Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
16425
De la 07 Ianuarie 2003
78417234

Comentariul comentariilor LXXIX

  • (Ioan Rotundu)
  • 18 May 2009, 23:00
Pentru cei de la Protecţia Copilului se anunţă timpuri grele. Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac a anunţat că „Din iunie, Protecţia Copilului va intra în colaps financiar”. Problemele financiare ale acestei instituţii nu sunt de azi sau de ieri. De pe vremea guvernării CDR instituţia a început să primească fonduri insuficiente. S-au căutat fel de fel de soluţii privind soarta copiilor instituţionalizaţi, numai să se găsească căi de reducere a cheltuielilor. S-a venit cu ideea trecerii copiilor instituţionalizat în plasament la asistenţii maternali, aşa cum se procedează şi prin ţările civilizate. Numai că problemele financiare tot n-au dispărut. S-au mutat doar, parţial, pe seama asistenţilor maternali, care îngrijesc copii primiţi în plasament, aşteptând cu lunile să primească banii cuveniţi.
Disperaţi, asistenţii maternali, ca să-şi recupereze drepturile băneşti cuvenite, au recurs la grevă. O vor face din nou, de vreme ce însuşi preşedintele CJ i-a anunţat că nu mai are bani. Şi iar se ridică unele semne de întrebare asupra corectitudinii statului faţă de asistenţii maternali. Cum fac grevă, cum se mai găsesc niscaiva bani să li se plătească din restanţe. E firesc atunci să te întrebi: de ce statul plăteşte numai atunci când i se pune sula-n coaste?
Iată şi ce spun cei direct implicaţi: „ Bună dimineaţa! Domnule Ţâbuleac, ar fi bine să ne spuneţi care au fost fondurile alocate de C.J. pentru acordarea primelor de Paşte către angajaţii de la Consiliu? Copiii, asistenţii maternali şi personalul de la Protecţia copilului sunt lăsaţi de izbelişte iar dvs. şi cei care flutură hârtii la C.J. v-aţi făcut şi vă faceţi de cap. Veţi avea o mare surpriză cu ocazia alegerilor parlamentare şi prezidenţiale!” Molipsit de salutul primului comentator, intră în dispută şi al doilea: „Bună ziua! Domnule preşedinte, încercaţi să faceţi un minim efort de a cunoaşte această instituţie. Ştim că persoanele care au fost întrebate v-au spus nişte aberaţii. Trebuie să faceţi lobby pentru bani de salarii, atât cât sunt ele potrivit CCM. Salariile de la DGASPC sunt cu adevărat meritate.” Problema nu-i în curtea preşedintelui Ţâbuleac. Este la guvern. Numai că Guvernul Boc s-a pricopsit cu un inginer ministru al Finanţelor, care-i tratează pe copii cu răceala cu care s-a obişnuit tot comercializând marmura lui Videanu.
Nu mai e mult până în „28 mai – Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român”. Din păcate, pe motiv de criză financiară, oficialităţile au trecut sărbătoarea pe planul al doilea. Lucru observat şi de acest comentator: „Să ne respectam înaintaşii! Din păcate, neglijenţa edililor, dar şi indiferenţa comunităţilor locale au făcut ca unele sanctuare ale eroilor să ajungă într-o stare avansată de degradare: Statuia Independentei din Piaţa 1 Decembrie 1918 (Centrul Istoric al Botoşanilor) este profanată!!! Ziua în amiaza mare indivizi ... se urinează... şi altele la dosul statuii; inscripţii cu spray-uri, texte obscene...) Unde este poliţia comunitară, unde sunt cei ce sunt plătiţi de la unele instituţii de cultură, pentru a proteja monumentele din patrimoniu? Poliţia de ce nu se autosesizează în acest caz? (Legea 422/2001).” Cei de la Cultură hibernează în prag de vară, aşteptând să afle cine le va fi şef. În tot acest timp, monumentele oraşului sunt distruse. Aţi auzit ceva de la ei că, viceprimarul Ghiorghiţă mai întâi şi liberalii după au organizat spectacole pe terasa monumentului închinat Răscoalei din 1907? N-aţi auzit! Nici eu. De la poliţiştii comunitari, care se plimbă câte doi, numai nu se ţin de mână, n-avem pretenţie. Cultura nu-i punctul lor forte.
Pentru că în vremurile comuniste eram proprietari, producători şi beneficiari, conducătorii de atelaje hipo, proprietatea CAP, sau individualii, opreau pe unde vedeau că-i rost de verdeaţă la cai, apucau coasa şi trăgeau brazde cât să-şi umple coşul căruţei. Obiceiul n-a dispărut încă, deşi încălcarea proprietăţii private se mai soldează cu câte un cap spart. Un tânăr flămânzean, păstrător al acestei tradiţii locale „S-a apucat să fure lucernă de pe terenul celui cu centură neagră la karate”. Iar posesorul centurii negre nu-i nimeni altul decât fostul viceprimar. Norocul tânărului a fost că l-au prins poliţiştii, sesizaţi fiind de către alţi cetăţeni, şi nu karatistul. „Cetăţeanul” a adăugat propria sa impresie: „Da, prinde hotul şi adu-l la noi şi stabilim noi ce e de făcut. De douăzeci de ani ţiganii de la garsonierele şi apartamentele din Flaminzi practică comerţ ilegal cu cei ce sunt adăpostiţi la garsonierele din blocul "cu explozia" Tot de atât timp aceştia fură toate câmpurile, pentru a asigura nutreţul pentru animale şi circulă zilnic cu căruţele pline pe sub nasul poliţiştilor. Culmea, doi poliţişti locuiesc foarte aproape de locul unde ţin ţiganii adăpostiţi caii. În tot acest timp poliţia nu a luat nici o măsură .Aşteptăm ca ţiganii să fure de la primar şi vice şi să fie predaţi poliţiei.” Descentralizarea administrativă va aduce poliţia în subordinea consiliului local. Atunci, consilierii locali, vor răspunde în faţa cetăţenilor de cum poliţia locală îşi face datoria. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


România şi Moldova sunt în aceeaşi situaţie ca Germania de Vest şi cea de Est
Voronin îl pune pe Stratan să latre împotriva României
Un liceu care se luptă pentru a rămâne românesc
Sărbătoarea câmpenească din Dacula a fost un succes
În incendiu au pierit şi animale
Horoscop
Ardelenii cu trenul
Închiriază un spaţiu mai special
Ragu de vită cu legume
Românul şi „varză!”
Grenadă la Liceul Agricol Dorohoi
Ţurcanu se disculpă, presupunând cine ar fi autorii reclamaţiei
Microbuzul lui Balan a intrat în criză financiară
Cu ţigările la corset!
Porcii se simt bine în coteţ, mai ales când veterinarii îi veghează
Încă un pofticios la peşte!
Egner – confirmat ciripitor la Securitate
Măsuri extreme şi disperate
Ioan Rotundu
Constructorilor le crişcă măseaua după banii de la Învăţământ
Protecţia Copilului stă la mila ministerelor, care milă nu s-arată
Medicul Ecaterina Chihaia epurată politic din conducerea DSP
Ziua când medicii luptă cu aluniţele de pe piele
Sute de profesori ajunşi şomeri vor invada, azi, Laurianul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă