Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2869
De la 07 Ianuarie 2003
122574808

Comentariu la comentarii (CI)

  • (Ioan Rotundu)
  • 21 May 2007, 23:00
Şeful liberalilor, deputatul Liviu „Câmpanu cere dovezi de fidelitate liberală” membrilor de partid. Un anonim a comentat scurt „Ce surpriză (neplacută) va avea!!!!” Comentatorul a intuit perfect. Surpriza a ieşit din urnele referendumului, când 75 % dintre cei prezenţi la vot, printre care şi mulţi liberali, au hotărât ca preşedintele suspendat Băsescu să revină la Cotroceni. A mai intervenit şi „Revoluţionarul”, explicând poziţia primarului Flutur: „Este foarte simplu: Flutur Cătălin se declară PNL-ist deoarece dacă recunoaşte simpatia pro PLD-istă îşi pierde mandatul de primar.” Acum, adică după referendum, nu este exclus să se declare public membru PLD. Ce l-ar mai împiedica?
Cazurile sociale sunt tot mai frecvente în ultima perioadă şi cuprind o largă paletă de cauze. Un „Tânăr dispărut de acasă, după ce a provocat un accident rutier” i-a atras atenţia lui „Anonim”, care a considerat că explicaţia gestului face parte din exprimarea unei noi mentalităţi a tinerei generaţii: „Se naşte o nouă generaţie de neadaptaţi, similară celei care, pe vremea comunismului, pleca de la ţară şi se stabilea la oraş! Neavand aplecată asupra lor privirea critică a consătenilor, făceau tot soiul de lucruri care trezeau uimirea! Acum sunt şi mai departe duşi, şi consecinţele se văd! Când se reîntorc acasă se comportă ca şi cum ar trăi într-o zonă în care "băştinaşii" sunt nişte primitivi, iar ei deţin toată civilizaţia lumii!” Corectă observaţia şi cred că ar merita atenţia sociologilor. I-au ca exemplu un căpşunar, pe care l-am cunoscut cu puţin timp în urmă, într-un bar din mediul rural. Se dădea măreţ cu democraţia învăţată în Spania, dar în realitate reproducea nişte idei trunchiate ale democraţiei europene, pe care probabil le auzise invocate cu diverse prilejuri. L-am întrebat cum ar încadra în democraţia europeană atitudinea guvernului spaniol faţă de revendicările bascilor şi de ce există atâta violenţă şi înverşunare între basci şi restul Spaniei. N-a ştiut să dea o explicaţie, semn că astfel de probleme importante pentru spanioli, cruciale chiar pentru viitorul acestei ţări, nu i-au reţinut atenţia. L-am mai întrebat dacă există o diferenţă între spiritul din vremea lui Cervantes şi cel de acum. M-a întrebat cine-i Cervantes, că n-a auzit de el în Spania. Aceştia sunt cei din tânăra generaţie, plecaţi afară şi reîntorşi cu ifose de mari democraţi europeni.
„Societatea Arca îşi mai prelungeşte cu o săptămână agonia”, iar cei care au ajuns acţionari, prin depunerea cupoanelor, sunt total dezorientaţi. „Un botoşănean”, dorind să fie informat, ne-a solicitat următoarele clarificări: „Domnule Rotundu, explicaţi vă rugam ce se întâmplă cu cei care au acţiuni la ARCA în urma subscrierii cupoanelor, pentru că m-a întrebat un pensionar pe stradă şi nu am ştiut ce să îi răspund, el voia practic să ştie cât va lua pe pachetul de acţiuni, dacă va mai lua ceva etc. Vă mulţumesc anticipat!” Problema este extrem de complicată. Dar o voi simplifica prin a o reduce la două situaţii. Prima din situaţii, când capitalul societăţii a fost format numai din banii rezultaţi din cupoanele acţionarilor iar societatea a intrat în faliment. Capitalul fiind inferior datoriilor înregistrate de societate, acţionarul nu va primi nimic. În al doilea caz, capitalul societăţii a fost format din banii acţionarilor dar şi din valoarea clădirilor, terenurilor şi a utilajelor de producţie. Dacă în urma lichidării societăţii prin faliment, datoriile au fost achitate integral şi au mai rămas bani, adică activele societăţii au fost mai mari decât pasivul, diferenţa rămasă se împarte la numărul de acţiuni. Dacă, spre exemplu, va rezulta zece bani pe acţiune, iar acţionarul va dispune de o mie de acţiuni, va primi 100 lei. Acesta este un caz fericit.
Un alt comentator s-a trezit sâmbătă cam bezmetic de cap. Autointitulat „Ziarist”, fără vreo legătură cu informaţiile din articol, a comentat: „...ţara arde şi baba se piaptănă... Chiar nu vă pasă de referendum? Pentru că acesta se doreşte a fi un ziar electronic, ar trebui să conţină informaţii actualizate cât mai des! ...Dar de unde? Sau mai bine scris... cu cine? NICI O INFORMATIE IN ACEST NUMAR??????!!!!!” Stimabile, ce vrei să ai aspiraţii de ziarist, ar fi trebuit să ştii că în zilele de vineri şi sâmbătă legea a interzis să se mai consemneze ceva pe seama referendumului, campania fiind încheiată joi noapte, la ora zero. Apoi, un ziar nu este o agenţie de ştiri, să-şi actualizeze informaţiile din oră în oră. Dealtfel, comentatorul a introdus texte aiurea la mai multe articole. Semn că pseudonimul ales n-are nimic comun cu profesia de jurnalist. Doar o dorinţă irealizabilă. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Orădenii joacă pe scena Teatrului „Mihai Emienscu”
Volinaş Costin joacă în „Salonul nr.6”
„Călătoria” o nouă ofertă inedită a Teatrului „Mihai Eminescu”
Programul Samtid ne-a făcut fruntaşi, iar mai nou codaşi
O nouă gafă
Ioan Rotundu
Reabilitarea şcolilor poate fi finalizată până în toamnă
Mimor acuzat că a fituit banii alocaţi spitalului judeţean
Conţac îşi dă singur dreptate în problemele Termicii
Conţac îi face iar zile negre prefectului
S-a mărit numărul bolnavilor de diabet
Cum puteţi trimite declaraţiile către CJAS prin mail
Directorii de şcoli sunt chemaţi din nou la instruire
„Diversitatea biologică şi schimbările climatice”
Construcţiile suferă de forţă de muncă
Paznic în probe, care a băut până a intrat în comă
Magazin prădat hoţi
Hoţi care-şi riscă libertatea pentru valori insignifiante
"Maşina de spălat" a nevestei
Horoscop
Cugetări şi citate din Dostoevski
Istoria unei plăcinte
Vedeţi şi dvs. dacă aveţi nevoie de ceva!
Anunţ important
Ungureni - comuna unde apa ţâşneşte gratuit
(Ioan Rotundu)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog