Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Religie
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
3777
De la 07 Ianuarie 2003
78431329

Comentariul comentariilor LXXXIV

  • (Ioan Rotundu)
  • 26 May 2009, 23:00
Referitor la reabilitarea Spitalului judeţean „Mavromati” Botoşani „Liberalii au promis, dar n-au realizat. Acum promit democraţii” Promisiunea democraţilor se bazează pe un nou studiu de fezabilitate, care a coborât costul reabilitării de la suma de 150 milioane eruro la doar 15 milioane. Cel puţin aşa susţine Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani şi lider de vază al democrat-liberalilor. Pentru că liberalii au tot promis, fără a mai trece la fapte, botoşănenii nu mai au încredere nici în promisiunile democraţilor. „De toate…” le-a spus-o de la obraz: „Ne-am săturat de minciunile voastre...mai toate cunoştinţele mele se duc să se trateze pe la spitale prin ţară... Mincinoşi comunişti!” Nici „Sasu” nu s-a lăsat mai prejos: „Spitalul este o mare afacere pentru oportuniştii care conduc acest judeţ. Mint cu neruşinare, iar noi trebuie să murim cu zile.” De critică n-a scăpat nici dr. Cornel Enache, despre care s-a anunţat că va prelua şefia spitalului. Cu privire la Enache, criticii săi au dreptate, dar numai parţial. Cunoscătorii susţin că în perioada 1996 – 2000, când Enache a mai fost directorul spitalului, unitatea a mers foarte bine şi nici nu avea datorii. Iată că doctorul are din nou ocazia să-şi demonstreze competenţa şi să închidă gura cârcotaşilor.
După ce „A jucat ţonţoroiul pe Constituţia ţării”, pactizând pe faţă cu PDL-ul, preşedintele Băsescu a ordonat Guvernului Boc să-şi asume răspunderea asupra celor patru coduri de legi, fără a se mai ajunge la dezbaterile parlamentare. Astfel, societatea civilă şi specialiştii din domeniu au fost privaţi de orice posibilitate de a interveni în îmbunătăţirea conţinutului acestora. „Topor” a achiesat la opinia mea: „Şi părerea mea este aceeaşi, că aceste coduri trebuiesc concepute de cei care se pricep la acest lucru şi că politicienii cu interese de azi pe mâine nu trebuie să-şi bage nasul în aceste lucruri. Pricepuţii ăştia la toate vin din comunism, când se pricepeau la toate şi nu ieşea nimic trainic, numai improvizaţii (CAP-uri, uzine energofage care produceau de dragul planului, blocuri tip ghetou,...). Improvizaţiile lor au dispărut din viaţa noastră numai parţial pentru că Iliescu a reuşit să-i repună în capul nostru pe aceeaşi activişti.”
Descentralizarea din sistemul Educaţiei a transferat susţinerea examenelor de titularizare la catedră din plan naţional în cel judeţean. Măsura nu este agreată chiar de către cei care se supun acestor examene, pentru că „Banul va dicta la concursul de titularizare organizat în plan local”. Dovada că aşa va fi vine şi din partea cititorilor. „Eu” are convingerea că „Da, şefii inspectoratului abia aşteaptă concurs pe plan local. Va fi rău pt cei care nu au un post şi nu vor da şpagă. O să intre în sistem toţi cei care n-au reuşit până acum, ăia cu 2 şi 3 la examenul naţional.” O explicaţie ne-o oferă şi „Cetăţean”, nu lipsită de logică: „Dacă inspectorul şef este numit politic, chiar şi dacă nu îndeplineşte condiţiile necesare, este foarte clar că vor lua şpaga de la profesori pentru a cotiza la partidele care i-au promovat.”
Vii dispute a creat şi decizia inspectorului şef de a ţine profesorii în şcoală şi peste orele din orar. Numai că decizia sună cam astfel: „Macovei vrea să ţină profesorii în şcoală… pe post de paznici” Iată ce crede un „Profesor” despre o aşa decizie: „Numai cadrele didactice cu peste 25 ani vechime şi gradul didactic I au norma didactică de 16 ore pe săptămână. Ceilalţi au 18 ore. Elevii trebuie educaţi şi nu păziţi. Cadrele didactice care-şi fac datoria nu prea au timp liber şi, de multe ori, depăşesc cele 40 de ore pe săptămână. Pe lângă pregătit lecţiile şi corectat teste mai sunt de corectat teme, de conceput subiecte pentru diferite fişe de lucru, teste de evaluare formativă, sumativă, descriptori de performanţă, de completat Caietul învăţătorului/dirigintelui, de pregătit materiale didactice, planificări pentru activităţi educative, extraşcolare, desfăşurarea acestor activităţi, comisii metodice, cercuri pedagogice, consilii profesorale, cursuri de formare continuă etc.” Şi se mai ridică o problemă. În şcolile unde predau zeci de profesori, în ce spaţii vor lucra aceştia la activităţile extraorale, că în cancelarie n-au cum să încapă toţi. În sălile de clasă n-au cum, că sunt ocupate cu elevi de dimineaţă până seara. Este o practică de lucru de zeci de ani ca profesorii să-si pregătească orele la domiciliu, unde au linişte şi tot ce le trebuie ca material didactic. De ce se vrea încălcarea acestei cutume la Botoşani, este greu de înţeles.
De partea cealaltă a baricadei, „Corect” a venit cu o altă viziune: „Foarte bine, programul să fie de 8 ore zilnic ptr.că sunt plătiţi program normal. Un salariat face 40 de ore pe săptămână poate şi mai mult, iar unii profesori stau la şcoală doar 3,4 ore/zi...chiulesc mai ceva decât elevii. Dar au pretenţii la salarii mărite, că de ..e ditamai profesorul. Să facă pregătire cu elevii mai slabi diferenţa de oră gratis, nu să-i cheme acasă şi să mai pretindă un rând de bani. Dacă stai şi te gândeşti, ei trăiesc f bine din meditaţii şi cu salariul întreg, trai neneacă. Nu e corect!”. Răspunsul n-a întârziat să apară şi a venit din partea altui „Profesor”, cu explicaţia că „De acord, domnule "cetăţean", însă pregătirea unor activităţi/lecţii etc. presupune studiu, căutarea, selectarea, prelucrarea informaţiilor, iar cancelaria sau o bibliotecă fără sală de lectură şi fără cărţile de specialitate necesare nu prea sunt spaţii optime de studiu pentru toate cadrele didactice dintr-o şcoală.”
Consider că lucrurile ar trebui lăsate în firescul lor, aşa cum s-au aşezat ele de zeci de ani, şi n-ar trebui bulversate din nou, pentru că totul se va sfârşi prost şi în detrimentul elevilor. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Sandilău si Bălălău prezintă Meltenia
Degeţele de porc
Horoscop
Canibalii şi inginerii
Bogat şi sărac: Obiectivul PCRM: rusificarea sistemului constituţional
De ce să vorbim cu ruşii
O alta victorie pentru Constantina Dita Tomescu, de data aceasta la Londra
Preafericitul Părinte Daniel va efectua o vizită la Patriarhia Ecumenică
28 mai – recunoştinţa noastră eroilor patriei
Organizează petrecerea burlacilor pentru Viorel Lis
Politruci sau profesionişti?
Ioan Rotundu
Beţia la volan, veritabilă problemă în zona Flămânzi
„Bronz” pentru Şcoala Poiana la concursul judeţean de educaţie rutieră
Revista „Meridian Şcolar” a ajuns la numărul doi
Piaţa de gross din Botoşani este în stand by de aproape doi ani
Taxa de urgenţă nu sperie
Un orădean şi-a vărsat nervii pe aparatul de joc
Înghesuială la permise auto!
Fugar botoşănean prins după cinci ani pe când muncea liniştit la câmp
Copiii din Dumeni cei mai buni mici pompieri
Românul şi marea odihnă
Caută profesioniste pentru munci delicate
Amenzi aspre pentru părinţii care-şi pun copii la muncă
Şi stomatologii sunt nemulţumiţi de preţul stabilit spaţiilor în care lucrează
Noua programă şcolară îi îndeamnă pe elevi să lege cartea de gard
Ministerul Sănătăţii dă bolnavilor lovitura de graţie
pe lângă coplata la medicul de familie se introcuce coplata la spitalizare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă