Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Umor
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25270
De la 07 Ianuarie 2003
122910919

Comandoul a avut misiunea să-l ucidă, nu să-l captureze pe Osama bin Laden

  • 2 May 2011, 23:00
Fortele de comando care l-au eliminat pe Osama bin Laden aveau ordin sa-l ucida pe liderul al-Qaeda, nu sa-l captureze, a declarat pentru Reuters un oficial din serviciile secrete.
"A fost o operatiune de ucidere", a spus oficialul, care a subliniat ca nu a existat vointa de a-l captura in viata pe bin Laden.
Informatia vine dupa ce surse citate de Fox News afirmasera ca soldatii americani i-au cerut liderului al-Qaeda sa se predea, inainte de a-l impusca.
Cum l-a gasit CIA pe Osama bin Laden: Un mesager, o locuinta imensa, fara telefon, fara internet, in care gunoiul era ars - cateva indicii esentiale ale operatiunii secrete
Informatia esentiala in localizarea lui Osama bin Laden a venit in august 2010. Serviciile secrete americane stiau de ani de zile "numele de razboi" al mesagerului de incredere al liderului terorist si faptul ca cei doi ar putea locui impreuna. Au reusit sa-i stabileasca identitatea reala in 2007. Mai ramanea de aflat unde locuia acesta. Americanii au reusit acest lucru in vara anului trecut: un "complex din Abbottabad", intr-un cartier locuit de militari pensionari. Informatiile, citate de AFP, au fost oferite presei de un inalt oficial american, sub protectia anonimatului.
Din 11 septembrie, omul cel mai cautat din lume a devenit aproape invizibil. Pana in noaptea de duminica spre luni, cand trupele americane de comando l-au ucis in resedinta sa din Abbottabad.
"Din momentul in care l-am identificat pe bin Laden ca o amenintare, CIA a adunat elemente legate de persoanele din cercul sau de apropiati, precum mesagerii personali", a povestit un inalt oficial al administratiei Obama, sub protectia anonimatului.
Serviciile americane de informatii au devenit interesate in mod deosebit de unul dintre acesti mesageri. Membrii al-Qaeda care au fost capturati au furnizati serviciilor secrete "numele de razboi" al acestuia si l-au prezentat drept un apropiat al lui Kaled Sheik Mohammed, "creierul" atentatelor din 11 septembrie, si un asistent de incredere al lui Abu Faraj Al-Libbi, numarul trei in ierarhia al-Qaeda, capturat in 2005. "L-au prezentat pe acest om ca unul dintre singurii mesageri in care bin Laden avea incredere si au indicat ca ar putea locui impreuna. Dar, ani intregi, nu am putut sa-i aflam numele sau adevarat sau unde se afla", a marturisit acesta.
De-abia in 2007 identitatea sa a fost descoperita. In urma cu cateva luni, americanii au reusit sa descopere zona in care se gasea mesagerul, impreuna cu fratele sau: in Pakistan.
"Dar nu reuseam sa aflam exact unde traia", in conditiile in care acesta era foarte precaut.
"Faptul ca erau atat de prudenti ne-a confirmat ca eram pe drumul cel bun", a continuat acesta.
Locuinta
August 2010: informatia esentiala. Locatia lor a fost descoperita, este un "complex din Abbottabad" intr-un cartier locuit de militari pensionari. Barack Obama a fost informat.
"Cand am vazut complexul in care cei doi frati traiesc, am avut un soc", precizeaza inaltul oficial.
Complexul era situat pe un vast teren. Era "de opt ori mai mare decat celelalte case din cartier". Cand a fost construit, in 2005, se afla la capatul unei stradute neasfaltate. De atunci, alte case au fost construite in apropiere.
Sateliti, drone, surse umane? Inaltul oficial nu a oferit detalii despre modul in care au fost obtinute aceste informatii dar fiecare detaliu al cladirii a fost atent studiat.
Securitate "extraordinara"
Masurile de securitate erau "extraordinare", potrivit sursei citate. Zidurile aveau o inaltime de 5,5 metri, peste care se ridica sarma ghimpata, iar accesul era posibil doar prin "doua porti securizate". Ocupantii cladirii isi ardeau gunoiul, desi vecinii lor beneficiau de un serviciu de salubritate.
Imobilul are putine ferestre, pe fatada exterioara, iar un zid de doi metri, amplasat la nivelul etajului al treilea, proteja locatarii de privirile indiscrete, atunci cand urcau pe acoperis.
Fara internet sau telefon mobil. Cum ar putea cei doi frati sa aiba o astfel de locuinta, unde traiau cu familiile lor, alaturi de o a treia familie, care semana puternic cu cea a lui bin Laden?
Dupa ce au studiat problema "pe toate fetele", concluzia: exista o "puternica probabilitate" sa fie vorba de liderul al-Qaeda.
Operatiunea
Vineri, la ora 08,20 (12,20 GMT) Barack Obama a autorizat operatiunea. Este inca duminica dupa-amiaza la Washington, luni, foarte devreme, in Pakistan, cand "o mica echipa americana" s-a imbarcat a bordul elicopterelor pentru "aceasta operatiune deosebit de periculoasa", povesteste un alt oficial american.
Raidul s-a dorit unul "chirurgical", pentru a nu provoca victime in randul femeilor sau copiilor care locuiau aici sau in vecinatate. bin Laden, unul dintre fii sai si cei doi frati, mesagerii liderului terorist, sunt ucisi, alaturi de o femeie care a fost folosita drept "scut uman de unul dintre combatanti". O alta femeie e ranita. Inaltul oficial nu precizeaza daca au fost luati prizonieri.
Unul dintre elicoptere are probleme mecanice si nu poate decola. Trupele de comando il distrug si se urca in celelalte trei elicoptere, cu cadavrul lui Osama bin Laden.
Comandoul ramane la sol 40 de minute, dupa care paraseste zona. Operatiunea s-a terminat.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Observaţia fetiţei
Horoscop
Caricatura zilei
Mica publicitate
Şeful SRI Alba Iulia, reţinut de procurori pentru sprijinirea unui grup infracţional
Încurajez folosirea pistolului de către poliţişti
Radu Mazare, îmbrăcat militar, anunţă victoria împotriva ANI
Scufundarea cadavrului lui Osama bin Laden în mare, contrară tradiţiei
USL – pudra căzută de pe Crin
Ioan Rotundu
O victorie, o înfrângere, o neprezentare, 6 puncte din 9 pentru echipele din zona Flămânzi
Reţeaua de gaze naturale din Flămânzi, încă un pas spre concretizare
„Micii” jandarmi în practică la Botoşani
Mihai Aniţulesei – prima victimă a USL Botoşani
Otrava strecurată de Crin Antonescu în sânul USL Botoşani lucrează
Concurs interjudeţean de matematică găzduit la Botoşani
Finanţare tot mai complicată pentru Ambulanţa
Unde au dispărut 30 de primari şi prefectul?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog