Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14888
De la 07 Ianuarie 2003
122874955

Comemorarea Pogromului de la Dorohoi

  • 15 October 2007, 23:00
Prefectul Gheorghe Sorescu a participat ieri la manifestările de comemorare a Pogromului din 1 iulie 1940 de la Dorohoi şi începerii deportării evreilor în Transnistria.
La manifestări a mai fost prezent Shlomo Sorin Rosen, rabinul de doar 28 de ani care conduce spiritual comunitatea evreilor din România. De asemenea, au fost prezenţi diplomaţi, parlamentari şi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti din întreaga ţară. Nu a lipsit nici primarul Dorohoiului, Sergiu Lungu. Evenimentul, inclus în programul „Dorohoi 600”, a început cu deplasarea invitaţilor, în cortegiu, de la Primăria Dorohoi spre Piaţa Wasserman, unde a fost vizitată o sinagogă şi un muzeu dedicat evreilor din Moldova.
De aici, cei prezenţi s-au deplasat către Cimitirul Evreiesc, unde a fost oficiată o ceremonie religioasă. Au urmat alocuţiuni ale invitaţilor, fiind prezentate şi mesaje din partea administraţiei prezidenţiale, a primului ministru şi a ministrului culturii. Ceremonia de la cimitir s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori în memoria celor ucişi.
În cuvântul rostit în cadrul acestui eveniment, primul reprezentant al Guvernului în teritoriu a subliniat importanţa toleranţei, mai ales în contextul aderării ţării noastre la Uniunea Europeană. „Dincolo de accepţiunile politice şi economice, a fi european înseamnă a fi tolerant. Dacă am ales să facem parte din această construcţie a cărei unitate este conferită tocmai de diversitate, nu trebuie să uităm să fim europeni şi cu sufletul. Să învăţăm din greşelile trecutului şi să privim cu optimism spre viitor”, a declarat primul reprezentant al Guvernului în teritoriu.
În acelaşi timp, Gheorghe Sorescu şi-a exprimat deschiderea de a colabora cu comunitatea evreiască prin Instituţia Prefectului şi prin Oficiul Prefectural de la Dorohoi.
Manifestările au continuat până spre seară cu o masă rotundă cu tema „File de istorie a evreilor din Dorohoiul de altădată”, un spectacol omagial, prezentat de actorul Nico Nitai, din Israel şi de Formaţia Comunităţii Evreilor din Botoşani, precum şi un cocktail cu bucate specifice evreieşti. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ajutoare în bani pentru zece familii nevoiaşe
Mai puţini şomeri în 2007, la Botoşani
Ciuştea acuză Guvernul că ia măsuri electorale
Termica va lucra cu pierderi planificate
Câmpanu este nevoit să tolereze consilierii excluşi din partid
PLD se laudă cu cea mai bună echipă la europarlamentare
Rapsozii Botoşanilor au strălucit, învingând frigul din Briceni
Bebeluş abandonat în scara unui bloc
ASP va supraveghea desfăşurarea licitaţiilor
Oprişanu vrea încă un etaj la clădirea Spitalului judeţean
Începe campania de vaccinare antigripală
Au scăpat de o taxă, nu şi de birocraţie
Proiect de succes la Botoşani, extins la nivel naţional
APM vrea să ştie dacă-i lăudată de botoşăneni
Colaborare transfrontaliera pentru gospodărirea cursului apelor râului Prut.
Comunicat S.C. TERMICA S.A. Botoşani
Program TELE’M Botoşani, marţi, 16 octombrie
Horoscop
Portocale
Fie-vă milă, ajutaţi-l să scape de pizzerie!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog