Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23623
De la 07 Ianuarie 2003
122909272

Colectă naţională pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului

  • 18 February 2011, 23:00
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) a aprobat procedura de colecta nationala pentru ridicarea Catedralei Mantuirii Neamului. Constructia va fi inceputa dupa sarbatoarile de Pasti, a anuntat, vineri, episcopul vicar patriarhal Ciprian Campineanul, intr-o conferinta de presa la Palatul Patriarhiei.
"Potrivit hotararii sinodale, pentru informarea credinciosilor asupra colectei nationale, in fiecare lacas de cult ortodox din cadrul parohiilor si manastirilor din cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Romane va fi afisat un anunt care va cuprinde imaginea Catedralei Mantuirii Neamului, anuntul emiterii unei chitante indiferent de suma, modelul de chitanta si conturile bancare in care se pot face direct donatii de virament de catre persoanele fizice sau juridice", a spus episcopul vicar patriarhal Ciprian Campineanul, secretar al Sfantului Sinod, citat de Agerpres.
El a precizat ca donatiile vor putea fi facute la parohii, manastiri si schituri doar clericilor angajati la respectivele unitati de cult, iar donatorii vor primi o chitanta personalizata. Chitantierele vor fi puse la dispozitie de Patriarhia Romana prin intermediul centrelor eparhiale, corespunzator numarului unitatilor de cult din subordine.
"Vreau sa subliniez ca donatiile nu se vor face in spatiile publice", a declarat Ciprian Campineanul.
Episcopul vicar a informat ca "tinand cont de faptul ca, in parohiile si manastirile Patriarhiei Romane, in primele duminici din postul Sfintelor Pasti, care incepe pe 7 martie, se va organiza colecta pentru Fondul Central Misionar destinat in special ajutorarii comunitatilor ortodoxe romanesti sarace din tara si din strainatate, iar colecta nationala pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului va incepe dupa sarbatoarea Sfintelor Pasti (24 aprilie)".
Fiecare eparhie va transmite, prin intermediul protopopiatelor din jurisdictie, carnetele-chitantier catre fiecare parohie si manastire. In fiecare luna, protopopiatele vor centraliza electronic, in baza unor procese verbale, chitantele eliberate de unitatile de cult din teritoriu pe care le vor trimite, impreuna cu sumele aferente, catre centrele eparhiale.
La randul lor, eparhiile vor centraliza electronic procesele verbale cu chitantele de la toate unitatile de cult aflate in jurisdictie, iar sumele aferente vor fi transferate prin virament direct in conturile bancare ale Patriarhiei Romane, aferente Catedralei Mantuirii Neamului. Predarea centralizarii catre Patriarhia Romana se va face impreuna cu ordinul de plata bancar.
Verificarea fiecarei chitante de catre persoanele donatoare se poate face prin apelarea la numarul de telefon 021 406 71 82 sau la adresa de e-mail: [email protected].
In pomelnicul ctitorilor Catedralei de pe site-ul www.catedralaneamului.ro vor fi mentionate numele donatorilor, dar numai cu acordul acestora.
Pentru evitarea fraudelor, Patriarhia Romana nu imputerniceste pe nimeni sa colecteze bani pentru Catedrala Mantuirii Neamului in spatiile publice, la casele credinciosilor sau sediile institutiilor publice de stat ori ale firmelor private.
Guvernul a acordat recent Patriarhiei Romane un sprijin financiar in valoare de zece milioane de lei pentru lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului pe anul 2011.
"Aceasta suma reprezinta doar 5% din suma de 200.000.000 de lei aferenta lucrarilor de executie pe anul 2011", a spus episcopul. El a precizat ca "banii din acest sprijin guvernamental provin si din impozitele platite statului roman de credinciosii romani ortodocsi, care reprezinta majoritatea poporului roman (87%) si ca impozitul si contributiile aferente salariilor, TVA-ul etc. care vor fi platite de Patriarhia Romana Statului Roman din suma de 200.000.000 lei se estimeaza a fi de aproximativ 60.000.000 de lei, in anul 2011".
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Farmaciile nu mai vor contracte cu CAS
Încă nu se ştie dacă în acest an se mai acordă gratuit lapte praf
Pensii diminate prin poprire de la bănci
Membrii „Obştea Dracşani” vor să se urce pe clădirea Palatului Administrativ
Cristian Achiţei este considerat un tip habotnic
susţine social-demoratul Macaleţi
Locuitorii din Truşeşti primesc veşti bune
Baronul PSD-ist primar de Băluşeni este acuzat de fraudă
Buhăianu anunţă un mare scandal cu Vama de la Rădăuţi-Prut
a început vendeta între portocalii?
28 februarie – Ziua Protecţiei Civile
Incendii provocate de coşurile de fum necurăţate de funingine
Incendiu de vegetaţie uscată la Roma
De ce vine Joseph Biden la Chişinău?
Cabinetul lui Viktor Orban modifică legea presei din Ungaria
“Greva sexului” la moldoveni
România a demonstrat voinţa politică necesară continuîrii reformelor
Raportul CE dovedeşte că PDL si coaliţia de guvernământ trag în jos România
ICCJ: Dinu Patriciu va primi 50.000 de lei despăgubiri de la SRI
pentru că i-au fost ascultate ilegal telefoanele
Universitatea Craiova, evacuată din cantonament
Fiica presupusului intermediar al şpăgii pentru şeful Vamii, angajată la cabinetul şefului Vămii
ANM: Sâmbătă şi duminică va ninge in toată ţara
Horoscop
Bancul zilei: Ginecologul şi afro-americana
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog