încălcare a legii.
Ca şi la Flămânzi, şi la Frumuşica toate şcolile au autorizaţie sanitară de funcţionare, au igienizarea terminată şi posedă circa 80% din cantitatea de lemne necesară în această iarnă. Zile bune se anunţă şi pentru şcolile din Vlădeni Deal şi Boscoteni în contextul în care, nu mai târziu de vineri, a avut loc la sediul primăriei licitaţia pentru stabilirea constructorului care va moderniza cele două şcoli, înlocuind tâmplăria degradată cu geamuri termopan şi acoperişurile din azbociment „canceros” cu învelitori moderne, făcute din tablă lindab.
Rămâne ca eforturile administraţiilor locale să fie cântărite în rezultate la învăţătură pe măsură, elevii fiind, până la urmă, cei care stabilesc valoarea reală a unităţilor de învăţământ, în funcţie de gradul succeselor înregistrate în competiţii interne, olimpiade, teste naţionale şi examene de bacalaureat. Până la urmă, peste exact nouă luni, se va vedea dacă udătura tomnatică, care a umezit capricios sunetul clopoţelului din septembrie, a pic(ur)at a belşug sau a …apă de ploaie. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLXLI)
(Ioan Rotundu)
Captivi în Metro, unde clienţii sunt ameninţaţi cu pistoalele
A uitat de credinţă
Ungurii cer independenţa şi pentru ceangăii din estul ţării
Transnistria - în pat cu Vasilii Şova
Elevă de clasa VII-a filmată dezbrăcată în WC
Program Tele'M Botoşani marţi, 16 septembrie
Păţania vânzătorului de aspiratoare
Horoscop
Preferinţele Elenei Udrea
Vi se oferă şansa de a fi cineva
Cel mai european Abator din judeţ a ajuns de râsul curcilor
Mediul i-a retras autorizaţia prefectul nu se mulţumeşte cu atât, el vrea sancţiuni mai drastice
Prefectul Sorescu le recomandă elevilor să fie mai serioşi
Târgul meşterilor populari la Săveni
Alcoolul ocupă locul fruntaş între viciile botoşănenilor
6.000 de botoşăneni şi-au măsurat gratuit tensiunea arterială şi nivelul glicemiei
Surprizele din Centrul Vechi se cer lămurite de arheologi
Subprefectul Şalgău şi-a suflecat mânecile în proporţie de… 40%
Topul firmelor din construcţii
după cifra de afaceri înregistrată la 30.06.2008
Dezvăluiri despre activitatea celor mai tari firme de construcţii din judeţ
Pacient recuperat mort de la spitalul de Recuperare
Meningita virală face primele victime
Noi posibilităţi de calificare profesională
Controale care nu constată nimic
Directorul Munteanu toacă banii spitalului pe un audit inutil
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă