Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
17151
De la 07 Ianuarie 2003
90779122

Comentariul comentariilor (CCXXIV)

  • (Ioan Rotundu)
  • 24 October 2008, 23:00
Românii din Ungaria vor să amplaseze o statuie a mitropolitului Andrei Şaguna, ca un omagiu adus celei mai de seamă personalităţi politice, culturale şi bisericeşti ridicate din rândul românilor din secolul trecut. Ales episcop în 1848, este unul din preşedinţii Adunării de la Blaj din 3/15 mai 1848 şi conducătorul delegaţiei care a tratat la Viena obţinerea recunoaşterii naţiunii române. A fost un promotor al dezvoltării învăţământului românesc şi reorganizator al bisericii ortodoxe din Ardeal, pe care o separă de mitropolia sârbească, întemeind Mitropolia Ardealului cu sediul la Sibiu (1864). Fondează tipografia arhidiecezană (1850) şi ziarul Telegraful român. Este primul preşedinte al ASTREI şi, din 1871, membru al Academiei Române.
Numai că „Extremiştii unguri împiedică amplasarea statuii lui Andrei Şaguna”, pentru că ungurii sunt dominaţi de un şovinism de nevindecat, iar când vine vorba de români sau România, îşi pierd minţile de furie. „Gigel” a comentat: „Păi, să vină să-şi ia şi cele 12 statui ale generalilor hortysti pe care le-au inaugurat politicienii români la Arad, că doar nu sunt ale noastre. Şi-l punem pe Şaguna la noi, iar ei să-şi ia bozgorii (pe toţi) acasă.” Nu-i un sfat dat în spirit european şi intercultural. Să-şi slăvească ei, personalităţile lor, dacă n-au comis crime împotriva umanităţii, iar noi să ne comemorăm personalităţile noastre. Este dreptul acelor români din Ungaria să ridice o statuie celui care, sub crucea sa de mitropolit al Ardealului, a ţinut aprinsă făclia credinţei ortodoxe acolo unde catolicismul este la el acasă de la creştinarea în anul 1000, sub regele Ştefan I. Numai că Ungaria una vorbeşte ca ţară europeană, şi alta face ca ţară a cărei popor este dominat de şovinism.
Prin ducerea la Spitalul judeţean a unui aparat medical ultraperformant „Candidatul Oprişanu la Senat a mai dat o lovitură de imagine”. Este vorba de un aparat care lucrează pe baza rezonanţei magneto-nucleară şi care nu iradiază corpul omenesc atunci când este supus unor investigaţii. „Alegător” trece în planul doi importanţa evenimentului, pentru a se răfui politic: „Pentru cei care nu-şi pun întrebări de genul: de ce acum? este o lovitură de teatru absurd, nu de imagine. Când vom avea şi candidaţi sinceri cu alegătorii?” Sincer să fiu, nu-i înţeleg reproşul. În schimb, „Murphy” este vădit aservit politic lui Oprişanu: „Doar cel mai mare om cu cel mai mare caracter se putea gândi la faptul ca oamenii din Botoşani trebuie sa se deplaseze tocmai până în alte oraşe pentru un control de genul acesta! Bravo Oprişanu! Votaţi-l, că el e singurul care merită! Votaţi PNL!” După modul cum se comportă liberalii în ultima perioadă, tot mai puţini sunt cei care au tragere de inimă să-i voteze.
Pe măsură ce campania electorală se apropie, politicieni mai mărunţi la caracter şi mârşavi la fapte îşi spală rufele în public, crezând că dă bine pentru partidul lor. Se înşeală amarnic şi unii şi alţii. Iată şi o mostră de astfel de certuri, prezentată cititorilor prin articolul „Ghiorghiţă a vorbit ca proasta-n târg, iar Câmpanu este analfabet.” Comentatorii au ales calea de mijloc. Adică i-a spurcat pe amândoi, nefiind nicinunul mai breaz. Doar „Karina” a preferat să pună palma pentru liberal: „Şi ce dacă domnul Liviu Câmpanu este de la ţară? Bravo lui că se descurcă şi în partid şi la munca de la ţara şi probabil în multe altele...Ghiorghiţă nu mai are ce să zică împotriva lui şi...'vorbeşte ca proasta'n târg'...” Este momentul când politicienii vorbesc vrute şi nevrute, dar vine şi momentul nostru, când vom merge la vot şi vom tăia în carne vie.
De la învăţământ ne vin semnale de genul „Ţiprigan vrea grevă cu orice preţ”. Iar părinţii continuă să aibă opinii tot mai negative despre cadrele didactice, care vor salarii dar nu mai vor ca elevii să înveţe carte. Iată un astfel de comentariu: „Da aşa este, sistemul este învechit. Profesorii nu doresc schimbarea, căci ar trebui să rămână fără catedre. Nişte nesimţiţi, au salarii mari, chiulesc de la ore, nu predau, nu ştiu să discute cu elevii şi una două se spune că elevii au goluri şi daţi-le meditaţii. Cred că noi, părinţii, trebuie să punem piciorul în prag şi care nu-şi fac treaba trebuie să nu-i mai primim la ore, să vedem ce boală o să facă comuniştii. Tolerează tot felul de huligani pentru că este a lui cutare şi aceştia îi terorizează pe ceilalţi. Jumulesc pe elevi de bani la meditaţii fără să dea impozit, cer cu neruşinare bani la bac şi nici un procuror nu se sesizează că, deh, suntem în ţara lui Papura Vodă.”
Marko Bela, liderul UDMR, a rostit unul din adevărurile pentru care luptă: „Români, va ordon, învăţaţi ungureşte!” Impotenţa de care dau dovadă autorităţile române în faţa pretenţiilor iredentiste şi şovine ale ungurilor l-a amărât profund pe „Titi”, ce crede că „Am ajuns o Ţară a nimănui, bozgorii se impun pe limba lor, ţiganii ne fură şi ne fac de râs peste tot....Chiar trebuie să înghiţim toate astea? Ce-a ajuns românul: pălmaş la străini?” La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Preşedintele Ungariei vopseşte aşa zisul Ţinut Secuiesc
el l-a numit “Regiunea de dezvoltare ţinutul Secuiesc”
Primarului din Miercurea Ciuc i-a fost frică de Băsescu
el nu a amintit de Regiunea Autonomă Maghiară
Umbra lui Şaguna
A primit o avere de 950 milioane euro de la unchiul pe care nu-l văzuse de 10 ani
Telefonul mobil care ştie să-şi recunoască posesorul inventat de o româncă
Fonduri de 172,2 milioane lei pentru finanţarea proiectelor locale
Comunicat de presă
Cum este minţit şi înşelat clientul la BCR
Horoscop
Sărăcie într-o bancă… elveţiană
Aparatură medicală ultraperformantă
Chiar şi dezbrăcată, Daniela n-aduce voturi
Neveste de politicieni cocoţate în funcţii publice
Buhăianu este chinuit de prea multe întrebări
Bine instruiţi de Ţurcanu, liberalii i-au trădat pe social-democraţi
Mihai Ştefan a ieşit la lumină sub reflectorul PD-L
Niţură pozează în om sărac, cinstit şi înflăcărat patriot
Membrii Obştii Dracşani ameninţă că vor recurge la gesturi disperate
Oare chiar trebuiau sistate aceste activităţi?
Eutanasierea bolnavilor în stare terminală rămâne valabilă
Probleme la vopsesaua de păr
Reclamaţii fondate la adresa RAR
Nebunia medicamentelor compensate se mută la uşa medicilor de familie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă