Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3502
De la 07 Ianuarie 2003
95239028

Comentariul comentariilor (CXII)

  • (Ioan Rotundu)
  • 13 May 2008, 23:00
Săptămâna trecută, venit la Botoşani pentru a susţine candidaţii PNL în alegerile locale, „Tăriceanu ne-a plâns de milă că suntem săraci... şi-a plecat”. Un cititor a meditat că „Subdezvoltarea economică a Botoşaniului şi aducerea populaţiei în stadiul de sărăcie extremă este rezultatul vizibil al politicilor falimentare din urma guvernărilor trandafirii, care au considerat că în zonă nu este nevoie de producţie industrială [vezi "privatizările" cu scopul de falimentare a întrep. de cauciuc ARCA, fabrica de izolatori, fabrica de sticlă Dorohoi, etc., etc.]. În afară de tocat bugetul CJ Bt.ptr. drumuri de proastă calitate [după 2000 există posibilitatea de a accesa fonduri prin PNDR ptr. drumuri!], unde este strategia de dezvoltare a judeţului? Industrie nu mai avem, agricultură=0, dar avem...asfalt de proastă calitate!” Cu privire la acest comentariu se impun câteva corecţii. Cele mai multe fabrici botoşănene au fost privatizate sub guvernarea CDR, guvernare din care a făcut parte şi PNL-ul. Consiliul judeţean nu poate dezvolta politici economice la nivel de macro şi micro pentru că nu are pârghiile necesare. Astfel de politici trebuie promovate la nivel de guvern prin serviciile de specialitate ale Prefecturii şi cele ale CJ. Din păcate, de mai mulţi ani, la Botoşani, nu mai avem colaborare între cele două instituţii.
„A fi român în regiunea transnistreană este o luptă zilnică de supravieţuire” a fost un articol primit spre publicare de la Agenţia de presă Romanien Global News. Astfel de articole, vizând viaţa românilor din afara graniţelor ţării, publicăm frecvent. „Horia” a ţinu să remarce: „Felicitări pentru articol, aşa demonstraţi că sunteţi un ziar românesc respectabil” Mulţumim pentru apreciere, dar considerăm că este de datoria noastră să ne informăm cititorii ce se întâmplă cu românii ce trăiesc, şi cum trăiesc, prin alte colţuri ale lumii.
Precum concurenţa care existentă între producători şi comercianţi, aşa şi „Partidele politice licitează cu pomeni electorale”. Cititoarea „Ada” ne informează că „Pomeni se dau şi acum când, conform legii nu ar mai trebui sa fie. La Prajeni P.N.L.-ul şi sâmbătă 10 mai 2008, au cărat cu două autocare a 50 locuri fiecare oameni care nu-şi permit o excursie pe banii lor la bisericile din judeţele învecinate. Tot la Prăjeni P.D.L.-ul împarte baxuri cu pulpe de pui, zahăr, orez, ulei. Ce zic cetăţenii? Luăm de la toţi şi votăm pe cine credem de cuviinţă. Oamenii sunt săraci, dar nu şi proşti. Toţi se întreabă de unde sunt banii pentru pomeni, căci din buzunar nu dă nimeni.” Banii provin, în marea lor majoritate, de la agenţii economici care au fost şi sunt constrânşi, prin diferite modalităţi, să dea bani la partide. Ştiu oameni de afacere care au dat bani la PNL, la PD-L şi la PSD, pentru ca atunci când unul dintre aceste partide va ajunge pa putere, el să aibă uşa deschisă.
Pentru că „Noul şef al IJP a pus piciorul in pag” prin a se informa cu toate cazurile penale aflate în instrumentare şi a grăbi rezolvarea lor, un comentator a considerat că-i momentul să lanseze o încurajare: „Vă doresc succes. Mă întreb dacă aţi luat această măsură ptr a se respecta legea sau doar a fi cu puterea. Deci cum rămâne cu ancheta de la Blândeşti? Dar cu încălcarea legii de la Prajeni, Sulita ...etc?” Şi eu am remarcat zelul cu care noul comisar şef al IJP Botoşani s-a interesat de dosarele penale aflate în lucru. Numai că am anumite suspiciuni. Cred că mai degrabă s-a informat ca nu cumva să existe vreo anchetă care de bucură de protecţie, iar el să gafeze faţă de superiori sau instituţii ale puterii.
Pentru a nu plăti spaţiul publicitar la presă, unii candidaţi recurg la fel de fel de şmecherii, făcând declaraţii pe care presa să le preia pentru ineditul lor, declaraţii care, în realitate, se constituie în campanie publicitară mascată. Unul dintre aceşti candidaţi, care practică la greu publicitatea mascată, este şi Florin Egner, candidatul PNG. El „Se autovictimizează, crezând că va impresiona şi culege voturi”, prin această declaraţie anunţând că buletinele de vot au fost tipărite fără respectarea anumitor prevederi legale. Un anume „Ciuştilică”, aluzie directă la preşedintele PNG Dorin Ciuştea, a simţit dincotro bate vântul şi l-a luat pe Egner peste picior: „Întâmplător, buletinele de vot nu au fost tipărite chiar de către George Lazăr, patronul firmei care a câştigat licitaţia? Nu a lui era răspunderea pentru corectitudinea buletinelor? Nu erau ei prieteni mai mult decât buni? Ciudat!” Nimic ciudat, totul este după chipul, asemănarea şi gândirea egneriană. Era ciudat dacă ar fi fost altfel.
„Cicanica” a ţinut să ne explice că „Egner este expirat d.p.v. politic. Pentru orice partid nu-i decât un balast politic. Cine nu a constatat acest aspect înseamnă că nu-i om politic.” Urmând logica acestui silogism, Ciuştea nu a constata ce susţine comentatorul, deci, Ciuştea, nu poate fi considerat om politic. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Job de student in Belgia, noua reglementare
Ce valori promovează învăţământul românesc şi pentru cine?
Reacţii la acţiunile xenofobe îndreptate împotriva românilor din Europa
Adevărata corupţie
Ioan Rotundu
TVR 1 intră în Basarabia prin fiul lui Voronin
Voronin apără sârma ghimpată care desparte Basarabia de UE
Comunicat de presă
Publikus informáciokat akar megtudni? Tanuljon meg magyarul!
Program Tele'M Botoşani miercuri, 14 mai
Horoscop
Dialog între blonde
CARTEL AFLA - Campanie de sindicalizare
Zice că-i serios şi vrea să facă afacere serioasă
Merită să câştige preşedinţia CJ
Poliţia trebuie să facă lumină în cazul buletinelor de vot sustrase
Se limpezesc apele în lupta electorală
„Supravieţuitorul” la Botoşani
Bucecenii vor putea face sport pe săturate
Pensionarii mai au de aşteptat o lege
Credite speciale pentru profesori
Locul întâi la „Non violenta”
Cu profesorii la tratament
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă