Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
3239
De la 07 Ianuarie 2003
80980422

Comentariul comentariilor (CXXI)

  • 23 May 2008, 23:00
Pentru că „Liberalii se tem de trădare”, cititorul „Rusu” le aduce aminte că „De ce te temi, de aceea nu scapi. Pe la liberali trădarea este binevenită. Să ne amintim de anul 2004 când Gelu Prăjitură, zis Ciubotaru, a trădat interesele partidului pentru a se asocia cu Egner. L-au prins, l-au exclus din partid şi l-au reprimit cu fast. Un partid care nu-şi mai merită existenţa.” Nu cred că este corect ca pentru greşelile politice ale unui lider sau un membru cu influenţă mai redusă să condamnăm întreg partidul. PNL-ul a rămas singurul partid istoric care mai are un cuvânt de spus în politica românească. Este bine să-l sprijinim să nu ajungă şi el la coşul istoriei, cum au păţit-o ţărăniştii. Îi criticăm, dar nu-i desfiinţăm!
Pentru că „Problema sporurilor de noapte nu prezintă interes electoral”, zeci de mii de botoşăneni nu-şi pot rezolva problemele legate de calculul pensiei, neexistând o instituţie a statului care să răspundă de arhivele fostelor fabrici şi uzine de stat şi care să aibă competenţa de a emite acte care să ateste vechimea în muncă sau drepturile salariale câştigate de angajaţii din vremurile comuniste sau cele tulburi ale tranziţiei economiei româneşti. „Victor” a observat că „De ce deputaţilor şi senatorilor de Botoşani nu le pasă de pensionari? Au nevoie numai de voturi? Mi-e silă de asemenea reprezentaţi ai noştri, care trăiesc şi pe spinarea pensionarilor. Nu merită să mai trimitem pe nimeni în parlament, deoarece toţi parlamentarii şi-au tras salarii, pensii separate de ceilalţi cetăţeni şi nu-i interesează de oameni. Atunci mă întreb cum mai au tupeu partidele să ceară voturi acum la locale? Aşa să le ajute Dumnezeu la locale cum rezolvă problemele cetăţenilor.”
Problema nu vizează un partid anume, de aceea nici nu se implică nimeni s-o rezolve. Instituţia Prefecturii Botoşani, prin fostul prefect Gheorghe Sorescu, a declanşat o serie de măsuri care să condusă la rezolvarea problemei. Sorescu a demisionat, iar cel care-i ţine locul, liberalul Mihai Elvădeanu, deşi jurist de profesie, este depăşit de problemă. Nu cred că cetăţenii afectaţi de această dezordine, în fond o delăsare la nivel de guvern, îşi vor vedea descâlcite iţele vechimii în muncă şi a câştigurilor salariale.
Revoltat, „Dan” lansează un set de întrebări la care nu va primi vreodată un răspuns, pentru că n-are cine să i-l dea: „Problema pensionarilor nu reprezintă interes nu? De ce oare? Au muncit oamenii în schimburi de noapte o viaţă şi nu contează nu? De ce să nu li se dea drepturile? Cu ce-au greşit? O fi o vină că sunt bătrâni şi nu mai pot munci? Că a venit timpul să-şi odihnească şi ei oasele bolnave de atâta stat în picioare în schimbul de noapte? Cu ce se fac vinovaţi? Îmi răspunde cineva?” Vina lor este că mai trăiesc. Chiar dacă par a fi sadic, acesta-i adevărul. Nici un guvern nu şi-a asumat responsabilitatea de a rezolva problemele legate de vechimea în muncă şi veniturile salariale ale angajaţilor din societăţile de stat lichidate sau privatizate. Nici un partid n-a considerat să includă în platforma sa politică la alegerile parlamentare rezolvarea acestor acute şi grave probleme. La toamnă vom vota din nou. Poate că ne va veni mintea cea de pe urmă şi le vom cere socoteală pentru batjocura cu care ne-au tratat până acum.
S-a încheiat licitaţia pentru lucrările în centrul vechi al Botoşanilor, o investiţie de peste 7,8 milioane de euro. Lucrarea a câştigat-o o firmă din Bucureşti, dar „Condacia şi Victor Construct se vor înfrupta din banii pentru centrul vechi”, lucrând în subantrepriză. „Novac” consideră că totul este o cacealma: „Cred că va fi o ţeapă de zile mari. Ce fel de firmă este cea care a câştigat licitaţia, dacă se va lucra tot cu firmele locale. Aşa suntem noi românii, dăm spre execuţie lucrări unor firme care nu au capacitatea tehnică şi organizatorică. De ce nu s-a prevăzut în caietul de sarcini că dacă nu ai dotare tehnică (fără subantreprenori) nu ai ce căuta la licitaţie. Ce-am realizat cu această licitaţie? Nimic bun. În loc să dai lucrările la firma cu cele mai bune condiţii tehnice, ele se vor realiza tot cu muncitorii botoşăneni. Nu era mai corect să se asocieze firmele noastre locale şi sa ia lucrarea? Ce credeţi că firma din Bucureşti este mare specialistă?”
Comentatorul nu cunoaşte multe lucruri despre încredinţarea unor astfel de lucrări. Este vorba de o lucrare care implică clădiri monument, iar pentru aşa ceva Condacia şi Victor Construct nu au specialişti, ele au forţă de muncă pentru a lucra, nu şi inteligenţa umană calificată. Firma americană Bechtel a câştigat lucrările la autostrada Transilvania pentru că are inginerii specialişti şi experimentaţi în astfel de lucrări. Săpatul, căratul pământului, pietruirea, turnatul asfaltului, ridicarea podurilor o fac firmele româneşti, angajate să lucreze sub antrepriză. În cazul nostru, de la Bucureşti vin specialiştii, firmele de construcţii botoşănene urmând a lucra sub directa lor îndrumare. Aşa-i peste tot în lume şi trebuie să ne obişnuim. Firmele de specialitate sunt de fapt nişte birouri elegante şi nu curţi întinse unde stau parcate utilaje şi materiale de construcţie. Dacă vreţi, la aceste firme lucrează gulerele albe, cele negre, de şantier, fiind recrutate pe plan local. Apoi, asupra acestei licitaţii primarul Flutur n-a avut nici un cuvânt de spus. Alţii au fost cei care au hotărât ce şi cum. Pe săptămâna viitoare!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Program Tele'M Botoşani
Horoscop
De ce n-a mai ajuns bărbatul acasă?!
Oferta lui Cornel Furtună
Se caută măcelari pentru... aflaţi şi singuri!
Ilie Năstase a botezat locomotiva „România” la Viena
Inventarierea aromânilor
Profitorii aromânilor
Ambasadorul SUA la românii din Voivodina
Costel Busuioc scoate primul său album cu Sony
Soarta copiilor înfometaţi din Flămânzi este încă incertă
Controversatul drum judeţean va fi asfaltat „electoral”
Fermierii vor mai multă motorină
Bani mulţi pentru spitale, bătălie crâncenă pentru a pune mâna pe ei
Primăria Ibăneşti, singura amendată de ITM
Premierul Tăriceanu a tăiat Botoşanii de pe lista cu banii pentru investiţii
SC Termica Botoşani stă înglodată în datorii
Primarul Flutur primeşte de la Guvern un alt bobârnac
Şi Baban a luat-o razna: stă de vorbă cu îngerii
În mintea lui Ştefan dă colţul o mare demagogie
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă