Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
14642
De la 07 Ianuarie 2003
70543845

Comentariul comentariilor LIX

  • (Ioan Rotundu)
  • 12 April 2009, 23:00
„Vicele Ghiorghiţă zice că mall-ul lui Prisecaru va avea probleme”, ceea ce nu este o noutate. Cert este că vicele s-a arătat mult prea rezervat asupra impasului în care se află afacerile omului ieşean Prisecaru. Realitatea este mult mai dură. Lucrările la mall au stopat, nu din cauza timpului friguros, cum a încercat să ne îmbrobodească fostul inspector şef în Construcţii, Viorel Ciobanu , ci din cauza lipsei resurselor financiare. Deja lucrările executate până în prezent, fiind realizate în perioada când preţul materialelor de construcţii era foarte ridicat, au depăşit evaluările financiare şi au dat peste cap toate calculele de pe hârtie. Depăşite ca valoare estimată, sunt şi lucrările de la Hotel Rapsodia. La cvartalul de blocuri de pe strada Împăratul Traian, deşi terminat, nu s-a vândut nici un apartament, din cauză că băncile au stopat creditele ipotecare iar preţul unui apartament este mult prea mare pentru buzunarul botoşăneanului.
Cine dintre oamenii de afaceri are ochi să vadă şi minte să priceapă, să înveţe din greşelile lui Prisecaru. Am spus-o, şi o repet, la Botoşani nu este momentul de ridicat un mall, pentru că nu asigură volumul de vânzări care să-l eficientizeze. Botoşaniul este un oraş închis ca trafic, iar Suceava şi Iaşul au deja astfel de activităţi comerciale. De unde să vină clienţi la Botoşani? De peste Prut încă nu se poate. Faptul că voci necunoscătoare în ale eficienţei economice au cerut mall la Botoşani nu era un argument de a investi în aşa ceva. Nu cu o voce sau două se susţine financiar un colos comercial care, numai pentru întreţinere, necesită lunar zeci de miliarde de lei vechi. Cei care construiesc acum hipermarketuri, ca cel din zona fostei Armonii, se vor căi amarnic. Studiile lor de fezabilitate au mari lacune în evaluarea potenţialului economic al populaţiei din zonă. Se vor bloca şi ei financiar, precum Prisacaru.
Iată o mostră de gândire total păguboasă investiţional, semnată de comentatorul „Locuitor al cartierului”, care crede că tot ce zboară se poate pune şi în oală: „Deşi sunt un militant convins pentru protejarea spaţiului verde, de data asta regret că nu acceptaţi să se facă un hipermarket în Parcul Tineretului. Scăpam de multe alte probleme”. Este uşor să dai indicaţii de pe margine, fără a avea angajată vreo responsabilitate şi fără să-ţi rişti averea, viitorul tău şi al familiei, iniţiind o afacere falimentară din start.
Voronin a umilit grav România, iar autorităţile române n-au avut nici o strategie de acţiune, cu ecou şi impact internaţional. Asupra celor petrecute în republica Moldova am scris editorialul „Pumnul şi palma, ambele mânjite cu sânge!”. Doar „Tolea” a considerat să comenteze: „Cine să ne apere interesele? Un Băsescu turmentat, un Geoană îngâmfat şi prostănac, un Boc papagalizat sau o Anastasie ajunsă într-o funcţie cu care m-are nimic în comun?” Mi-a plăcut remarca lui „Piotr”, care a simţit cât de insensibili sunt românii la astfel de probleme: „Când vine vorba de chestiuni arzătoare, tăceţi ca peştele. Net comentarii!”Dacă aş fi tăvălit prin noroi vreun politician, mulţi s-ar fi îngrămădit să-şi arate vitejia, comentând în tonul opiniei abordate. Când, însă, trebuie să sancţionăm lipsa de responsabilitate a autorităţilor române faţă de imaginea noastră internaţională, vorba comentatorului, tăcem chitic.
Precum preoţii în biserică ne vestesc Învierea Domnului şi „Inspectorii OJPC vestesc venirea Paştelui… prin controale”. Cel care semnează cu mulţi „YYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY” (apropo, chiar simţi nevoia unei astfel de semnături, comentatorule?) a venit cu explicaţia: „Singurul vostru scop este încasarea banilor din amenzi”. Controalele organizate în ajun de Crăciun, Paşti sau alte sărbători importante sunt specifice numai românilor. În nici o altă ţară europeană, inspectorii cu atribuţiuni de control nu atacă în haită comercianţii în ajunul sărbătorilor. Este continuarea unei deprinderi formată în regimul comunist, o formă de represiune asupra comercianţilor prin care inspectorii îşi umplu genţile şi sacoşele. Controalele trebuie să fie egale în intensitate în tot cursul anului şi nu numai la sărbători.
Primarul de Flămânzi încearcă să pună în valoare personalităţile locale, care au adus şi aduc cinste localităţii. O astfel de iniţiativă s-a concretizat prin aceea că „Scriitorul Dumitru Iov şi comandorul Dumitru Berbunschi vor deveni nume de străzi”. Iniţiativele primarului Pitorac sunt binevenite pentru comunitate. Doar câţiva inconştienţi locali au sancţionat prin comentarii negative astfel de iniţiative. Este păcat că, orbiţi de ură politică, unii localnici, ce-i drept puţini la număr, aruncă cu noroi asupra celor ce fac ceva util pentru prestigiul oraşului, aşa cum n-au făcut-o cei care au cârmuit până acum Flămânzii. Ne este specific să criticăm munca concetăţenilor, stând cu coatele pe gard şi privindu-i cum transpiră. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Apel disperat de la Chişinău
Peremiştii au depăşit planul la semnături pentru „Războinicul Luminii”
Umbra rusofonului Bordeianu continuă să tulbure liniştea lui „Eminescu”
de patru ani, într-un mod dubios, un proces trenează inexplicabil
Muzeul Judeţean se alătură manifestărilor prilejuite de Zilele Oraşului Botoşani
Tradiţii din Pakistan la Muzeul Judeţean
Criza afectează confecţiile şi construcţiile
Jucării magnetice cu grad ridicat de periculozitate
O anonimă la vicepreşedinţia CJ
Ioan Rotundu
Rezervele cu plată n-adună banii speraţi
Sângele care salvează vieţi
Între febra pregătirilor pentru Paşte şi fierbinţeala celor ce mor de grija altora
Comasarea unităţilor de învăţământ special dorohoian se va decide în luna mai
Tratamentul de fertilitate subvenţionat 50% din preţ
Horoscop
Puteţi câştiga un ban suplimentar
O strategie neinspirată
Elena Udrea lansează un nou trend
Friptură de porc la cuptor în stil vânătoresc
Românul şi bomboana de pe colivă
Icoana lui Voronin
Coţcărie juridică la Parchetul Săveni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă