Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
8444
De la 07 Ianuarie 2003
85307987

Comentariul comentariilor (CXLIV)

  • (Ioan Rotundu)
  • 24 June 2008, 23:00
Periodic, Jandarmeria Botoşani ne remite buletine de evenimente prin care aduce la cunoştinţa publică intervenţiile lor la diferite solicitări şi modul în care au acţionat în cazul comiterii unor infracţiuni. Numai că nu toate evenimentele în care sunt implicaţi sunt şi de natură de a evidenţia profesionalismul care ar trebui să-i caracterizeze. Unele intervenţii ale lor sunt un fel de cotcodăcit al găinii din poveste, care a ouat o mărgea de proastă calitate. Aşa s-a întâmplat şi cu articolul „Jandarmii au prins patru hoţi minori şi… au recuperat prejudiciul”.
Ce mă deranjează cel mai mult este emfaza cu care jandarmii consemnează negru pe alb că au întocmit dosar de trimitere în judecată. În primul rând că jandarmii n-au competenţă în a declanşa şi efectua cercetări de natură penală. Ei consemnează doar modul în care s-au consumat anumite evenimente cu potenţial infracţional, cercetarea penală propriu-zisă fiind de competenţa altor instituţii ale statului. Apoi, jandarmii, în aroganţa lor de a lăsa să se înţeleagă devotamentul cu care acţionează în interesul societăţii civile nu realizează că încalcă flagrant legea. În cazul articolului nostru cei patru fiind minori, jandarmii n-au a efectua cercetări asupra lor, minorii bucurându-se de o anumită protecţie a legii. Cercetarea minorului nu se poate face decât în prezenţa unui părinte şi a unui delegat de la Protecţia Copilului. Fac aceste afirmaţii în cunoştinţă de cauză, pentru că sunt posesorul unei diplome care-mi atestă calitatea de specialist în apărarea drepturilor minorilor împotriva abuzurilor instituţiilor statului, diplomă obţinută după un curs de şase luni de zile organizat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
Iată şi o veste care ne onorează judeţul: „ "Rapsozii Botoşanilor" vor cânta pentru Ziua Internaţională a Ucrainei.” Cineva nu s-a putut abţine să nu-i felicite pe artişti: „Felicitări domnului Cobâlă că nu e cu nasul pe sus, se duce şi la amărâţii de români din Ucraina, felicitări, sigur le duce o rază de speranţă acolo, mă bucur pentru cei din Herţa că îl ascultă pe Cobâlă.” De vreme ce Preşedinţia şi Guvernul României i-au uitat pe românii de peste graniţă, ei nefiind votanţi, măcar artiştii noştri să le aducă o rază de lumină în suflet. Românismul de peste graniţă parcurge o perioadă grea, românii simţindu-se abandonaţi de ţara mamă. Doar credinţa ce-i mai ţine împreună şi-i face să simtă româneşte.
Când vine vorba să dea bani ţăranilor, cei din Ministerul Agriculturii nu mai ştiu ce să inventeze pentru a întârzia plata. Motiv pentru care „Subvenţia agricolă la hectar ajunge greu în buzunarul ţăranilor”. Iată şi opinia unui „Fermier”, care a simţit pe propria-i piele mecanismul birocraţiei: „Numele meu nu a apărut în listele date comunelor cu ceva timp în urmă, cum că nu aş fi declarat corect suprafeţele însămânţate. Nu am făcut şi declarat nimic ilegal şi, totuşi, banii nu mi-au intrat în cont. De ce? Cât trebuie să mai aşteptăm şi să mai acceptăm această bătaie de joc?” Cred că de acest calvar ţăranii nu vor scăpa până ce funcţionarii de prin minister, cei care şi-au dedicat viaţa agriculturii socialiste şi apoi comuniste, nu vor fi puşi la zid şi împuşcaţi precum a fost împuşcat Ceauşescu. Nu văd altă soluţie, iar ţăranii au ajuns în pragul disperării.
Deşi momentul alegerilor parlamentare se apropie cu paşi vertiginoşi, avem încă „Multe necunoscute în privinţa candidaţilor la parlamentare.” Altfel spus, partidele politice nu prea au curajul să-şi desemneze candidaţii. Poate şi datorită faptului că nu s-a hotărât încă ariile geografice ale colegiilor, în raport de care se vor hotărî şi candidaţii. „Alegatorul”, luând act de anumite intenţii care răzbat din interiorul PSD, a comentat: „Ăştia de la PSD nu sunt sănătoşi... iar cu Teodorescu, Cozmâncă ferească Domnul, iar scoateţi gunoaiele aste la vedere, păi Teodorescu nici nu a vrut să audă de noi. Mai bine cu Darie, că ăsta tot a mai făcut ceva, chiar dacă e străin de Botoşani, decât porcii ăştia doi.”
Să nu uităm că pe cartea de muncă a lui Mihai Darie stă scris că a fost ofiţer al Securităţii. Pe seama sa circulă multe. De exemplu, că într-o perioadă a răspuns de avorturile provocate ilegal, multe bucureştence ajungând după gratii, datorită zelului său „profesional”. Sunt adeptul tezei că în Botoşani trebuie să candideze botoşăneni şi nu trimişii lui Geoană, Tăriceanu sau Boc de la Bucureşti. Îmi pun mari speranţe în votul uninominal şi cred că la toamnă vom avea o echipă de nouă parlamentari capabilă să ne reprezinte judeţul în cel mai înalt for legislativ al ţării. Asta numai dacă vom vota cu capul şi nu cu ochii la sacoşa cu zahăr, orez, ulei sau sticla cu ţuică. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


La furat de europaleţi
Pirateria auto are girul Justiţiei
Campania naţională „Paşaportul anticorupţie”
Laura Cosoi şi Smiley - cuplu şi în film
Ziua învăţătorului şi Congresul naţional al învăţătorilor.
Sub conducerea ministrului UDMR Korodi, România umilită la Zaragoza
Smirnov va fi “rugat” să nu se opună reintegrării cu Moldova
Horoscop
Consolarea soţului
Este dispus să lucreze peste program
Avem un sistem electoral viciat
Ioan Rotundu
Sorescu îşi face încălzirea pentru scaunul de prefect
Spaţiile Protect Plant scoase la „strigare”
Societatea Dany Ema – o piază rea pentru Prefectura Botoşani
Ţiganii vor ajutor social, dar fără să presteze vreo muncă
Provocare pentru tinerii dornici să studieze la mare
Ţiganii au compromis recrearea pe lacul din Parcul „Eminescu”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă