Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Religie
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8086 lei
1 USD = 4.3072 lei


Număr accesări
Astăzi:
7422
De la 07 Ianuarie 2003
74891684

Comentariul comentariilor (LXVI)

  • (Ioan Rotundu)
  • 4 March 2008, 23:00
La Spitalul judeţean s-a reuşit ca sălile de operaţie să fie igienizate şi dotate cu aparatură modernă. „De luni, chirurgii vor opera mai sigur şi mai eficient” am zis noi, dar cititorii, în majoritate cadre medicale, au comentat după cum îl simpatizează sau nu pe Gabriel Oprişanu, medicul ce deţine funcţia de director al Autorităţii de Sănătate Publică. „Jorj” a comentat într-un mod echilibrat „Am privit cu scepticism schimbările din sănătate la momentul producerii lor, am fost supărată de plecarea doamnei dr. Bontas, chiar revoltată, dar ...constat cu surprindere că activitatea s-a îmbunătăţit enorm şi-mi dovedeşte că am apreciat greşit!!! Bravo d-lui Oprişan, care m-a convins!”
Trecem apoi la un ton mai acid. „Hipocrate” consideră că meritele aparţin ministrului: „Da, bravo ministrului sănătăţii, dl. Nicolaescu, care deşi a avut o contribuţie majoră în finalizarea acestui proiect, nu este menţionat de aplaudacii de mai sus! Cât despre cum va merge treaba, vizavi de comportamentul faţă de pacienţi, problema e discutabilă. Încă mai circulă şi va mai circula autocarul spre clinicele universitare din Iaşi!!!” Iată că ,b>„Cetăţean” l-atacă direct pe Oprişanu: „Să înţelegem că de acuma creste şpaga direct proporţional cu gradul de modernizare? Şi de ce felicitări d-lui Oprişanu? Ce merit are el? Că doar nu a făcut el renovarea şi nici nu s-a făcut pe banii lui! Probabil că echipa managerială are merite şi desigur conjunctura creată prin decizia ministerului Sănătăţii de a dezvolta Spitalele de urgenţă judeţene. Să nu ne grăbim cu laudele! Încă se moare cu zile din motive meschine.”
Politicul n-avea cum să lipsească. Că doar patimile sunt aşa de mari, că un comentariu ca cel ce urmează nu le stinge decât parţial: „Programul de modernizare al Spitalelor judeţene de urgenţă, finanţarea de la BUGETUL MINISTERULUI SANATATII a acestuia precum şi stabilirea priorităţilor la nivel naţional există dinaintea numirii lui Oprişanu la ASP, fiind meritul ministrului Nicolaescu, om care a realizat că e dezastru în medicina românească şi că banii ajung numai în centrele mari. Dar de aici şi până la a folosi meritele acestuia în campanii de adulare a noului cârmaci ASP e o distanţă pe care doar nesimţirea politică o poate acoperi! Modernizarea judeţeanului era obligatorie indiferent de cine e director. Singura problemă discutabilă rămâne costul real al investiţiei, fără comisioanele plătite terţilor sau prestări servicii în contrapartidă.”
Comentariile de mai sus au firescul lor, dacă acceptăm că medicii sunt aprigi duşmani, unul altuia, poate chiar mai răi decât preoţii. Este proverbială comportarea oamenilor în halate albe, care se manifestă respectuos pe faţă şi care se atacă profesional, cu multă ură, pe la spate. În cazul de faţă, adică realizările de la spitalul judeţean, aparţin unui grup de oameni şi nu unei persoane. Meritul îl are deputatul liberal Liviu Câmpanu, care l-a adus la Botoşani, în mai multe rânduri, pe ministrul Nicolaescu, determinându-l să aloce mai mulţi bani judeţului. Oprişanu are rolul de a fi impulsionat realizarea lucrărilor, iar directorul spitalului judeţean, Doru Mintieanu, de a fi implicat la munca de jos. Chiar dacă unora nu le place să recunoască meritele persoanelor nominalizate, aceste merite sunt evidente şi nu putem trece peste ele.
Un ilustru necunoscut, dar guraliv ca toţi cei din PRM, crede că va ajunge primarul Săvenilor. Pentru că ilustrul necunoscut „Râvneşte la scaunul de primar al Săvenilor”, comentatorii din zonă l-au întors şi pe faţă şi pe dos. „Ea” a comentat: „Bine am mai ajuns, dragi concetăţeni, dacă avem drept candidaţi oameni de doi bani, sau mai rău, „de milioane”. Cam prăpăstios, „Observator cu rotor” a receptat altfel situaţia din Săveni: „Articolul şi comentariile sunt tipice pentru Săveni. Oare chiar nu se găseşte nimeni să facă ceva în această urbe uitată de Bucureşti? Oare cât o să mai dureze starea de colaps? Cred că ar fi mai bine să redeveniţi comună, astfel impozitele şi taxele ar fi mai mici...” Cunosc bine problemele Săvenilor. Dar de când primar este Traian Romaniuc, faţa oraşului s-a schimbat substanţial iar localnicii sunt tot mai mulţumiţi. În ce privesc candidaţii de talia lui Sorin Luţă, cu cât ne vom apropia de sorocul alegerilor, cu atât se vor înmulţi. Rostul lor este de a condimenta alegerile, ca să nu ne plictisim.
Prin editorialul „Vrea Sorescu să fie un prefect jucător?” am adus în prim planul discuţiilor aspectele mai sensibile ale democraţiei. Comentatorii au fost puţini, dar de substanţă. „Alegător” a punctat în esenţa problemei: „Iată că s-a deschis, în sfârşit, un subiect puternic, de mare interes şi hotărâtor pentru viaţa de toate zilele. Domnul Rotundu a deschis o dezbatere pornind de la o reflecţie a domniei sale dacă, un prefect trebuie să fie un jucător sau un...spectator. Dacă primarii trebuie, sau nu, să cunoască legile, răspunsul este clar, DA. Dacă ei pot să încalce legile pe motiv că n-au ştiut ce scrie în ele, răspunsul este clar NU. Necunoaşterea legii nu poate fi invocată în apărare. Dar discuţia abia începe. Mulţumim d-lui Rotundu că atacă probleme fundamentale ale societăţii.” La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Drama unei familii de la periferia oraşului Flămânzi
Vinde apartamentul acceptând un avans modest
Vor derula activităţi comune cu cei din Italia, Turcia şi Portugalia
Primarii se plâng că nu au specialişti pe domeniu de urbanism
Copiii cu nevoi speciale nu au bani să meargă la Filarmonică
Furtună se laudă, electoratul va decide
Lucrătorii de la Edilitare vor avea de transpirat, nu glumă
Salbă de posturi vacante la Primăria Botoşani
Fermierii pot accesa fonduri nerambursabile pentru agricultură
LSI va participa la un miting în capitala Sloveniei
„Şcoala mea protejează mediul!” la a II-a ediţie
Profesorii evaluatori vor participa la cursuri de formare
Taxă pe examenul de bacalaureat
Concurs pe teme religioase pentru nevăzători
Lecţii pentru actori
Număr dublu de contravenţii aplicate de agenţii comunitari
Interpelare adresată de senatorul Ţâbuleac ministerului Ludovic Orban
Aylin Cadîr crede că e lesbiană
Guvernul Tăriceanu încalcă, încă o dată, legea
Horoscop
Olteanul cel viclean şi avocatul păcălit
Ofertă pentru C.O. în străinătate
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 5 martie
Să nu ne îmbătăm cu apă rece
Ioan Rotundu
Viol de proprietate rămas în aşteptare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă