Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9835
De la 07 Ianuarie 2003
93624755

Colindul românesc a împodobit sufletele românilor ortodocşi din Ungaria

  • 7 December 2009, 23:00
In preajma aniversarii hramului Catedralei Episcopale din Jula, inchinata Sfantului Ierarh Nicolae, Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, a raspuns la invitatia adresata de PS Parinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Romane din Ungaria si a participat impreuna cu un grup de tineri teologi si preoti din Episcopia Caransebesului, care i-a cuprins si pe psaltii din grupul „Katharsis" al aceleasi episcopii, la mai multe concerte de colinde oferite romanilor ortodocsi din Ungaria, transmite Romanian Global News care citeaza Biroul de Presa al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria.
La Centrul Cultural Roman din cadrul Liceului Romanesc „Nicolae Balcescu" din Giula, in data de 3 decembrie, tinerii colindatori din Caransebes au prezentat in fata cadrelor didactice si a celor aproape 300 de elevi de la Scoala Generala si Liceul Romanesc din Giula, dar si a altor romani din Giula, un minunat concert de Craciun, in trei parti, ce a cuprins colinde traditionale bizantine, colinde corale si colinde romanesti instrumentale. Toti cei prezenti, intre care s-au numarat Doamna Irina Comaroschi, Ambasadorul Romaniei in Ungaria si Domnul Ioan Fodoreanu, Consulul General al Romaniei la Giula, au fost foarte impresionati de frumusetea deosebita a colindelor si de modul in care acestea au fost interpretate de catre colindatorii caransebeseni. Concertul oferit prin bunavointa Preasfintitului Parinte Episcop Lucian a constituit un adevarat eveniment misionar pentru tinerii romani elevi din Ungaria.
Pentru ca frumusetea colindului romanesc sa impodobeasca si sufletele altor credinciosi romani, concertul a fost prezentat si in biserica din Micherechi in fata credinciosilor micherecheni, dar si veniti din alte parohii apropiate (Giula, Apateu, Sacal, Chitighaz, etc.), care au umplut aceasta biserica. Inaintea concertului, cei doi ierarhi si un frumos sobor de preoti si diaconi din Episcopia Caransebesului si Episcopia Giulei au savarsit o slujba de Te Deum, multumind lui Dumnezeu pentru toate darurile si binefacerile Sale. Atmosfera de rugaciune a incalzit sufletele credinciosilor, pregatindu-le pentru frumoasele colinde care au urmat si care au fost primite cu multa bucurie sufleteasca de catre credinciosii prezenti.
In ziua urmatoare a avut loc sarbatoarea hramului Catedralei Episcopale, la care au participat, potrivit unei traditii locale, toti copiii de la cele trei institutii de invatamant romanesti: Gradinita, Scoala Generala si Liceul Romanesc din Giula, alaturi de alti credinciosi. Cei doi ierarhi au savarsit Sfanta Liturghie Arhiereasca in fruntea unui mare sobor de preoti si diaconi, format din toti clericii Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria si din preotii si diaconii Episcopiei Caransebesului care au participat la acest eveniment.
Raspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Katharsis" al Episcopiei Caransebesului. Dupa Sfanta Liturghie, copiii de la Gradinita si Scoala Generala Romaneasca din Giula au prezentat un frumos program dedicat sarbatorii „Sfantului Nicolae" si au primit, impreuna cu elevii de la liceu, daruri de Sfantul Nicolae si iconite din partea celor doi ierarhi. Cu prilejul acestor concerte de colinde, din partea Episcopiei Caransebesului au fost oferite pentru romanii din Ungaria cd-uri cu colinde si alte slujbe bisericesti, iconite si calendare de mai multe feluri, contribuindu-se si in acest fel la mentinerea identitatii nationale si spirituale a acestor romani.
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


La Flămânzi, de Moş Nicolae, s-a votat roşu, dar cu pete …portocalii!!!
Două surori cu o poveste de viaţă incredibilă
147.600 de români au votat în afara frontierelor
votul lor a hotărât Preşedintele României
Rezultatele din Chicago si Detroit: 80.85% pro-Basescu
Drumeţie la munte pentru românii din Elveţia
Porc în stil Italian
Aluzia Mariei către Ion
Horoscop
Românul şi VINE VACANŢA!
Ţurcanu şi Trandafira
I-a ciuruit!
Program TELE'M Botoşani, marţi
Zeci de apeluri telefonice la 112 în ziua alegerilor
PDL Botoşani - învins acasă, victorios la Bucureşti
Grupul „Cheia Sol” cântă din nou alături de Filarmonica Botoşani
Criza economică nu a băgat la apă datornicii botoşăneni
Copiii din centrele de plasament l-au aşteptat pe Moş Nicolae
În sediul PSD – aroganţă şi laşitate
Disperaţi, mogulii continuă lupta
Ioan Rotundu
Profesorii nu vor examen de titularizare organizat în plan local
Limita de pensionare se va prelungi mai repede decât s-a stabilit
Spitalele fac economii şi unde nu trebuie
Reglementări privind scutirile medicale pentru elevi
Schimbări fundamentale în Coşula
atât ca mentalitate cât şi la nivelul relaţiilor între români şi ţigani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă