Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
20618
De la 07 Ianuarie 2003
77939930

Comentariul comentariilor LXLVI

  • (Ioan Rotundu)
  • 11 June 2009, 23:00
M-am bucurat mult să constat că mai sunt şi români cărora le pasă cum se manifestă cei din jur, mai ales atunci când participă la unele evenimente ce impun un comportament aparte. La articolul intitulat „Când bunul simţ şi educaţia civică lipsesc”, prin care am sancţionat critic comportamentul celor care au participat luni, 8 iunie, la slujba religioasă oficiată la biserica Schitului Balş, cu hramul „Sfânta Treime”, comentatorii au simţit nevoia să ia atitudine şi să dezavueze comportamentul inadecvat al participanţilor. „Părerea mea este că ,domnule Rotundu, societatea romanească nu se îndreaptă spre ceva anume...Este de mult formată aşa, se simte bine în "căsuţa" ei comportamentală, numai că îi lipsea {?!?} "libertatea de exprimare". Iar acum când o are o foloseşte cu toată tradiţionala înţelepciune mioritică. Pe de altă parte, în asemenea întâmplări se poate vedea cum funcţionează nu numai autoritatea laică, ci şi cea bisericească. Daca prima, a jandarmilor, a lipsit, e regretabil...Dacă a doua nu s-a simţit e grav!” – a fost părerea unui cititor.
„Dan”, care cunoaşte bine zona unde se află schitul, crede că „Două articole binevenite... Mă bucur, domnule Rotundu, că aţi abordat o asemenea temă. Sper că şi autorităţile locale, factorii de decizie, să ajungă la Balş, zona învecinată mănăstirii, Runc, Masa Tâlharului, izvoarele Bahluiului, rezervaţia de tisa de la Tudora, şi să realizeze că merită ca un proiect turistic să fie pus în aplicare în acea zona de vis. Puţini sunt cei care au ajuns acolo; nici măcar nu au auzit. Cârtcotaşilor , şi celor " clasici" care ies la iarba verde sau aer curat doar la Vatra Dornei...le-aş sugera să ajungă la Balş...Toate bune, Dan.”
Iată şi un martor ocular al celor consemnate de către mine în acel articol. „Costel” întăreşte cu prezenţa sa la acel eveniment adevărul celor scrise: „Felicitări, d-le Rotundu, pentru articole. Confirm şi eu ceea ce spuneţi, pentru că am fost şi eu la faţa locului. Erau neamul lui Stănescu din Hârlău, cei care mai fac afaceri şi prin Botoşani. La cât mai multe articole pe aceiaşi temă vă doresc.” Mulţumesc pentru cuvintele de încurajare.
Rodica Huţuleac, directoarea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Botoşani, pare să fi revenit pe funcţie, după ce liberalii au schimbat-o, într-o zodie proastă. Ultimele sale măsuri sunt tot mai potrivnice bolnavilor, ea impunând medicilor de familie şi a celor din spital să facă o selecţie mai dură decât făceau spartanii cu nou născuţii, când pe cei infirmi îi aruncau de pe o stâncă, omorându-i. Cea mai vizată unitate spitalicească este Spitalul judeţean Botoşani. Aflat sub povara datoriilor, spitalul este ameninţat de către Huţuleac cu fel de fel de măsuri represive, toate vizând în final calitatea actului medical prestat bolnavului.
„În loc de bani, CAS trimite Spitalului judeţean o echipă de control” este o ultimă decizie a lui Huţuleac, rod al gândirii sale care nu se deosebeşte prea mult de politica de genocid promovată de Hitler împotriva evreilor. „Guzi” a descifrat sensul măsurii dispusă de Huţuleac într-un mod original, dar nu lipsit de adevăr: „Şi ce, nu vă aşteptaţi? Trebuie daţi afară directorii vechi şi numiţi alţii conform directivelor de partid. De pacienţi nici vorbă să-i doară pe nimeni undeva: nici pe ăia din DSP, nici pe directori. Când aud de consum excesiv de medicamente mă pocneşte râsul! Excesiv înseamnă de la o aspirină în sus pe zi, nu? Aşa e peste tot, nimeni nu e bucuros când trebuie să plătească ceva, dar se feresc să atragă mânia contribuabilului, că se mută la alt CAS. În Israel sunt vreo 5 CAS-uri şi nimeni n-are curajul să nu deconteze serviciile pentru că în secunda 2 le plăteşte direct asiguratul care a beneficiat şi ...adio clienţi! La noi, dacă e una şi obligatorie, aceasta devine trambulina de promovări politice şi de răzbunări personale în defavoarea calităţii actului medical şi implicit a sănătăţii individului. Dacă nu se va depolitiza în totalitate sistemul sanitar, sănătatea va deveni doar o stare a celor care vor avea suficienţi bani să se ducă în mediul privat, independent de mânăriile politice.”
Interesant comentariu. Diferenţa dintre noi şi Israel constă în faptul că acest stat a apărut recent, după Al Doilea Război Mondial, ori noi suntem aici de două mii de ani şi gândim în spirit mioritic.
Inspectorul general al IŞJ „Macovei rămâne fermă: bac sub privirea camerelor video”. Cei care au considerat să ia atitudine, şi nominalizez aici pe „Crina”, Apocalypto” sau „Cineva” şi-au exprimat dezacordul faţă de o astfel de măsură. În primul rând că ar fi irosiţi nişte bani, cu care s-ar putea rezolva lucruri mult mai utile, în al doilea rând s-a adus în discuţie starea emoţională creată elevilor. Sincer să fiu, nu ştiu cum ar fi mai bine: cu supraveghere prin camere video sau fără, adică în forma clasică. Dar dacă mă gândesc la câte posibilităţi sunt de a faulta examenul, cred că măsura introducerii camerelor video devine inutilă. Camerele vor supraveghea sala de examene, nu şi culisele unde de obicei se fac aranjamentele. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


„Voronin nu a avut 10 minute să se întâlnească cu noi”
Românii din Italia sunt făcuţi ţigani pe actele de identitate italiene
Leontina Ionescu a fost aleasă consilier local la Marcellina
Eminescu a fost comemorat ieri la Jula
Victoria PDL-ului la Flămânzi certifică popularitatea primarului Pitorac
Drumurile din Frumuşica se vor uni într-o mare şosea care va duce la Mănăstirea Balş
Ne încurcă o lege. Nu-i nimic, o modificăm!
S-au întors cu geamantanele pline de la Paris
Horoscop
Nedumerirea lui Adam
Dacă apelaţi la serviciile sale, vă scoate din belea
Merlin reînvie magia la Pro Tv
A cântat în premieră alături de mama sa
Deputaţii români, cu cheltuielile la vedere
Săli chirurgicale modernizate prost
Va mânca lupul oile?
Salariaţii Protecţiei Copilului au tulburat liniştea Guvernului Boc
Autorităţile pledează pentru autonomia unităţilor administrativ teritoriale
Primarii sunt invitaţi să îşi pună centrale ecologice
Ţâbuleac a cârpit bugetul Protecţiei Copilului pentru încă o lună
întreţinerea drumurilor s-au dus pe salariile acestor angajaţi
Probleme grave între liberali
Ioan Rotundu
Pandemie de gripă, declarată oficial de OMS
Liderul de sindicat din Învăţământ suflă în iaurtul fondurilor pentru concediu
după ce s-a fript cu ciorba majorării salariilor
Ciofu T. Tamara vrea să ne trateze la domiciliu, dar pe banii noştri
Bani mai mulţi pentru Pilonul II al sistemului de pensii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă