Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
12704
De la 07 Ianuarie 2003
78481904

Comentariul comentariilor (CCXXIX)

  • (Ioan Rotundu)
  • 31 October 2008, 23:00
Gestul primarului Cătălin Flutur de-a ajuta financiar sinagoga evreiască a stârnit printre credincioşii ortodocşi consternare, dar şi vii proteste. Iată cum a fost comentat articolul „Primăria Botoşani sprijină unica sinagogă din judeţ”, în opinia lui „Cetăţean”, botoşănean plătitor de impozite: „Să vezi şi să nu crezi. Oameni buni, pentru asta plătim impozite şi taxe mari la primărie? Pentru ca acest consiliu local împreună cu primarul să sponsorizeze evreii? De ce nu sponsorizează bisericile noastre ortodoxe. Nu este de ajuns că acordă sponsorizări unde nici nu te aştepţi (echipa de fotbal, etc.), au ajuns acum să finanţeze sinagoga evreiască. Anticriştilor! Dacă au bani de ce nu construiesc locuinţe sociale, un azil, un spital?” Un alt creştin ortodox întreabă: „Vă place cum arată biserica Sf. Gheorghe care este Sf. ocrotitor al oraşului din a cărui parohie face parte şi primarul Flutur? De ce nu a sponsorizat în aceşti ani şi acest monument istoric simbol pt. municipiul Botoşani?”
Mă raliez acestor comentatori şi adaug faptul că sinagoga evreiască este un locaş de cult a cărui întreţinere cade în obligaţia Comunităţii evreieşti din Botoşani şi din Israel şi nicidecum a Primăriei Botoşani. În Ungaria, în Serbia, în Ucraina, SUA sau Canada bisericile ortodoxe ale românilor sunt întreţinute de comunităţile româneşti şi nu primesc finanţări de la statul respectiv. Convieţuim în Botoşani de sute e ani cu evreii, dar n-am citit nici o însemnare istorică prin care comunitatea lor să fi sprijinit financiar vreo biserică ortodoxă. Nici când focul cel mare a afectat şi biserica Uspenia. Noi ce motivaţie avem s-o facem?
După decesul în condiţii nefericite a bucureşteanului Paul Ionescu, PDL a rămas fără candidat la Camera Deputaţilor pe Colegiul Botoşani Est. Conducerea PDL a încercat marea cu sarea, în sensul că va putea obţine clemenţă de la Biroul Electoral Central şi i se va permite să depună o nouă candidatură. BEC a aplicat legea, iar Radu Ţurcanu, candidatul cu care PDL Botoşani a încercat să ocupe locul devenit liber, a fost respins. În primul rând BEC a dat o decizie în spiritul şi litera legii, în al doilea rând a evitat ca la Botoşani să se creeze o situaţie penibilă. Pentru că s-ar fi ajuns în situaţia ca Radu Ţurcanu să se concureze cu liberalul Gheorghe Ciubotaru, ambii suliţeni, relaţiile dintre ei fiind prea strâns împletite de anumite evenimente ale vieţii ca ei doi să devină vreodată concurenţi.Citind ştirea „Candidatura lui Radu Ţurcanu a fost respinsă” un comentator a dat verdictul: „Mi se pare un lucru extraordinar ca s-a ţinut cont de această lege. Sunt în totalitate de acord cu decizia. Felicitări!”
Multe patimi a stârnit editorialul „În fond, cine sunt ei şi ce vor?” prin care mi-am exprimat dezavuarea faţă de poziţia pe care se situează liderii de sindicat în problema majorării salariilor la bugetari. „Bugetar” a comentat: „Marea majoritate a bugetarilor o au venituri modeste şi nu au privilegii aşa cum au profesorii, poliţiştii, armata, judecătorii. Dar şi la profesori, cei începători, daca nu au unde să stea în oraş nu pot supravieţui, ca de fapt la toţi bugetarii. Sunt acele agenţii ale clientelei galbene a lui Tăriceanu, unde salariile sunt de zeci de mii de euro. De ce? Sunt cei din primăriile comunale care au salarii mici. Sunt cei de la birourile administrative din sănătate la fel. Pentru aceste inechităţi vom ieşi în stradă nu că ne manipulează x sau y, care zici dumneata că sunt comunişti şi că nu ne veţi plăti salariile din impozitele voastre.”
Salariaţilor din sistemul privat, dacă lucrează în altă localitate decât cea de domiciliu, nu le dă nimeni nici un ban în plus peste salariu. De ce bugetarilor să li se dea fel de fel de compensări? Este treaba fiecăruia dintre noi unde avem domiciliu şi unde muncim. Cei cu salariile de mii de euro, cu adevărat sfidătoare şi în dispreţul cetăţenilor, sunt câteva sute. Bugetarii sunt peste un milion de salariaţi. O majorare a salariilor lor cu 50% ar însemna o prăbuşire economică a întregii ţări şi numai acei dintre noi care suferă de inconştienţă sau din interese politice susţin aceste majorări. Bugetarii primesc salariile din bugetul public, iar impozitele suportate sunt tot din aceeaşi sură. Statul dă c-o mână şi ia mai puţin cu cealaltă.
Salariatul de rând plăteşte aceleaşi impozite din munca sa productivă, ceea ce este cu totul altceva. El sporeşte averea ţării, n-o consumă. Este specific celor din sistemul bugetar să gândească în interes de clan sau gaşcă şi în dispreţul celor în a căror slujbă se află. Şi iar mă întreb de ce, dacă o duc aşa greu, bugetarii nu-şi caută alt loc de muncă? Nu-i de ignorat nici acest comentariu: „Primarul Flutur a recunoscut într-o şedinţă de consiliu local că jumătate dintre salariaţii primăriei stau degeaba şi ăştia vor salarii mărite pe banii munciţi de mine. Ei bine daca aceste revendicări solicitate de mintea plină de alcool a lui Băsescu se vor pune în practică, voi începe o campanie de lămurire a populaţiei să nu-şi mai plătească taxele şi impozitele.” Să-l cităm şi pe „Şomerul”, un comentator indignat: „Mă neruşinaţilor, bugetul ţării este format 70% de către privaţi, de pe urma cărora vă luaţi voi salarii ca să-i şicanaţi zilnic. Voi plătiţi impozite din banii statului nu din munca voastră. Neruşinaţilor!” Închei mulţumind celor care au apreciat conţinutul editorialului şi le promit că nu-i voi dezamăgi exprimându-mi opinii părtinitoare din diferite motive subiective, cum obişnuiesc s-o facă alţii, ce se consideră jurnalişti de marcă. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Social-democraţia românească activă în capitala Europei
Bruxelles, 31 octombrie 2008
Robotul japonez şi românul
Horoscop
Şmecher sau escroc sentimental?
Speră ca votul uninominal să-l avantajeze
Omul tău!
Gîndeşte spre binele celor mulţi!
Porniţi la drum cu "Gelu Străjeru"
Serios în afaceri, serios şi în politică!
Lipiciul lui Dănuţă
PSD aproape la egalitate cu PDL în cursa pentru parlamentare
MAE român să intervină în cazul gravului atac al Ambasadei Ungariei împotriva presei
Aşa zisul Referendum pentru autonomie de la Sfântu Gheorghe nu va mai avea loc
Consilierii din Harghita- nostalgicii Ungariei Mari
Primul-ministru a vizitat localităţile Rădăuţi-Prut şi Comăneşti
Comunicat de presă
Flutur cere celor vinovaţi de moartea lui Ionescu să le fie teamă
Doctorul Curteanu de la Ambulanţa se apără acuzând
PSD şi-a lansat candidaţii în sediul partidului şi cu plimbări pe trotuare
Reacţie la serialul lui Ghiorghiţă cu nevestele de politicieni
Câmpanu a fentat controalele pregătite de Nicolau de la Casa de Sănătate
Jupitul afişelor electorale costă!
Botoşănean prins cu ţigări confecţionate din canabis
În timp ce pacienţii mor pe unde apucă, ambulanţele stau în garaj nefolosite
Noi probleme pe seama asigurării laptelui praf
Farmaciştii s-au pricopsit cu ceva pierderi
Speculaţii pe seama copiilor aflaţi în plasament
La Protecţia Copilului majorările salariale n-au resurse financiare
Flutur a băgat PNL-ul sub microscop, ca să-i poată vedea voinicia
„Dacă ştiam că vor avea 400 oameni îi lăsam acolo ca să vadă ce mici sunt”
PDL-ul îşi pune mari speranţe în Curtea Constituţională
Românul, toamna, greierele şi furnica
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă