Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
28331
De la 07 Ianuarie 2003
76705362

Comentariu la comentarii (CXXXVIII)

  • (Ioan Rotundu)
  • 8 July 2007, 23:00
Călcat pe bătătură, managerul general al Spitalului judeţean Botoşani, medicul oftalmolog Florin Ovidiu Mimor, s-a apărat prin a aduce „Acuzaţii grave la adresa lui Oprişanu şi Pujină”, cei care la rândul lor l-au acuzat pe Mimor de grave deficienţe în activitate. Cu maliţiozitate, „Paul” sugerează părţilor beligerante: „Domnilor, certaţi-vă şi spălaţi-vă rufele în presă. Bolnavii se descurcă ei cum pot. Voi acuzaţi în continuare, dar acuzaţi nişte interese meschine şi nişte funcţii la care vreţi să ajungeţi sau pe care să le păstraţi. Sănătate vă doresc!” Un „Halal” descoperă „Ce josnic Mimor ăsta! Măcar Oprişanu a mişcat ceva de câteva luni în Sănătate, dar Mimor ce a făcut de 3 ani de când e director?” O „Minervă” iscodeşte public un anume fapt petrecut prin spital, şi ascuns de ochii presei: „Cine se mai gândeşte astăzi la bolnavi? Regula la Spitalul Judeţean este să se ia nu să se dea. Dar cu reclamaţiile de la spălătorie cum a mai rămas, domnule Mimor?”
Desigur, comentariile au fost în număr ridicat şi mai toate constituindu-se într-un fel de protest la adresa prestaţiilor medicale proaste, în capul bolnavilor spărgându-se toate aceste lupte de orgolii ale puterii. Sănătatea este un sector în care, cei aflaţi la putere pe diferite segmente ierarhice, îşi pot rotunji veniturile personale şi aduce bani negri la partid. Motiv pentru care se recurge la orice fel de mijloace pentru a se atinge scopul. Inclusiv răfuiala prin presă, ca în cazul de faţă.
Alegerile locale bat la uşă, iar partidele şi-au pus în funcţiune mijloacele de adunat voturi. Asociaţiile de proprietari sunt mijloace excelente de a aduce voturi la partid, dacă acel partid ştie să şi le subjuge. De unde şi concurenţa acerbă asupra controlului acestor forme de asociere. „Costic vrea să călărească din nou asociaţiile de proprietari” a fost un articol care punea în evidenţă o astfel de luptă. Din păcate, mulţi dintre noi nu conştientizăm că asociaţiile de locatari sunt entităţi juridice de sine stătătoare şi independente. De ce trebuie să ne decidă priorităţile cineva din afara asociaţiei? De ce trebuie să vină Chirilă, Costic sau mai ştiu ce hârţogar din primărie să ne decidă ce să facem şi cum să facem?
Cred că este timpul să renunţăm la mentalitatea că a face ceva, în interesul meu şi în cadrul legii, trebuie să-mi aprobe altcineva acel ceva. Este vremea ca şi membrii asociaţi să se implice mai mult în activitatea asociaţiei, să-i tragă la răspundere pe cei puşi s-o conducă dacă nu le reprezintă bine interesele, să-i dea afară dacă sunt de rea credinţă. Adunarea generală a unei asociaţii trebuie să aibă în prezidiu pe preşedinte şi nu pe trimisul special al primăriei. Să terminăm odată cu controlul statului şi a politicului asupra formelor civile de organizare a societăţii. Noi trebuie să îi spunem. „Anonim” n-a apreciat acest punct de vedere: „Dar când jigodiile de la asociaţii fug cu banii noştri cine îi ia la întrebări? Rotundule, tu eşti vreo sugativă de preşedinte care când asociaţia iese lipsă la bani, ridică liniştit din umeri. Voi aţi vrea ca nimeni să nu vă întrebe ce măgarii faceţi voi cu banii oamenilor, de asta vreţi voi autonomie.”
I-am răspuns acestui comentator indignat şi poate păţit: „Te-nşeli, anonimule. N-am avut, nu deţin şi nici nu tânjesc după vreo astfel de funcţie. Dar nu vreau ca destinul meu să fie hotărât de alţii, care n-au nici un îndrept de nici un fel. Asociaţia de locatari funcţionează pe aceleaşi principii ca asociaţiile şi fundaţiile. Deci, cei care răspund de patrimoniul ei sunt membrii comisiei de cenzori, care sunt plătiţi pentru o astfel de muncă. Răspunderea cenzorilor poate fi şi de ordin penal, dacă asociaţia a fost păgubită de angajaţii săi. Din păcate, atunci când se aleg conducerea asociaţiei şi membrii comisiei de cenzori, nu participăm şi nu luăm parte la decizie, lăsând această responsabilitate pe umerii altora. Iar aceşti "altora", sunt foştii activişti PCR, acum pensionari. Aceşti activişti ne decid soarta, ei vor control dinafară, că aşa au fost obişnuiţi. Nu cumva eşti un astfel de activist, anonimule”. Mai calm, „Anonimul” a revenit cu precizarea că „Nu am fost nici pe dracu’ activist, sindicalist dar ai dreptate în esenţă, trebuie să recunosc, dar sunt foarte nervos că toţi cei care au furat banii asociaţilor nu au păţit nimic, nimic nici unul, de ce?”
Foarte simplu, când s-a ţinut adunarea generală şi au fost aleşi în funcţiile respective, noi ne-am văzut de treburile personale şi nu am participat, pentru a ne impune punctul de vedere. S-au prezentat pensionarii blocului, care au decis în numele nostru. Când au apărut lipsuri în gestiune, poliţia, care se laudă că este în slujba cetăţeanului, nu a atras în răspundere materială solidară şi pe cei care erau în conducere, inclusiv membrii comisiei de cenzori care aveau obligaţia de a controla şi supraveghea activitatea financiară. La rândul lor, procurorii, n-au dovedit fermitate în a-i inculpa pe vinovaţi. Le-a dat NUP, ca să nu-şi mai complice activitatea şi cu astfel de dosare penale.
Contabilii şi casierii angajaţi n-au fost determinaţi să garanteze corectitudinea în funcţie cu apartamentul personal, drept garanţie. Iar dacă toate aceste mijloace legale nu suntem în stare, ca membri asociaţi, să le impunem a fi respectate, atunci să alegem calea cea mai simplă: asigurarea de capital împotriva furturilor. Dar sub nici o formă nu trebuie să acceptăm a ne supune primăriei, Termicii, Apei Grup sau partidelor politice. Independenţa odată pierdută, se recuperează foarte greu sau deloc.
Să mai avem în vedere că atunci când facturarea serviciilor publice se va face pe fiecare beneficiar şi nu la hurtă, prin asociaţiile de proprietari, aceste asociaţii vor dispărea. Iar astfel de timpuri bat la uşă. Până atunci trebuie să învăţăm să ne impunem punctul de vedere, să nu cedăm în faţa puterii de nici un fel, să fim noi şi nu să devenim marioneta altora. Să începem această învăţătură cu a ne exercita drepturile de membru asociat la asociaţia de proprietari din care facem parte. La revedere?

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Oferta academică a Universităţii "Petre Andrei" Iaşi
Cu originea mototolită
Horoscop
Reflecţii din operele scriitorilor americani
Românul şi abuzatul
Chef de muncă s-aveţi, că invitaţii sunt
Buna Vestire călcată iarăşi de hoţi
Bătrână rămasă fără cinci tone de furaje
Poliţia Rutieră în acţiuni de week-end
Munca la negru continuă să atragă sancţiuni
IŞJ Botoşani a fost pedepsită la repartizarea microbuzelor
probabil că a stricat socoteala superiorilor din minister
Cererile pentru munca în străinătate se depun direct la AJOFM
Societăţi dorohoiene amendate de Garda de Mediu
Prima de stabilitate nu este atractivă pentru asistenţii şi medicii tineri
Borş de cocoş… cu stârlici
Câmpanu vrea să intervină în Consiliul Local pentru problemele cetăţenilor
Liberalii botoşăneni îşi iau adio de la Flutur
Penegiştii botoşăneni aşteaptă oaspeţi de la Centru
Termica face apel la beneficiari pentru cooperare
S-au întors încununaţi de succes şi mai bogaţi în experienţă
Săvinenii luptă să rezolve problemele de mediu din timp
Ţâbuleac vrea să sprijine contribuabilii
Activitatea primăriilor nu va avea de suferit în sezonul estival
Program TELE’M Botoşani – luni, 9 iulie
Andreea Esca, de vorba cu Karl Lagerfeld
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă