Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Umor
Comentarii
Pamflet
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7753
De la 07 Ianuarie 2003
122867820

Comentariul comentariilor (CCX)

  • (Ioan Rotundu)
  • 8 October 2008, 23:00
Pentru că nu toate primăriile au acordat tichetele cadou promise de către guvernanţi, „Ţiprigan va aplica deviza muschetarilor: „Unul pentru toţi şi toţi pentru unul”, adică va acţiona în forţă sindicală, pentru ca toţi din învăţământ să beneficieze integrat de toate drepturile conferite prin lege. Ce nu vrea Ţiprigan să înţeleagă este faptul că aceste tichete cadou Guvernul Tăriceanu le-a acceptat sub presiunea sindicatelor, dar nu le-a asigurat şi finanţarea. Practic, totul a rămas pe spezele primăriilor, respectiv a bugetului local.
Acolo unde primăriile au avut resurse, au mai strecurat bani şi pentru tichetele cadou. Unde domină sărăcia, consilierii locali, şi nu primarii, n-au alocat fonduri prin buget. Aş vrea să văd şi eu cum poate obliga Ţiprigan consiliile locale să rupă bani de la finanţările stringente, pentru a-i da profesorilor. Un „Dorohoian” a comentat ca să se afle întreabă: „Primăria Dorohoi nu are bani pentru aşa ceva, în schimb pentru concerte, artificii etc. a făcut rost. Într-adevăr, învăţământul este prioritatea!” O comunitate, oricât de săracă ar fi, când vine vorba de prestigiul său îşi rupe de la gură şi tot îşi cinsteşte oaspeţii. Primăria Dorohoi a avut de făcut faţă unui eveniment unic în istoria existenţei oraşului, prioritar oricărei alte activităţi. Iar majoritatea banilor au provenit din sponsorizări făcute de către oamenii de afaceri locali.
Nu învăţământul este prioritatea într-o societate, ci creşterea economică, care se realizează prin investiţii. La ce ar ajuta să avem cetăţeni doxa la carte şi să n-avem ce mânca. În orice societate există o ierarhizare a priorităţilor. Dar indiferent de tipul de organizare şi sistemul social de guvernare, ierarhizarea începe cu economia şi nu cu învăţământul, care este susţinut de dezvoltarea economică. Cine nu înţelege aceste lucruri elementare de economie, nu va ajunge niciodată om cu stare socială şi nu va putea gândi precum „Un dac”, care a comentat: „Tichetele cadou, o găselniţă sindicală prin care guvernul a încercat să scape de o presiune, aruncând-o pe umerii comunităţii. În comunităţi nu sunt drumuri, nu sunt poduri, nu sunt împrejmuiri la şcoli, nu sunt..., nu sunt...., etc, iar unii doresc tichete cadou.”
Primarul de Vorona, prof. Aurel Ştefan, dealtfel un om cu un deosebit bun simţ şi o responsabilitate civică ce rar se poate întâlni pe la primari, a avut o ieşire nervoasă şi a declarat presei că „Preşedintele Ţâbuleac este „încrezut, redus şi nesimţit” Cum să nu-şi iasă omul din fire, când preşedintele CJ-ului refuză, pe motive puerile, să continue modernizarea drumului judeţean Botoşani – Vorona – Liteni. În fond, preşedintele CJ, care este membru marcant PDL, blochează modernizarea drumului numai pentru faptul că primarul de Vorona este membru PSD. Această râcă politică i-a scos pe voroneni în stradă, dar preşedintele Ţâbuleac n-a considerat că aceşti oameni merită vreo atenţie, refuzând să dialogheze cu ei.
Comentariile n-au lipsit. L-am ales pe cel semnat „Mirare”, pentru modul năstruşnic în care a înţeles autorul situaţia creată: „Domnule ziarist, oamenii au dreptate. Dar cine a stricat şi strică în continuare drumul trebuie să îl şi repare. Alţii strică, iar prefectul este acuzat pe nedrept că nu dă bani să se repare. De ce să se repare din bani publici? Firma sau firmele care au stricat drumul să-l repare pe cheltuiala lor. Nu credeţi că-i normal?” Nu, nu este normal să repare firmele, de vreme ce ele plătesc impozite pe maşini şi taxele impuse de lege. Dacă punem problema aşa, atunci şi celelalte drumui să fie reparate de către proprietarii de autoturisme, tractoare, faetoane, că doar ei circulă şi le strică. Ori, realitatea este cu totul alta. Este obligaţia administratorului de drum, în cazul de faţă Consiliul Judeţean, să i-a măsuri să întreţină drumul. N-am înţeles de ce este implicat prefectul, când el n-are nici în clin nici în mânecă cu drumurile, indiferent de categoria lor. Comentăm ca să ne aflăm în treabă, nu pentru a limpezi lucrurile.
Problema drumului Vorona pare să fi devenit pentru preşedintele Ţâbuleac minunatul prilej de a găsi nodul în papură conducerii Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri din cadrul Consiliului Judeţean Botoşani de a o schimba, făcând loc uneia portocalie la culoare. Iar pentru a-şi atinge scopul „Ţâbuleac condamnă irefutabil, făcând praf prezumţia de nevinovăţie” de care ar trebui să se bucure directorul acestei Direcţii, ing. Geanina Pintilii, până când vreo instanţă de judecată se va pronunţa definitiv şi irevocabil că-i vinovată de ceva. Cineva din PDL s-a pronunţat că „În toamnă îi vom aresta pe Conţaci”, sugerând că acest partid va câştiga alegerile parlamentare, va prelua guvernarea şi va dispune de DNA cum îi vor dicta interesele. Dacă pe lângă „Conţaci” va fi arestată şi „Pintilii”, ce mai contează.
În vremurile comuniste, dacă supărai vreo autoritate sau vorbeai ce nu trebuia, Securitatea sau cineva din demnitarii PCR cerea Procuraturii să fii arestat. Procurorii te umflau din pat, după care începeau să scociorască în viaţa şi activitatea sa ceva care să poată fi cât de cât incriminat penal. După care judecătorii desăvârşeau restul. Între unele partide de acum şi PCR-ul de atunci, între procurorii de atunci şi cei ai DNA de acum, nu par a fi diferenţe. De unde şi tupeul unor lideri politici de a se exprima public cu „te arestez”.
„Doru” a comentat conflictul din CJ, într-o manieră aparte: „Domnu’ Rotundu, păreţi un ziarist mai serios, chiar nu vedeţi că se caută nod în papură ca să scape de unii oameni şi să şi-i pună pe ai lui, care nu-s mai breji, dar mai hoţi da! Achiţei presează tare să taie şi să spânzure prin consiliu, e conştient că două voturi nu ia ca parlamentar.” Nu fiţi superficial. Inginerul Achiţei nu stă chiar prost în preferinţele electoratului din Colegiul Săveni, unde candidează. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


„Drumul Hoţilor”- cea mai bună alternativă pentru maşinile de mare tonaj
Blocarea roţilor la maşini se va aplica după alegerile parlamentare
Corneliu Mihai a lăsat pantofii pentru ciubotele de cauciuc
La Eltrans continuă să se practice un management păgubos
Ghinion birocratic pentru cei de la„Trandafir Moldovenesc”
500.000 lei alocaţi de Crucea Roşie Botoşani sinistraţilor
Proiectul cu Ucraina pe finiş!
„Apus de Soare” la Zilele Iaşilor
Mi-e frică să nu fim manipulaţi!
Ioan Rotundu
Comunicat de presă – Stupefiant!
CEDO a condamnat România în cazul unui jurnalist
E greu să fii copilul nimănui, când medicii n-au suflet şi dorm în gardă
Pentru banii plătiţi la CEDO nu a fost tras la răspundere nici un funcţionar român
BNR: românii s-au năpustit să îşi retragă banii din bănci
Politia comunistă de la Chişinău a început să aresteze liderii Partidului Liberal
Independenţa Insulei Şerpilor în viziunea lui Bruce Jackson
Un român – profesor universitar şi cercetător, la 34 de ani
Politicienii vin şi pleacă, instituţiile şi funcţionarii rămân
Bursa de la Bucureşti are cea mai mare cădere din lume şi a fost închisă
leul migrează către cota 5,0
Horoscop
Un banc cu substrat
Medicii rezidenţi sunt ademeniţi în Anglia
Mamă denaturată
A reînceput nebunia după medicamente
Românul si fântânile
La Raiffeisen nu s-au dat banii celor care au solicitat retragerea lor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog