Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8026 lei
1 USD = 4.4462 lei


Număr accesări
Astăzi:
28151
De la 07 Ianuarie 2003
73948556

Comentariul comentariilor (CLXXXVII)

  • (Ioan Rotundu)
  • 10 September 2008, 23:00
Problema copiilor daţi în plasament este o măsură socială care se practică mai peste tot în lume. Altfel se formează personalitatea unui copil aflat în plasament familial şi cu totul alte manifestări caracteriale îşi formează cel crescut şi educat într-un cămin. Metoda educării în plasament este net superioară celei din cămin, este o metodă verificată în timp şi recomandată de psihologi. Numai că la noi această formă de educaţie este una nouă şi a fost prost înţeleasă. Adică s-a urmărit şi se urmăreşte câştigul financiar, celor cu copii luaţi în plasament puţin păsându-le de actul educaţional. Iar vina aparţine în exclusivitate celor de la Protecţia Copilului, care fac verificări de mântuială cu privire la familiile care cer copii în plasament şi nu mai verifică defel ce se întâmplă cu copilul deja plasat. De unde şi apariţia unor cazuri sociale grave, cu copii maltrataţi fizic, supuşi la munci gospodăreşti, înfometaţi etc. Un control recent asupra condiţiilor în care trăiesc copiii aflaţi în plasament a evidenţiat faptul că „Unii asistenţi maternali încă mai uzează de educaţia cu bâta”.
Comentatorul „Aurel” are o opinie mai aparte, cu privire la aceşti copii bătuţi de soartă: „Personal, cred că mulţi asistenţi maternali au să demisioneze din acest sistem de protecţie a copilului. Nu văd nici un avantaj, practic faci serviciu douăzeci şi patru de ore din douăzeci şi patru, îţi pui la dispoziţie locuinţa şi bunurile pe care copiii le deteriorează în multe cazuri, practic eşti un fel de slugă proastă în casa ta, unde domnii de la protecţie vin să-ţi dea ordine şi să-ţi facă observaţii. Pentru nimic în lume nu aş accepta aşa ceva. Copiii trebuie integraţi în propriile familii, şi acestea trebuiesc obligate să muncească şi să le ofere condiţii de trai civilizate.”
Îmi pare rău pentru acest comentator, dar n-are aptitudini educaţionale şi nici nu posedă cunoştinţe de psihologia familiei. O familie de alcoolici nu mai poate fi recuperată social, iar copiii lor ar fi condamnaţi la o moarte sigură şi în condiţii groaznice. Este plină România de astfel de cazuri. Astfel de copii nu pot rămâne în familie. Iar cei care iau copii în plasament au destule avantaje şi nu trebuie să facă numai din raţiuni financiare ci şi sociale. Din păcate şi în acest domeniu ne lipseşte spiritul civic. Aici este marea noastră problemă!
Pe marginea reportajului realizat pe seama evenimentului cultural de la Vorona, consumat în 8 septembrie, adică de Sfânta Marie Mică şi intitulat de noi „O tradiţie la care nu se mai poate renunţa”, doi dintre cititori au remarcat faptul că în afară de Publicaţiile Jurnalul Online nici o altă publicaţie locală n-a mediatizat Festivalul folcloric „Serbările pădurii”, considerat cel mai de amploare eveniment cultural anual din Nordul Moldovei. „Consternatul” a remarcat sarcastic: „Da de la celelalte ziare n-a fost nimeni la festival? Sau ei s-au dus după os, să iasă bine Sorescu şi ai lui.”, iar „Observator” s-a întrebat: „Chiar aşa, nici un ziar local n-a mai scris despre festival. De ce oare?” Pentru că astfel de evenimente nu provoacă senzaţie precum o bătaie între huligani, un accident auto soldat cu persoane decedate sau o declaraţie politică plină de invective la adresa cuiva etc.
Prefectul Gheorghe Sorescu în persoană s-a deplasat la abatorul situat la intrarea în localitatea Roma pentru a constata că „Patronul de la Doly Com recidivează în mirosuri pestilenţiale”. Este surprinzătoare reacţia prefectului, deoarece la acest abator oasele se aruncau pe câmpul din preajmă şi înainte ca Sorescu să demisioneze din această funcţie şi să devină candidatul PNL la Primăria Botoşani. Acum că a revenit în funcţia de prefect, hodoronc-tronc, a descoperit că oasele miros urât şi strâmbă nasul locuitorilor din preajmă. „Nedumeritul” a simţit că ceva-i putred în Danemarca: „Da, este campanie electorala! Dl. Ţurcanu candidează şi are în colegiu şi com. Roma. Cred că se leagă de abatorul Roma din invidie ca să-i facă zile fripte unui om care asigură locuri de muncă şi nu pe bani puţini. El la Dracşani şi-a bătut joc de salariaţi!”
Nici noi nu credem că deplasarea prefectului în locaţia respectivă s-a făcut numai la chemarea localnicilor. Ne vom strădui să aflăm substratul „afacerii”, că tare ne miroase a politic, iar adierile ne vin dinspre un alt abator, situat în Dracşani, cu numele de Carni Com, despre care multe lucruri se cer spuse public. Pentru că nici una dintre oficialităţile judeţului n-a fost, luni 8 septembrie, alături de primarul Aurel Ştefan pe scena festivalului folcloric de la Vorona, am rezumat întreaga observaţie în editorialul intitulat „Primar abandonat”. Ca de fiecare dată când este rostit numele lui Conţac, şi de această dată s-au găsit comentatori care să sară peste subiectul adus în dezbatere publică şi să se răfuiască cu acesta.
Motiv pentru „Curaj” să-şi manifeste supărarea şi dezamăgirea: „Acum e vorba despre primarul Ştefan nu de Conţac, se aude? Şi trebuie spus că e unul dintre cei mai buni primari, nu din judeţ, ci din ţară şi să le fie ruşine tuturor celor din politică şi care nu au venit să-l susţină la aşa o manifestare de cultură. Dar ei vor trece, însă Ştefan nu, chiar dacă nu va mai fi primar tot rămâne un animator cultural de primă mărime, respectat de oameni. Curaj dom’ primar, nu băga de seamă aceste fleacuri şi mergi înainte, chiar dacă singur.” La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


CJ susţine cofinanţarea cu 15% a reabilitării Casei de cultură
Şoferiţa criminală cu minte de piţipoancă
„sunt agresivă şi în pat şi la volan”
Afacere de succes pentru două românce din Italia
Marian Mocanu va candida la Senat pentru PSD
Cine împrăştie vânt culege furtună
başchirii cer independenţa faţă de Rusia
Confesiunile lui Eric Braeden
Ultima şansă pentru accesarea fondurilor europene de dezvoltare a resurselor umane
Păi tot noi le dăm?
Băncile dau ţepe elegante clienţilor
Cum fac carieră din plătitul taxelor
Program Tele'M Botoşani joi, 11 septembrie
Horoscop
Studentul cel isteţ şi profesorul umilit
Daltonismul lui Funar
Ocazie să locuiţi în buricul târgului
Românul şi astronomia
Ţiprigan nu mai vrea grevă
Nitriţii au mai produs o dramă
Ţurcanu vrea capul celor de la Apa Grup
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă