Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23230
De la 07 Ianuarie 2003
122908879

Comentariul comentariilor (LVI)

  • (Ioan Rotundu)
  • 21 February 2008, 23:00
Puţini dintre botoşăneni realizează dimensiunea la care s-a spoliat fosta avere a „avutului obştesc” la care şi-au adus aportul bunicii, părinţii şi cei mai în vârstă dintre noi. Un grup restrâns de „băieţi deştepţi” aflaţi prin Finanţe, Direcţia Agricolă, cu ajutorul judecătorilor sindici şi a unor lichidatori şperţari au lichidat avutul obştesc, transformându-l în proprietate privată, fără ca societatea să recupereze la buget, într-un mod echitabil, contravaloarea. Periodic noi am scris despre acest subiect, dar n-am reuşit să reţinem atenţia organelor de cercetare penală, care ar fi meritat să-şi fi băgat nasul în aceste privatizări, nu să-şi piardă vreme cu un bătrân care a fost prins că luat trei pavele cu care să acopere şanţul din faţa porţii, săpat tot din ordinul autorităţilor locale.
Ultimul nostru reportaj s-a intitulat „Averi scoase din ruine”. Printre privatizările la care am făcut referire s-a aflat şi fostul Complex de creşterea şi îngrăşarea meilor de la Victoria – Stăuceni. „Agricultorul” a ţinut să ne amintească: „Pentru ferma de la Victoria infractorii sunt printre noi. Epuraş ăl mare şi gaşca lui (Dan, Nelu.....). Ziua vindeau şi seara numărau prada la restaurantul Armonia. Ia întrebat cineva? Dacă atunci Epuraş era spânzurat la intrare în fermă de firma sus, şi lăsat acolo câteva luni să-l bată vântul, intra frica în ei şi nu mai apăreau şi altele, aşa au jefuit tot judeţul.” Am mai observat ceva: astfel de articole sunt tratate cu indiferenţă de către cititori, semn că nu prea mai interesează ce s-a furat, de la cine şi cine sunt hoţii. Ne mai mirăm că votăm politicieni care, odată instalaţi în scaunul râvnit, îşi bat joc tot de noi. Normal, de vreme ce acei politicieni sunt cei care au spoliat aceste averi, iar acum pozează în oameni cinstiţi, fără ca societatea civilă să le sancţioneze trecutul murdar, cerându-le socoteală.
De la începutul anului noi am tot scris de sacrilegiul pe care protopopul Lucian Leonte l-a comis în perimetrul bisericii Sf. Ilie, monument arhitectonic protejat prin lege. Este vorba de afectarea imaginii clădirii bisericii prin ridicarea în faţa ei a unei construcţii de beton şi termopane. Apoi a fost mutat şi gardul, spaţiul verde public fiind înglobat în curtea bisericii. Dacă în locul protopopului ar fi fost o altă persoană, mirean ca statut, era demult încătuşată iar protopopul făcea spume la gură, perorând despre profanarea bisericii monument arhitectonic şi istoric totodată.
Recent, despre acest gest total nerecomandat pentru o sutană bisericească s-a sesizat şi o altă oficialitate locală. „Conţac crede că protopopul Leonte n-are Dumnezeu” am intitulat noi declaraţia preşedintelui CJ, iar „Fără ură şi prejudecăţi” n-a ezitat să ia atitudine: „Eu cred că, din păcate, cetăţeanul Leonte minte, şi nu are autorizaţia laică ncesară. Şi mai cred că el ştie că noi ştim că minte nevolnic, dar mizează , calculat, pe frica credincioşilor de a respinge "o lucrare bisericească", care se presupune, are aprobarea Celui de Sus. (Numai că Dumnezeu nu trimite "faxuri"!) Şi prin astfel de "atitudini duhovniceşti" se nasc ateii!” Iată şi un alt comentariu, plin de ironie: „Tare părinţelu'...şi-a tras supermarket cu tămâie vrac şi lumânări la metru'...agheasmă la pet, oferta 5+1 .da părinte (?!)...clerici ca dvs. duc credinţa în derizoriu.” Aşa este, lăcomia unor preoţi îi îndepărtează pe oameni de credinţa ortodoxă, care se refugiază la diferite culte. „Proasta satului” s-a simţit bine citind pamfletul „Românul şi emancipata satului”, motiv pentru care i-a transmis prof. Ionel Bejenaru o încurajare: „Bun articol, amuzant şi plin de adevăr. Înainte, domnule B!”
Veniţi la Botoşani pentru a-l examina pe prefectul interimar Sorescu în vederea definitivării sale pe post, dar şi pentru a controla unele aspecte reclamate de botoşăneni, ţinute secrete de către trimişii Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, aceştia au reuşit să stârnească proteste vehemente. La „Şedinţă cu uşile închise, că aşa au vrut cei din MIRA”, comentatorul „Anticomunistul” a comparat situaţia creată cu cele petrecute în vremurile apuse: „Când veneau de la CC al PCR tot aşa secret era, iar în presă ne turnau minciuni că totul este excelent şi la anul va fi mai bine prin grija jigodiilor de partid şi de stat.” Nu trebuie să ne mirăm. Majoritatea celor de prin ministere erau şi pe vremea lui Ceauşescu. S-au schimbat conducătorii, nu şi mentalitatea. Şi „Gigel” a protestat: „Curată neruşinare. Ce au de ascuns? Ar trebui să pună afişe pe toate gardurile, să ştie populaţia că a venit controlul şi fiecare nemulţumit de instituţiile locale să poată depune memorii care să fie apoi verificate. Aşa pentru ce au venit? Să stea la hotel pe banii poporului şi să bea cafele?” A cam intuit acest comentator cum a decurs controlul. Mai trebuie precizat că şeful Comisiei de control a fost chiar ex-prefectul Cristian Roman. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Omul care a schimbat Ştefăneştii la faţă
Sorescu este prefect cu patalama
Centrul Social de Urgenţă va fi gata la sfârşitul lunii martie
Profetul şi Păcuraru
(Cârcotaşul)
„Am primit oferte chiar în primele trei minute de la numirea mea ca director”
20 la sută din botoşăneni separă PET-urile
Vizită de monitorizare a proiectelor VPN
„Lacul lebedelor” prezentat la Botoşani de Baletul din Kiev
„Oriunde în lume confortul se plăteşte”
Pentru că la Botoşani n-au trecere la consilieri, vor juca în Italia
Un buget care nemulţumeşte ambele părţi
Fiole de oxitocin depozitate în condiţii necorespunzătoare
Ţarcă acuză judecătorii de interpretarea abuzivă a legilor
Comercianţii au fost hăituiţi din nou cu inspectori din alte judeţe
Năravul lui Sârbu a fost pe placul judecătorilor
Producătorii de mobilă şi lenjerie amendaţi de OJPC
Psihologii criminalişti pătrund în “Minţi criminale”
Francis Ford Coppola a trăit apocalipsa pe propria piele
Guvernul Tăriceanu pune biruri noi pentru bugetari
Lansarea competiţiei Euroşcola în România
O ofertă giurgeană
Doamne şi domnişoare mult aşteptate la spectacolul “Varietăţi de primăvară”
Primăriţă care va cânta în emisiunea TV “Primarul favorit”
Mariaj cu un marinar
Horoscop
Program TELE'M Botoşani, vineri, 22 februarie
Eşti în formă?
Apel către liberali
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog