Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
1478
De la 07 Ianuarie 2003
77660305

Coaliţia PDL-UDMR-UNPR a modificat regula de joc în Parlament

  • ce efecte vor avea trei modificări la regulamentul Camerei Deputaţilor
  • 11 November 2010, 23:00
PDL, sustinut de partenerii de Coalitie, a reusit sa impuna modificari la regulamentul Camerei prin care spera sa deblocheze situatia de la Camera Deputatilor, insa ele mai trebuie adoptate si de plen pentru a intra in vigoare. Comisia de Regulament a adoptat, joi, un amendament care permite Biroului Permanent sa-si desfasoare activitatea fara a fi necesara prezenta Opozitiei. Amendamentul permite deblocarea lucrarilor din Camera, dar daca parlamentarii PSD si PNL sunt prezenti, au majoritatea in Biroul Permanent si pot bloca proiectele Guvernului.
Daca modificarile vor fi validate in plen, Puterea deblocheaza lucrarile Camerei Deputatilor si ar putea scapa de presiunea Opozitiei, care isi conditiona prezenta la sedinta Biroului Permanent de demiterea Robertei Anastase
Prima modificare la Regulament. Comisia de Regulament a Camerei Deputatilor a adoptat, joi, un amendament de modificare a Regulamentului intern, prin care materialele inscrise pe ordinea de zi a Biroului permanent se pot aproba sau respinge cu votul majoritatii celor prezenti, nemaifiind necesara intrunirea cvorumului. Blocajul Biroului Permanent al Camerei se producea, inainte de modificarea regulamentului, in momentul in care reprezentantii PSD si PNL absentau de la sedinta si nu se intrunea cvorumul necesar, sedinta fiind suspendata. Opozitia are sapte membri in Biroul Permanent, in timp ce Puterea are doar 6 membri.
In Regulamentul Camerei Deputatilor nu este specificat ca sedinta se suspenda daca majoritatea membrilor nu este prezenta. Pana in prezent, lucrarile Biroului Permanent s-au desfasurat dupa uzanta parlamentara, o cutuma care permitea suspendarea decizilor si implicit suspendarea sedintei daca jumatate plus unu din membrii BP (mai exact sapte) nu erau prezenti.
Deputatii din Comisia de Regulament au introdus un amendament care prevede negru pe alb ca decizile se pot lua cu votul majoritatii celor prezenti. Practic, daca sunt prezenti la sedinta doar cei sase reprezentanti ai Puterii, ei pot decide prin vot ordinea de zi pentru plen si trimiterea proiectelor de lege la comisiile de specialitate.
Acest amendament ar putea debloca lucrarile Conducerii Camerei dar, in acelasi timp, permite Opozitiei sa-si manifeste votul, daca vine la sedinta. Pe de o parte, sedinta Biroului Permanent se poate desfasura doar cu reprezentantii Puterii, permitandu-le acestora sa deblocheze activitatea legislativa. Pe de alta parte, daca reprezentantii Opozitiei se decid sa participe, PNL si PSD pot in continuare sa blocheze proiectele Guvernului.
"Practic, prin aceasta prevedere deblocam activitatea Camerei Deputatilor, eliminand cutuma", a declarat presedintele Comisiei, Iustin Cionca-Arghir. PNL a anuntat deja ca va contesta la Curtea Constitutionala amendamentul, daca va fi adoptat de catre plen. Deputatul PNL, Ciprian Dobre, sustine ca modificarea incalca Constitutia Romaniei.
"Aceasta prevedere, asa cum a fost ea votata de membrii coalitiei, noi o vom ataca la CCR pentru ca incalca principiile elementare evocate de Constitutie si avem articolul 64, alin 5, dar si principiile democratice ale unui stat de drept care sunt infrante prin aceasta prevedere regulamentara si cred ca si de aceasta data CCR va da o solutie democratica", a declarat Dobre.
Articolul 64 din Constitutie invocat de Dobre nu specifica ca, la sedinta Biroului Permanent, cvorumul trebuie sa fie de jumatate plus unu, doar ca acesta se alcatuieste conform configuratiei politice. Art 64 alin (5): Birourile permanente si comisiile parlamentare se alcatuiesc potrivit configuratiei politice a fiecarei Camere
. A doua modificare la Regulament. La propunerea deputatului independent Eugen Nicolicea s-au stabilit termene pana la care pot fi depuse rapoartele asupra proiectelor de lege. Astfel, in cazul in care Camera Deputatilor este primul for sesizat, termenele aprobate de Biroul permanent vor fi de 14 zile. In prezent, Regulamentul nu prevede termene clare, mai exact rapoartele se depun intre 10 -15 zile. Acest fapt provoca dezbateri aprinse intre reprezentantii Puterii si ai Opozitiei, si se finalizau cu suspendarea sedintei Biroului Permanent. Prin stabilirea unui termen clar de depunere a rapoartelor se evita tergiversarea deciziilor.
Cel de-al treilea amendament adoptat de Comisie prevede ca presedintele Camerei are obligatia sa convoace Biroul Permanent cel putin o data pe saptamana, de regula miercurea, fiind o modificare la articolul 32 al Regulamentului.
In prezent, Regulamentul prevede ca Biroul Permanent se convoaca la cererea presedintelui sau a cel putin patru membrii ai sai, fara sa prevada la ce interval de timp.(Art. 32. - Biroul permanent se convoaca la cererea presedintelui Camerei Deputatilor sau la cererea a cel putin 4 membri ai sai).
Toate modificarile la Regulamentul intern a fost adoptate de majoritatea membrilor comisiei, cu patru voturi pentru (PDL, UDMR, reprezentantul minoritatilor, reprezentantul independentilor) si un vot impotriva (PNL), reprezentantul PSD fiind absent. Amendamentele urmeaza sa fie inaintate Biroului permanent si supuse la vot in plenul Camerei Deputatilor, unde Puterea are majoritate.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Concluzia psihologului
Eu sunt ca Berlusconi, iubesc femeile şi nu mă ascund
se ştie că sunt gagicar, că sunt plătitor nu se ştie
Pervez Musharraf: SUA si Pakistanul au participat la "jihadul" împotriva trupelor sovietice in Afghanistan
Crin Antonescu invită PDL la întâlnirea politică de luni
Taiwanul elimină vizele pentru cetăţenii români
Top 5 descoperiri ale ultimului deceniu
Viata dublă a unui agent sub acoperire: Mihail Vasenkov, alias Juan Lazaro
Conducerea TVR analizează situaţia lui Razvan Nicolescu
în cazul prostituatelor de lux
Terasa non-stop de lângă Ambasada Franţei, interzisă la tribunal
Echiparea maşinilor cu cauciucuri de iarnă va fi obligatorie din iarna anului viitor
Femeie înecată într-un pârâu, scoasă de pompieri
Locuinţă aprinsă de un jar căzut din sobă
Bărbat decedat în cabina unui tractor scos de pompieri
Săptămâna Educaţiei Globale la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară
Scrisoare de mulţumire
Rompetrol Rafinare, pierderi nete de 20,5 milioane dolari in trimestrul trei
Mireasa va trece întâi prin patul lor!
Locuitorii din comuna Călăraşi au fost învăţaţi să fie paşnici
Descoperirea interculturalităţii – curs Comenius
Visteria CJ Botoşlani este goală
ca şi cea a primăriilor din judeţ
Ţâbuleac va semna numirea lui Oprişanu director la Psihiatrie
Opinii diferite privind acordarea meditaţiilor
Bugetarii vor ca judecătorii să le restituie cei 25% tăiaţi din salarii
Un proiect de lege ar putea aduce necazuri sănătăţii botoşănene
CAS face instrucţie cu farmaciştii din Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă