Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6943
De la 07 Ianuarie 2003
123195880
pnl

Comentariul comentariilor (LXI)

  • (Ioan Rotundu)
  • 27 February 2008, 23:00
O casieră a societăţii Termica a furat din încasări mai mult de un miliarde de lei vechi. Desigur, n-a furat banii într-o singură zi, ci, cum se procedează în astfel de împrejurări, a furat cu ţârâita, ca să nu bată la ochi. „Măsuri dure în cazul de delapidare de la SC Termica” a anunţat directorul societăţii, Ioan Diaconu. Rămâne, totuşi, inexplicabil cu a putut fura casiera, de vreme ce zilnic actele acesteia au fost verificate de către contabilul de cont. Probabil că ancheta penală va da la iveală şi cine au fost acoperitorii ei din umbră. „Gigel” are o problemă la nivelul directorului general: „Oare ce masuri va lua Consiliul local cu directorul sub conducerea căruia s-au întâmplat toate astea? Sau nu va lua? Chiar în orice situaţie directorii generali scapă de consecinţe de parca nici nu ar fi fost pe acolo? Ar fi interesant de văzut fişa postului pentru directorul general...” Îmi pare rău pentru acest comentator, dar are grave lacune în ce priveşte structura organizatorică a unei societăţi şi responsabilităţile directorului general. Dacă va exista vreo responsabilitate la nivel de vârf, atunci aceasta poate reveni directorului economic şi nu directorului general. Nu Diaconu are prin lege obligativitatea de a organiza, conduce şi controla activitatea financiar-contabilă, chiar dacă funcţia sa deranjează pe mulţi dintre cei care ard gazul de pomană prin societatea Termica şi se visează viitor director general.
Petru Avornicesei, consilier local al comunei Păltiniş, şi-a câştigat simpatia localnicilor prin încăpăţinarea cu care a luptat cu autorităţile statului pentru a interveni şi stopa eroziunea apelor Prutului în malul românesc, ape care au desprins din suprafaţa ţării o insuliţă de vreun kilometru pătrat. Într-un dialog cu noi, mai în glumă, mai în serios „Omul… se crede îndreptăţit la o statuie”. Cineva, care susţine că-l cunoaşte, îi consideră dorinţa îndreptăţită: „Din fericire cunosc acest domn şi cred în cele expuse şi comentate de el şi ar fi păcat să nu ajungă PRIMAR, să ia decizi mult mai puternice cu privire la pământul nostru, că şi aşa ne vindem pământul la evrei şi italieni. Succes, Domnule Avornicesei!”
Acestei încurajări i s-a adăugat cea semnată de „Alegător”, un îndemn de a candida la primărie: „Dacă e aşa de bătăios pentru problemele localităţii lui, chiar ar trebui să fie propulsat primar. Măcar are cu ce se lauda în campania electorală, nu ca alţii. De astfel de oameni avem nevoie să ne conducă. BRAVO lui!” Petru Avornicesei nu nutreşte gânduri de a candida la funcţia de primar al comunei Păltiniş. El preferă să-şi înnoiască mandatul de consilier, şi atât.
Neobosită, lidera de sindicat din învăţământ, Maria Ţiprigan se bate cu toată lumea. Chiar este de admirat, deşi sunt şi persoane care-i reproşează trecutul. O urmăresc de mult timp şi am constatat că nu se lasă descurajată, indiferent din ce parte este atacată. Este tenace şi nu se lasă păgubaşă în lupta cu birocraţia din sistem, dar mai ales cu concepţiile învechite ale directorilor de şcoli. Tocmai modul său realist de a pune problema deranjează. Ultima sa decizie, luată cu mult curaj, noi am intitulat-o „Ţiprigan cere anularea salariilor şi gradaţiilor de merit”. Cred că cerinţa sa are multă justificare. S-ar elimina multe neplăceri din rând cadrelor didactice şi s-ar repara multe nedreptăţi.
Desigur, o astfel de soluţie deranjează pe mulţi, dar şi-a găsit şi adepţi. „Bună ideea d-nei Ţiprigan, felicitări” crede un cadru didactic, ca „Luk” să întărească observaţia: „Observaţie corectă. Se iau bani tot mai mulţi pentru lucruri de rahat ambalate în hârtie albastră cu steluţe galbene iar copii sunt tot mai nepregătiţi şi mai neinteresaţi de acestea.” Iată că avem şi cadre didactice care îşi pot învinge egoismul şi achiesează la o propunere de interes general şi reformatoare în acelaşi timp. Ilie Ivanache este „Primarul care s-a declarat duşmanul comisioanelor”. Aflat în fruntea comunităţii din Ungureni, tânărul primar n-a căzut în capcana comisioanelor oferite de firme şi a reuşit cu bani puţini să facă lucruri deosebite. „Codău”, controlor la Curtea de Conturi Botoşani, de loc în comună, întăreşte afirmaţia noastră: „Da într-adevăr ce a făcut d-l primar pentru oamenii comunei în cei trei ani şi jumătate nu au făcut toţi primarii de până la el. Nu este o laudă fără acoperire în fapte. A pus piatra sparta pe uliţele satelor (acestea nu au fost pietruite niciodată), a refăcut iluminatul public, a terminat investiţia privind aducţiunea de apă şi a terminat investiţia noului sediu. Acu doi ani, când nu se putea intra în cele doua sate Călugăreni, a intervenit cu piatră spartă şi a "astupat gropile drumului judeţean". Încă o dată s-a adeverit zicala că "omul sfinţeşte locul", cu precizarea că dacă eşti gospodar la tine acasă, eşti şi pentru comună, indiferent de coloratura politica.” La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Răfuială preoţească pe fond politic şi cu profanare de morminte
Guraliuc are un „dinte” împotriva Preafericitului Daniel
E pe cale să dea social-democraţia pe "blana oilor” lui Becali
Ciuştea este hotărât să ajungă preşedintele CJ
Andreea Catană va reprezenta România la Mini Miss Univers
”Crash-Poveşti din L.A.”, destine sub semnul violenţei
Îi e ruşine să ia bătaie de la Orlando Bloom
Furtună nu vrea centrală termică şi pace
Taxa de înmatriculare îi dă dureri de cap ţărănistului Furtună
Au timp de plimbări, dar nu curăţă albiile râurilor
DADR inventariază starea de vegetaţie a culturilor
S-a simplificat modul de acordare a sporului pentru mediu nociv din şcoli
Primarii isteţi ştiu cum să facă afaceri pe seama locurilor de muncă
Olimpiada de muzică găzduită de Liceul de Artă
Au apărut primele nemulţumiri la gradaţii de merit
Poliţiştii comunitari patrulează, de acum, şi pe motoscuter
Masă rotundă la Poliţia Botoşani
Guvernul l-a confirmat pe Sorescu prefect de Botoşani
Horoscop
Întrebare bărbătească
Dacă aveţi maşină este bine să memoraţi acest număr de telefon
Program TELE'M Botoşani, joi, 28 februarie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog