Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
5212
De la 07 Ianuarie 2003
74975252

Comentariul comentariilor (CLXXXVI)

  • (Ioan Rotundu)
  • 9 September 2008, 23:00
Gheorghe Ciubotaru şi-a propus gânduri mari cu privire la viitorul orăşelului ce l-a fondat sub bunele AlfaLand. Mai exact „Şi-a propus să transforme AlfaLand într-o istorie vie a arhitecturii”, adică să ridice clădiri în stil arhitectonic vechi, preluat atât din Botoşani cât şi după moda medievală pariziană. Declaraţia a făcut-o cu prilejul inaugurării unui nou microcartier al oraşului.
Bineînţeles că şi de această dată mecanismul denigrării sociale a funcţionat din plin, dorinţa multora să-i vadă capra moartă fiind mai ardentă ca oricând. Aşa cum am mai afirmat, unora dintre noi le vine mai uşor să hulească munca altora decât să se apuce ei însuşi să facă ceva similar, dacă nu mai bun. Nici noi, care am semnalat evenimentul, fiind de datoria şi obligaţia morală s-o facem, n-am scăpat de furia neîmpliniţilor sociali. „BetaLand” pare a fi unul dintre frustraţii care preferă să minimalizeze şi să împroaşte cu noroi munca altora, decât să pună osul la treabă şi să realizeze şi ei ceva demn de laudă: „Îl mai pupaţi mult în spate pe Ciubotaru ăsta?” Un prim răspuns l-a primit de la „Omega”, ce nu l-a iertat pentru ieşirea nedemnă cu statutul unui om respectabil: „Omul ăsta a făcut ceva pentru Botoşani. Tu ce-ai făcut BetaLand? Mic ai fost, eşti şi vei fi în viaţă.”
Din momentul în care „Ipse” a introdus comentariul „Dacă cineva spune că cele 37 de case sunt de lux, se înşeală amarnic, înseamnă că nu ştie ce este luxul. Cele 37 de case sunt case normale, într-o societate cu adevărat capitalistă ar trebui să poată locui orice om care munceşte, dar la noi o asemenea casă înseamnă lux. De curiozitate ce a făcut pentru Botoşani, că pentru dânsul ştiu ce a făcut, pupaţi în dos da mai cu perdea.”, s-a creat o dispută cu „Alfa”, care i-a replicat: „Şi de ce ar trebui el să facă ceva pentru Botoşani? Ce este instituţie publică, este oficialitate a statului, este ales al comunităţii, este casă de caritate? Ciubotaru este om de afaceri, iar prin ceea ce a făcut a demonstrat că este un bun om de afaceri. Nu-i treaba lui să dea de mâncare la cei care nu vor să muncească sau nu pot. Nici nu trebuie să dea salarii fără muncă de calitate. Nicăieri în lume companiile nu plătesc bine decât dacă le-ai convins că munca ta le aduce profit. De vreme de compania sa a plătit şi plăteşte impozite la stat, este treaba statului să se ocupe de aspectul social. Învăţaţi să gândiţi progresist şi în spiritul capitalismului, altfel veţi crăpa de ciudă pe cei care se descurcă, veţi crăpa de foame.”
Disputei i-a pus capăt regulamentul nostru, care nu permite ca de la un calculator să se introducă mai mult de trei comentarii. În rest, rămânem cu mentalitatea care şi-a pus amprenta adânc în modul nostru de a trăi şi a ne manifesta public. Săracul Brucan, ne-a dat 20 de ani şi a crezut, apoi, că-i prea mult. S-a înşelat, este prea puţin, ne trebuie măcar un secol!
Pentru că analiza glicemiei se face gratuit, cei curioşi să afle cum stau cu diabetul s-au prezentat la corturile stradale înfiinţate de către Autoritatea de Sănătate Publică Botoşani în cadrul acţiunii umanitare „Luna Sănătăţii”. Noi am constatat „Aglomeraţie la corturile „Lunii sănătăţii”, dar „Tândală” s-a întrebat hâtru: „Nu înţeleg de ce sănătatea se vinde la cort? Acolo de obicei se ghicea în ghioc.” Dacă întrebarea i-ar fi fost adresată fratelui său de poveşti „Păcală”, ultimul i-ar fi explicat pe îndelete că o analiză medicală efectuată în zilele de astăzi este ca un ghicit în ghiocul ţigăncii sau ca un ghicit al numerelor la Loto. Dacă efectuezi trei analize, una după alta, vei primi trei rezultate diferite.
„Dispreţul cere dispreţ!” mi-a intitulat eu un editorial. „Vasile” crede că multe din anomaliile care s-au semnalat în alegerile locale se datorează lipsei de maturitate politică a electoratului, numai că el numeşte altfel această gravă lacună electorală: „Nu domnule Rotundu, concluzia este că avem aleşi după măsura prostiei electoratului din comune, oraşe, judeţe şi la nivel de ţară. Vorbitul frumos nu ţine de foame, nu aduce apă la ţeavă, canalizare, şcoli îngrijite, ascunde cel mult viclenie, urmată de căpătuială.”
Democraţia cere supunere faţă de voinţa majorităţii, chiar dacă aparent această voinţă ni se pare proastă. Ori vrem democraţie şi, atunci, acceptăm şi prostia majoritară, ori revenim la dictatură şi acceptăm voinţa unui singur om. Bag seamă că pe la noi, când voinţa majorităţii se potriveşte cu interesul nostru, atunci vrem democraţie, când este invers, vrem dictatură. Adevărul este pe undeva pe la mijloc. Democraţia nu este nici pe departe mecanismul social perfect, chiar dacă unii consideră democraţia forma ideală de guvernare. Toate formele de guvernare sunt ideale în anumite condiţii concrete de viaţă, dar perfecte pentru a fi perpetuate nici una.
Cei care au studiat filozofia materialist-dialectică ştiu că democraţia comunistă era considerată cea mai perfectă formă de guvernare socială, care permitea individului să-şi afirme public şi plenar identitatea şi capacitatea profesională, să participe direct şi nemijlocit la punerea în practică a principiilor centralismului democratic. Ştim cu toţii ce s-a ales din această perfecţiune. Iată de ce, aplicând gândirea democratică a rabinului, declar public că şi „Vasile” are dreptate: electoratul suferă de prostie, dar numai în anumite împrejurări şi condiţii date de viaţa comunităţii. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Minciuna va sta, moral, cu preoţii la masă!
Ioan Rotundu
Kievul linşează mediatic România
Efectul Kosovo asupra românilor din Serbia
Iodarea sării este un atentat la sănătatea românilor? Ce părere aveţi?
Inconştienţă - românii îşi vând voturile pe bani
Cerşetoria – mijloc de subzistenţă sau afacere profitabilă
Ambasadorul Macovei a intervenit la Patriarhie în cazul părintelui Boian din Timoc
Severin îi cere lui Barroso să ia măsuri cu “gura spoartă” a lui Gray
Program Tele'M Botoşani miercuri, 10 septembrie
Horoscop
Poliţistul… citit
Vă promite o nuntă ca-n poveşti
Medicii americani operează şi prin judeţ
Pompier şofer încălzit cu prea multe grade… alcoolice
Apa Grup n.a scăpat neamendată
Spitalele aşteaptă aparatura medicală promisă
Tinerii absolvenţi sunt chemaţi la muncă
O amendă care poate băga Doly Com în faliment
Persoane şi instituţii, victime ale fraudelor prin telefonie mobilă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă