Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Mondene
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
39435
De la 07 Ianuarie 2003
89032410

Comentariul comentariilor (CXXVIII)

  • (Ioan Rotundu)
  • 4 June 2008, 23:00
Considerat câştigătorul preşedinţiei CJ încă de la începutul campaniei electorale, Constantin Conţac a produs surpriza alegerilor, adică a pierdut ceea ce considera că are deja. Ce-i drept „Conţac s-a dat greu învins”, dar a pierdut, indiferent că la un vot diferenţă sau la trei mii. Va fi interesant de sintetizat cauzele care au determinat electoratul botoşănean să nu-l mai voteze pe Conţac. Mai ales că n-a existat sondaj de opinie, comandat de PD-L, PNL sau PSD să nu-i indice pe Conţac câştigător de la distanţă. Ceva s-a întâmplat pe parcursul campaniei electorale şi acel „ceva” este important să-l localizăm, pentru ca istoria să consemneze acest eveniment ca unul crucial în schimbarea gândirii electoratului botoşănean. ”Viorel” apreciază rezultatul: „Este o alegere normală”, adică era de aşteptat ca preşedintele Conţac să piardă alegerile. „Manivelu” gândeşte pentru viitor: „Vor avea oare capacitatea membrii CJ să-şi unească eforturile (trecând peste ambiţiile sau directivele partidelor) pentru a mişca acest judeţ înţepenit? Mă îndoiesc. Şi uite aşa s-ar putea să pierdem din nou patru ani pe certuri politice şi contre în CJ, total contraproductive pentru locuitorii judeţului.”
Supărat că nu a fost ascultat când trebuia, „Optimismul” a comentat: „Bădie Costache, eu ţi-am spus acum 2 ani să te retragi şi nu m-ai ascultat. Acum este mai bine să ieşi pe "uşa din dos"? Noul val de politicieni îşi face simţită prezenţa. Matale bădie poţi să-l cauţi pe Mârza de la Suceava şi pe Cozmâncă şi să înfiinţaţi un nou partid UJB (uniunea javrelor bătrâne) că tare vă mai asemănaţi fizic şi moral (tipic activistului PCR). Fără regrete eterne.” O precizare doar am să fac. Conţac nu va ieşi din CJ pe nici o uşă. Deja şi-a aranjat susţinerea politică necesară să fie ales vicepreşedinte. Este o mutare care-l va avantaja. Altfel va acţiona când nu va mai fi în lumina reflectoarelor. Are experienţă în acest domeniu. Conţac nu plânge, râde de cei care-l compătimesc dar şi de cei care cred că l-au învins!
Avem şi un prim factor care clarifică într-o oarecare măsură de ce-a pierdut Conţac alegerile la preşedinţia PSD. „Conţac a pierdut la scor în municipiul Botoşani”, pentru că electoratul urban nu i-a fost niciodată un susţinător majoritar. Fiecare apariţie a lui Conţac pe postul local tv SOMAX a fost o nouă dezamăgire pentru susţinătorii săi. Şi aceasta pentru că s-a lăsat antrenat în dispute virulente, punctul său slab. Când se enervează, îşi pierde cumpătul, mănâncă din cuvinte, dă replici mai puţin coerente şi inteligente. Spre nefericirea sa, n-a avut în staff o persoană care să-l dirijeze sub aceste aspect.
„Lili” are însă o altă problemă: „Da de când se compară Conţac cu Ţâbuleac? Oare nu-şi dă seama că între ei este o mare diferenţă de cultură în primul rând?” Polonezul Lech Walesa este electrician de profesie, dar acest lucru nu l-a împiedicat să conducă Polonia într-o perioadă criză economico-socială şi să o salveze de la un dezastru politic. În astfel de funcţii nu gradul de cultură al persoanei primează ci calităţile politice şi abilităţile de a administra. Ar fi ideal să găseşti pentru o astfel de funcţie persoana cultă, manierată, experimentată politic şi pricepută în administraţie, însă în momentul de faţă este imposibil aşa ceva. Poate în viitor, dar nu cel apropiat!
Şi editorialul „Învins, dar nu definitiv” a fost citit cu interes. Mai ales că am fost primul din media locală care am avansat scenariul politic prin care preşedintele Conţac avea asigurată cale liberă spre funcţia de vicepreşedinte. Alianţa dintre PNL şi PSD „Alegător” o judecă astfel: „Mare dreptate aveţi, domnule Rotundu. Dar nu ne rămâne să sperăm decât că liberalii, chiar aşa orbiţi de orgolii personale, vor avea inspiraţia de a se alia cu cei aflaţi pe val şi nu cu perdanţii. O eventuală alianţă cu PSD în CJ nu ar face decât să-i şteargă de pe lista partidelor politice din Botoşani. Îşi vor atrage oprobiul public al celor care au detronat dinastia Conţac şi îşi vor lua rămas-bun pe mulţi ani de acum încolo de la scena politică. Vor avea soarta PNŢ-CD. Sperăm că totusi dl. Liviu Campanu are ceva mai multă tactică de supravieţuire decât dl.Ţurcanu şi nu se va lăsa influenţat de micimea nivelului lui politic. Toate cele bune!” Comentatorul a gândit logic. Numai că logica nu prea face casă bună cu politica. Multe decizii politice lipsite de logică pentru omul de rând au adus partidelor voturi.
„Ilie” priveşte totul dintr-o altă perspectivă: „Conţac este un om înţelept, va lua decizia care se cuvine, lătrătorii de meserie de pe site-uri să facă paşi la muncă, este de prăşit, nu ne mai jigniţi, voi, PDL-iştilor, că suntem nu ştiu cum că am votat cu Conţac. Fiecare are opinia lui, nu trebuie să mă lipesc de grupul vostru portocaliu, gălăgios, ca să gândească altul pentru mine, aşa cum au votat tinerii manipulaţi masiv de PDL şi PNL.” Tinerii au votat potrivit convingerilor lor politice. Este dreptul lor să gândească altfel decât generaţiile mai în vârstă. Am credinţa că viitorul nostru va fi pe mâini bune. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Au dat banul, dar n-au primi ciolanul
Inspectorul Lăcătuş şi-a dat pe faţă arama de dictator comunist
el este acuzat că a jignit şi umilit mai multe cadre didactice
A murit din incompetenţa medicilor
ITM a dat iama printre agenţii economici aflaţi în neregulă
Mizează pe cartea românismului pentru a câştiga şi alegerile din 2009
Este un primar fericit, are tot ce-i trebuie!
Ioan Rotundu
Costel Busuioc şi albumul său de debut
Iredentiştii maghiari ameninţă cu acţiuni tip „Kosovo“ în Ardeal
Miza geostrategică a Marii Negre, subiect de dezbatere la Paris
Autorităţile de la Chişinău doresc sa creeze o naţiune de homo sovieticus
Confirmă declaraţiile antiromâneşti ale lui David Kramer
De ziua Mediului, MMDD te invita sa stingi lumina!
Jugaru încheie sezonul cu arestări şi jafuri
Jandarmeria ne informează
Program Tele'M Botoşani joi, 5 iunie
„Eroi au fost, eroi sunt încă”
Câmpanu îl temperează pe Onişa
Un impresar din Petesburg interesat de actorii botoşăneni
Teatrul Vasilache aşteaptă forţe proaspete
PD-L-ul este sfătuit să lase la o parte bocetul să accepte că mai sunt şi alţii
Se anunţă sancţiuni pentru liberalii mai leneşi
Liberalii asigură că Ţurcanu e numai bun de vicepreşedinte pentru CJ
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă