Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24449
De la 07 Ianuarie 2003
122884516

Codrut Sereş a fost condamnat la şase ani de închisoare, pentru trădare

  • Zsolt Nagy - cinci ani de închisoare
  • 3 December 2013, 23:00
Codrut Seres a fost condamnat la sase ani de inchisoare, in dosarul privatizarilor strategice, anunta B1 TV. Completul de trei judecatori de la Inalta Curte l-a condamnat si pe Zsolt Nagy, fost ministru al Telecomunicatiilor, la cinci ani de inchisoare, in acelasi dosar. Ambele sentinte sunt cu executare dar nu sunt definitive, inculpatilor ramanandu-le o singura cale de atac.
In acest dosar mai exista o singura cale de atac, la completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Fostul ministru al Economiei si Comertului Ioan Codrut Seres a primit cinci ani de inchisoare pentru aderare la un grup infractional si sase ani de inchisoare pentru tradare prin transmitere de secrete, potrivi deciziei instantei supreme, citata de agentia Mediafax. Judecatorii au comasat pedepsele si au dispus ca Seres sa o execute pe cea mai grea, de sase ani de inchisoare.
Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru aderare la un grup infractional, pedeapsa cu executare. Instanta l-a mai condamnat pe cetateanul ceh Michal Susak la patru ani si zece luni de inchisoare pentru initierea unui grup infractional transnational si la zece ani de inchisoare pentru complicitate la spionaj, urmand sa execute pedeapsa cea mai grea.
Mircea Calin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetatean romano-englez, a primit o pedeapsa de patru ani si zece luni de inchisoare pentru initierea unui grup infractional transnational si noua ani si sase luni de inchisoare pentru complicitate la spionaj. Instanta a comasat pedepsele si a dispus ca Flore ca execute noua ani si sase luni de inchisoare. Fostul ministru PC al Economiei si Comertului, Codrut Seres, si fostul ministru UDMR al Telecomunicatiilor, Zsolt Nagy, au fost acuzati de procurori ca ar fi utilizat pozitiile pe care le ocupau in Guvern pentru a favoriza anumiti concurenti intr-o serie de dosare de privatizare de mare importanta.
Astfel, potrivit procurorilor, Seres, Nagy si fostul secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor Kerekes Gabor, au constituit sau au aderat la un grup infractional cu caracter transnational, din care au facut parte si deja celebrii Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea si Mihai Radu Donciu (judecati pentru spionaj intr-un alt dosar), dar si alti trei inculpati (un turc, un ceh si un romano-englez).
Activitatea infractionala ar fi avut loc in perioada 30 mai 2005 - 21 noiembrie 2006 si ar fi constat, printre altele, intr-o serie de actiuni ilegale care ar fi menit sa distorsioneze procesul de privatizare a Electrica Muntenia Sud, de vanzare a unui pachet de 8 % din actiunile Petrom, de privatizare/restructurare a Romaero Bucuresti si Avioane Craiova, de consultanta in vederea privatizarii SN RADIOCOMUNICATII SA, de consultanta in vederea restructurarii si privatizarii CN Posta Romana SA, dar si de selectare prin licitatie a consultantului international pentru listarea la bursa a pachetului de 46% din actiunile detinute de statul roman la Romtelecom.
Mai exact, demnitarii ar fi furnizat informatii confidentiale despre o serie de licitatii organizate de minister pentru consultanta sau privatizarea unor societati si ar fi incercat, in unele situatii, sa influenteze rezultatul unor licitatii. Se pare ca sesizarea pentru demararea anchetei a venit din partea unor ofiteri SRI care supravegheau domeniul economic.
In 26 august 2008, Senatul a aprobat urmarirea penala in cazul lui Codrut Seres. In cadrul aceleiasi hotarari, alesii au decis ca cele 70 de volume originale ale dosarului DNA sa fie secretizate si arhivate la Senat. Asta ar fi putut duce la imposibilitatea derularii in continuare a procedurilor. Din fericire, senatorii au fost de acord sa returneze dosarul si, pe 30 martie 2009, cei doi fosti ministri au fost trimisi in judecata.
Alte persoane inculpate in dosar:
- Kerekes Gabor, fost secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor, pentru complicitate la spionaj;
- Mircea Calin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetatean romano-englez, pentru complicitate la spionaj;
- Susak Michal, cetatean ceh, pentru complicitate la spionaj;
- Mustafa Oral, cetatean turc, pentru pentru complicitate la spionaj.
Pozitia acuzatilor: "Sunt nevinovat" (Codrut Seres)
"Este o razbunare politica" (Zsolt Nagy)
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Aşteptările Alinuţei
Gastronomie: Paella cu carne de pui şi porc
DJTS – Comunicat de presă
Cumpărături şi spectacol în mall de Noaptea reducerilor
Muzeul judeţean Botoşani – Comunicat de presă
Nira le-a dat de urmă contrabandiştilor de la Bădiuţi
Armatele române de pe cele două maluri ale Prutului continuă procesul de integrare
două acorduri militare importante au fost semnate la Bucureşti
Jandarmeria, noua Securitate a guvernului Ponta?!
Am primit bastoane peste cap si gât, de mi-a dat sângele pe nas.” Bătrâne cu icoane în mână, călcate în picioare de jandarmi!
Cerem permise de conducere "separat" pentru şoferii profesionişti şi amatori
Cine este Ignacio Garcia Bercero, seful negociatorilor UE pentru cel mai mare acord regional de comerţ liber din istorie
Dezbaterile pe bugetul 2014 au o ţintă falsă. ABC-ul construcţiei unui buget
Aveţi vreun protest legat de cămăşi? Noi le purtam. Dumneavoastră, nu
Ministrul Radu Stroe l-a schimbat din funcţie pe şeful Direcţiei Generale Anticorupţie
Botoşani: Primarul Portariuc şi-a făcut lecţiile pentru Crăciun şi Revelion
Schimbarea lui Cosmin Andrei, o măsură necesară
Ioan Rotundu
Organizaţia Salvaţi copiii şi Uvertura Mall
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog