Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
6769
De la 07 Ianuarie 2003
78495599

Comentariul comentariilor (CXLI)

  • (Ioan Rotundu)
  • 20 June 2008, 23:00
Unsprezece primari social-democraţi „Încă sunt în stare de şoc”. Lor nu le vine a crede că electoratul din comună nu i-a mai votat, deşi toţi erau la al III-lea spre al IV-lea mandat. Indignat că în articol am prezentat numai latura negativă a personalităţii şi activităţii lor, un cititor mi-a adresat următorul mesaj: „Domnule Rotundu, la toţi primarii perdanţi se vor găsi uşor observaţii negative, iar la unii pe merit. În toţi anii în care s-au străduit după pricepere şi sprijinul alegătorilor să facă anumite lucruri în comunităţi, au mulţi alegători care încă îi stimează şi în articol nu văd nici o remarcă despre aceste aspecte. Oare o orientare mai pozitivă a comentariilor ziarului nu ar prinde bine pentru o gândire pozitivă, care să ajute acest judeţ să iasă din ceaţă? Câştigătorii nu ar fi obligaţi să continue ce-i bun şi să o lase mai moale cu politica şi să treacă la fapte? Acest lucru îl văd valabil pentru toate aspectele sociale ale judeţului, pentru că se simte o mare nevoie de repere pozitive pentru ziua de mâine.”
Stimate cititor, modul în care ai pus problema este corect. Numai că rostul nostru, ca presă, este să ne ocupăm de partea putredă a laturii sociale. Asta ne-am propus, asta facem! Este politica noastră redacţională. Poate că alte publicaţii au ales calea evidenţierii a ceea ce aleşii noştri fac bine, trecând sub tăcere faptele lor rele, dăunătoare vieţii economico-sociale. Constituţia României permite abordarea tuturor genurilor de presă, de la ştiri şi comentarii la scandal şi fapte mondene. Cititorul, în raport de nevoile sale informative, alege genul de presă care-i satisface pretenţiile.
În ce-i priveşte pe cei 11 primari, îi cunosc de când şi-au început cariera de primari comunişti sau activişti ai PCR, pentru că toţi 11 au trecut prin astfel de munci. Nu neg că în activitatea lor de primari democraţi, unii cu trei mandate în spate, n-au făcut şi câte ceva bun. Numai că acel ceva bun este total nesemnificativ faţă de componenta dominantă a activităţii lor: blocarea dezvoltării prin nepriceperea în a se adapta mecanismelor economiei de piaţă, în a accesa programe cu finanţare europeană, în a avea curajul să ia decizii radicale în modificarea spre bine a vieţii economice şi sociale la nivel de comună. Mai există în judeţ vreo patru-cinci comune unde primarul ales face parte din categoria celor 11. Aceste comune vor mai pierde patru ani din drumul spre dezvoltare şi creşterea gradului de civilizaţie. Pentru că, cititorule, nu mă poţi convinge că Ripicenii, prin realegerea primarului Burciu, va excela în dezvoltare şi prosperitate. Burciu este primarul de modă veche, ca şi ceilalţi 11, numai că electoratul din Ripiceni nu s-a deşteptat suficient. Acest electorat are în faţă patru ani, timp suficient să regrete alegerea făcută.
Şi încă o observaţie, cititorule! Suntem singura publicaţie din judeţ care am scris despre iniţiativele unor tineri de a pune bazele unei afaceri, despre acei întreprinzători care şi-au condus afacerea spre reuşită. Când am publicat astfel de reportaje am fost acuzaţi că le facem publicitate. Desigur, este o formă de publicitate, dar nu una comercială ci de încurajare şi a altor persoane ce au idei de afacere şi n-au curajul să se înhame la muncă. Nu ne-am potrivit şi nu o să luăm în seamă aceste acuze. Este dreptul nostru să decidem când facem publicitate comercială şi când este vorba de mediatizare a unei persoane care a reuşit o afacere de succes.
Editorialul „Cine şi ce a câştigat în urma alegerilor” a fost comentat de „Anonim” mai mult retoric: „Interesant ar fi fost dacă aţi fi putut spune ce au câştigat.. alegătorii! Deşi, cred, aceştia nu sunt şi nu vor fi mult timp pe lista câştigătorilor...” Au câştigat în maturitate politică, au devenit mult mai interesaţi de gestionarea treburilor administraţiei din comună, au devenit solidari în rezolvarea problemelor comunităţii, şi-au orientat votul spre oamenii faptelor şi i-au trimis acasă pe cei meşteri în vorbe goale. Cam aceste lucruri le-au câştigat alegătorii, şi e bine, sunt în folosul lor.
Primarul Flutur se plânge că „Vandalii fac viaţă grea municipalităţii Botoşani”. Cetăţeni în toată firea, ţigani destrăbălaţi, boschetari, tineri teribilişti rup florile plantate, distrug obiectele florale ornamentale. Din păcate, poliţiştii comunitari sunt depăşiţi de amploarea fenomenului. „Manivelu” este siderat: „N-ai cu cine, dom'le, n-ai cu cine... Nişte... nesimţiţi. Educaţie, simt civic, bun simt? Unde or fi dispărut toate acestea, Domnule Rotundu? Mai exista cei şapte ani de acasă? Ce se mai învaţă în clasele primare? În ultimii 20 de ani ne-am dus în jos din acest punct de vedere. Şi cred - iremediabil.” Păi, ce să se înveţe prin şcoală? Cum se împart fluturaşii electorali, spre exemplu. S-au cum şi cu cine să voteze părinţii. De multe ori, când mă aflu prin localităţile rurale, privesc cu drag la acei elevi care ies de la şcoală ţinându-se de mână şi care îţi dau „Bună ziua!” în cor, amintindu-mi de anii copilăriei.
În 1966, când am intrat pe poarta şcolii medii din Oradea, am intrat într-o altă lume. Obişnuit ca la mine în sat, am aruncat pe jos ambalajul de la un biscuit „Eugenia”. Un trecător, care mi-a vorbit în maghiară, m-a ocărât în felul său. Am înţeles vorbele sale, am ridicat ambalajul şi l-a pus în coşul de gunoi care se afla la câţiva paşi de mine. Mi-a fost ruşine, tare ruşine! A fost suficientă această lecţie şi în viaţa mea n-am mai arunca pe jos obiectele devenite inutile. Priviţi la tinerii de astăzi, aproape că nu-ţi aruncă în cap cu fel de fel de obiecte. Iar de-i faci vreo observaţie, se gurguţă la bătaie. La revedere, pe săptămâna viitoare!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Sărbătoarea otlacanilor
Românii din Spania nu pot primi ajutorul de şomaj în schimbul întoarcerii acasă
O nouă Nadie Comaneci, de 11 ani, a primit cetăţenia spaniolă
Un europarlamentar roman cere o reacţie a Europei
Instruire în managementul serviciilor sociale
Captură de… 92 pachete de ţigări
Jandarmii au prins patru hoţi minori şi… au recuperat prejudiciul
Program Tele'M Botoşani
Horoscop
Construiesc orice şi de calitate
Cum s-a împlinit dorinţa domnului Gorsky
Cireşul aducător de moarte
Sinucigaşul scandalagiu
Bebeluş chinuit de nişte părinţi beţivi
Legături ţesute din poveştile oraşului
În comuna Roma, doar cinci consilieri s-au prezentat la şedinţa de constituire
Alexa, al doilea viceprimar de Botoşani
Dă anual 300-400 milioane pentru Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel
Stagiune estivală pentru Rapsozii Botoşanilor
Curtea de Apel Suceava a amânat verdictul la contestaţia lui Conţac
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă