Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20939
De la 07 Ianuarie 2003
122906588

Comentariul comentariilor (LXXIII)

  • (Ioan Rotundu)
  • 12 March 2008, 23:00
Cuprins brusc de remuşcări, sau poate în urma unei sclipiri a raţiunii ori a conştiinţei sale profesionale „Arhitectul şef Sandu a sunat din cornul vânătorii urbanistice”. Adică a declanşat o acţiune de localizare a tuturor proprietarilor care au executat lucrări urbanistice fără aprobarea sa. Stilul său de lucru fiind cunoscut, rapacitatea după câştig aidoma, este de aşteptat ca victimele sale să devină tot cei năpăstuiţi de soartă. Că cei cu bani mulţi îşi vor cumpăra certificatul de urbanism chiar de la firmele agreate de arhitectul şef Sandu, dacă nu cumva le va fi adus acasă chiar de el. „Cetăţean de la oraş” s-a străduit să-l prezinte pe Sandu după cum el însuşi şi-a construit imaginea publică: „Pt. toţi cei care au avut tangenţă cu activitatea "marelui " arhitect Sandu şi pt. toţi cei care-i cunosc comportamentul şi activitatea lansez chemarea să-şi spună părerea în legătură cu atribuirea calităţii de mare ciubucar a acestui individ care îşi ascunde adevărata înfăţişare sub barba neîngrijită ce o poartă. Marii patroni sunt marii contribuabili la buzunarul lui Sandu. Unul din ei este patronul Sandu de la Xandor, căruia i-a aprobat extinderea magazinului pt. autoturisme pe trotuarul din centru oraşului contra sumei de ? îl lăsăm să spună singur sau să se jure pe barba lui că nu a luat nimic. Cu lotizarea trotuarului din fata la Naţional, noul sediu al UniCredit banc Ţiriac, nu a luat nici un ciubuc de la patroană.... i-a făcut cadou de 8 Martie şi exemplele pot continua. Ce faci cu acest Mare ciubucar domnule Primar? Te susţine financiar în campania electorală?” Personal, m-am săturat de cât am scris la adresa acestui om lipsit de orice simţ al responsabilităţii profesionale, fără să se fi întâmplat ceva cu el.
O anchetă a noastră derulată prin comunele judeţului a dus la concluzia că „Suntem în Europa, dar continuăm să ne facem nevoile pe sub gard”. Comentatorul „Comunistul” crede că aducerea în discuţie a unor astfel de probleme nu prezintă importanţă. „Lăsaţi-o încolo de vrăjeală. Mergeţi în străinătate şi vedeţi că n-au nici măcar wc-uri la baruri şi voi vreţi în târguri. Dacă vreţi subiecte de articole, vă dau eu într-adevăr care îl ustură pe omul de rând.” Nu-i prima dată când acest comentator îşi face cunoscută gândirea superficială, modestă aş putea spune. Cât despre subiectele despre care ne tot ameninţă că le va pune la dispoziţia redacţiei, nu-i singurul care bravează. Mai greu este să treacă de la vorbe la fapte, ceea ce nu cred că va reuşi.
„Ţăranca” vede lucrurile altfel: „Ce mai pretenţii! De unde vreţi să aibă primarii bani pt wc-uri, că ei dau ajutoare sociale la cei buni de muncă şi care au căruţe cu cai, să le muncească pământul cultivat în câmp că doar au fost împroprietăriţi după revoluţie şi au sclavi din rândul sătenilor, iar ăştia prestează de nevoie ca să aibă şi ei asigurare să se poată duce şi ei la un spital. Vă faceţi că nu ştiţi? Fiţi oameni serioşi.”
Comentatoarea a ieşit din sfera temei abordate. Nu-i uşor să comentezi astfel de anchete, dacă n-ai putinţa sintezei, a imaginii de ansamblu. Sunt şi primari care procedează în stilul descris de comentatoare, dar ancheta jurnalistică a evidenţiat faptul că avem programe cu finanţare europeană pentru multe obiective ce nu sunt stringente, dar nu se finanţează investiţii de utilitate publică, cum ar fi modernizarea pieţelor, târgurilor, oboarelor şi bazarelor. Nu putem pretinde că suntem civilizaţi, când ne facem nevoile sub gard, în ochii trecătorilor.
Din când în când abordăm şi teme mai puţin familiare sau pe placul masei largi de cititori. La astfel de teme, care solicită şi cunoştinţe de cultură generală dintr-un domeniu sau altul, comentatorii nu se înghesuie. Ori nu cunosc detaliile temei abordate, ori sunt depăşiţi în a înţelege sensul abordat. La editorialul „Suntem nişte nevrednici” doar doi cititori s-au simţit în putere să comenteze. Prin acest editorial am abordat o temă strict culturală, mai exact de susţinere morală şi financiară a valorilor botoşănene în curs de afirmare sau consacrate. „Luk” a fost unul dintre cei doi: „Nu vă mai plângeţi ca nişte muieri. Ăştia suntem noi. Gândiţi-vă la toţi românii plecaţi de-a lungul vremurilor în occident .Dacă ar fi rămas în România ar fi fost nişte oameni obişnuiţi. Uitaţi-vă la cum se bucură românii de succesul lui Costel Busuioc în......Spania. La noi păştea oile. Avem conducătorii pe care îi merităm. Ei sunt cei mai deştepţi, cei mai capabili, cei mai îndreptăţiţi la bunăstare pe spinarea noastră şi ce este mai important singurii cu aceste calităţi.” Acesta-i adevărul, chiar dacă nu ne place. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Deocamdată, fără contracandidaţi
Ioan Rotundu
Horoscop
Insistenţă
Posibilitate de a lucra într-o bancă
Dascălii se plâng că s-au trezit că au calificative diminuate
Profesori sancţionaţi pentru erori în evaluarea tezelor cu subiect unic
Comisarul şef Zelincă a fost titularizat pe post
De ziua lor, comisarii de mediu au plantat pomi
Drumul care i-aduce un nou mandat de primar
Indisciplina şi abandonul şcolar vor fi monitorizate de poliţie
Premiu de 60 000 de euro
10 miliarde de euro pentru agricultura românească
Cristi Hogaş terorizează Academia în ”Cu un pas înainte”
Comunicat de presă
Anunţ gen divertisment
Program TELE'M Botoşani, joi, 13 martie
Pinoccho şi-a găsit partid pe măsura potenţei sale politice
Dezlegare la subvenţii în agricultură!
Sportul este mereu lăsat pe planul doi
Monitorizare atentă asupra copiilor instituţionalizaţi
Ţărăniştii botoşăneni vor un spate puternic
În încercarea de a face regulă, poliţiştii comunitari sunt înjuraţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog