Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Aniversări
Comentarii
Publicitate
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
8862
De la 07 Ianuarie 2003
68863793

Comentariul comentariilor (LXIII)

  • (Ioan Rotundu)
  • 29 February 2008, 23:00
O parte dintre inspectorii sanitari angajaţi în schema Inspectoratului Sanitar de Stat s-a făcut cu condiţia ca ei să ajungă la vama Stânca-Costeşti, pentru a asigura controlul sanitar prevăzut la orice punct de trecere a frontierei. Numai că aceştia nu se dau duşi din Botoşani, iar „Prin autoritatea de director Oprişanu caută să acopere un abuz”. Abuzul ar consta în faptul că Oprişanu, pentru a-i proteja pe cei angajaţi să lucreze pe graniţă, a preferat să introducă o metodă cu mult folos uzitată de comunişti: rotaţia cadrelor. Adică, prin rotaţie, toţi inspectorii să ajungă la vama Stânca, ceea ce nu este chiar corect. Acei inspectori angajaţi pentru vamă să ajungă la Stânca, iar cei angajaţi pentru controale teritoriale să-şi exercite pe mai departe profesia. „Avocat” a şi sesizat ilegalitatea: „Este un abuz, dacă nu există acceptul salariatului. Iar legea este valabilă şi pentru acest director Oprişanu.” Nici „Titel” nu este mulţumit de decizia directorului: „De vamă trebuie să se ocupe comp. epidemiologie. Nu au ce căuta cei de la inspecţie. Oprişanu se crede pe moşia lui dar .... ghinion, nu este.”
Mult interes a stârnit şi ancheta noastră intitulată „Stăpânii orelor de religie”. Prin această anchetă, derulată în peste zece comune din judeţ, unde am stat de vorbă cu primarii şi directorii de şcoală, noi am ajuns la concluzia că orele de religie sunt o sursă de venit pentru familiile de preoţi. În redactarea concluziilor am fost toleranţi. În realitate, orele de religie se ţin sporadic şi în foarte puţine şcoli. Ora de religie este una de libertate pentru elevi, iar dacă preotul sau cucoana preoteasă se prezintă la ore, temele abordate sunt plictisitoare şi greu de înţeles de către elevii din clasele mai mici. Apoi, elevii ce provin din familii care aparţin altor culte decât cel ortodox nu se prezintă la ore, deşi statul cheltuie bani mulţi cu orele de religie în şcoli.
S-a mai putut constata că directorii de şcoli nu fac inspecţie la ora de religie, cei care predau religia nu au o programă uniformă, nu folosesc material didactic, decât Biblia adusă sub braţ. Comentatorii au abordat tema după cum s-a priceput fiecare şi după cunoştinţele avute. Au fost şi voci care mi-au reproşat limbajul folosit. Le reamintesc acelor comentatori că presa foloseşte limbajul uzual şi nu cel academic. Articolul prezentat n-a fost nici un eseu, nici un studiu, nici o cercetare de ordin sociologic prezentată la un simpozion ştiinţific. Este o anchetă care s-a adresat tuturor cititorilor, indiferent de pregătirea lor. Am mai putut constata, cu o oarecare amărăciune, că sunt mulţi cei care nu se pot detaşa de bigotism şi dogmatism atunci când trebuie să judece o problemă de interes general.
„Om bun” consideră că „Desigur că cel mai competent profesor de religie. Nu poate fi decât un absolvent de teologie. Lăsaţi răutăţile, d-le jurnalist!!!” Te compătimesc, omule! Când religia a fost concepută să fie introdusă ca disciplină şcolară, n-a fost gândită ca o explicaţie a bibliei făcută de către preoţi şi nevestele lor. Dealtfel, aşa se şi explică lipsa de eficienţă a religiei în educaţia elevilor. Predarea religiei cu biblia în mână a atras ura elevilor faţă de aceste ore, iar violenţa a sporit, nu s-a diminuat. Cred că altele ar fi rezultatele, dacă religia ar fi predată de profesori cu specialitate în domeniu, într-un mod comparativ şi explicativ cu ce învaţă elevul la fizică, chimie, astronomie, matematică. Nu înspăimântându-l cu ameninţarea iadului va renunţa elevul la manifestările violente, ci explicându-i rostul credinţei în sine şi de ce sunt atâtea religii, atâţia dumnezei şi necesitatea ca aceste credinţe să se tolereze reciproc.
Când preotul îi spune copilului că ortodoxia este singura credinţă adevărată iar colegul lui de bancă, fiu de pocăit, de sectant are o credinţă păgână, intoleranţa va fi la ea acasă. Cred că mult apropiat de realitate este „Popa Prostu”, care a comentat pe text şi nu pe presupuneri: „Felicitări! Acest articol este rupt din realitate. Un popă este şmecher la ora actuală şi în biserică şi în şcoală, iar orele de religie sunt în realitate o abureală pt că preoţii le fac şi ei atunci când pot (între 2 înmormântări) sau "deşteptele" lor de cucoane preotese. Ca tată de elev vă spun că fiul meu rar face orele de religie pt că preotul ba are înmormântare, ba praznic, ba cununie, ba o treabă cu biserica, etc.. Mai mult de atât preotul din satul meu nu îţi face nici un serviciu dacă nu îi promiţi că votezi cu PNl-ul.”
Din când în când prin laboratoarele unor instituţii create să asigure ordinea şi liniştea publică, pentru imaginea lor, se concepe câte un comunicat de presă prin care se laudă cât de vigilenţi le sunt oamenii în supravegherea respectării legii. „Controale cu imunitate pentru bişniţari” este un articol prin care Poliţia comunitară şi-a prezentat concluziile unui control în piaţa centrală a Botoşanilor, fără a sufla vreo vorbă despre prezenţa bişniţarilor, care te agresează de cum te văd, întrebând de cupoane, bilete sau schimburi valutare.. „El” a completat raportul: „Nici nu ai loc de aceşti bişniţari, nu poţi intra în piaţă că se bagă în sufletul tău. Pe ăştia nu-i vede nimeni. Mai trebuie înfiinţată o Poliţie şi tot aşa va fi.”
Păstrăm cu sfinţenie o moştenire de la comunişti, aceea de a face controale cu colective largi, muncitoreşti, care să bage spaima în cel controlat. Iar Oprişanu pare să stăpânească bine această tehnică, de vreme ce organizează „Controale mixte la cabinetele medicale din mediul rural” exact ca în vremurile comuniste. „Ţăranul liber” a fotografiat exact situaţia în care se află Oprişanu: „La colectivizare veneau tot în echipe de activişti, securişti, calicii satului, învăţători fără diplome şi cu carnete de partid. Istoria se repetă, domnule Rotundu, adică 1959-1962 şi poate se lasă cu un congres în care să se raporteze că au băgat sănătatea în pământ. Trăiască P.C.R.!!, parcă aşa era urarea de bine atunci, acum...” Fără comentarii. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (1)]


Vrea Sorescu să fie un prefect jucător?
Ioan Rotundu
Oprişanu repetă controlul la cabinetele stomatologice
Aparat performant la radiologie
Comisarii de mediu vor sta mai mult prin birouri
Crede că a obţinut de la Preafericitul Daniel înfiinţarea Episcopiei Botoşani
A obţinut girul pedeliştilor pentru un nou mandat la Primăria Dorohoi
Câmpanu se „îmbată” cu ideea votului uninominal
Interes crescut pentru reabilitarea termică a blocurilor
Femeile pedeliste vor să ofere mărţişoare „oftalmologice”
Hărţile de risc, o necesitate pentru primarii botoşăneni
Au pus umărul la dezvoltarea zonei industriale şi acum îşi cer drepturile
Niţură îl avertizează pe prefect
Flutur a ieşit bine la controlul MIRA
Râvneşte la scaunul de primar al Săvenilor
N-a venit la Botoşani să se îmbogăţească
“Barbatii, un rau necesar”
Suntem ceea ce mâncăm
Elevii vor să-i însenineze pe bătrânii de la Leorda
Horoscop
Nedumerirea Negrului
Felicitare de Ziua femeii din partea societăţii Termica
Felicitare PNL Botoşani
Anunţ DJT
Program TELE’M Botoşani
De luni, chirurgii vor opera mai sigur şi mai eficient
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă