După ce „A jucat ţonţoroiul pe Constituţia ţării”, pactizând pe faţă cu PDL-ul, preşedintele Băsescu a ordonat Guvernului Boc să-şi asume răspunderea asupra celor patru coduri de legi, fără a se mai ajunge la dezbaterile parlamentare. Astfel, societatea civilă şi specialiştii din domeniu au fost privaţi de orice posibilitate de a interveni în îmbunătăţirea conţinutului acestora. „Topor” a achiesat la opinia mea: „Şi părerea mea este aceeaşi, că aceste coduri trebuiesc concepute de cei care se pricep la acest lucru şi că politicienii cu interese de azi pe mâine nu trebuie să-şi bage nasul în aceste lucruri. Pricepuţii ăştia la toate vin din comunism, când se pricepeau la toate şi nu ieşea nimic trainic, numai improvizaţii (CAP-uri, uzine energofage care produceau de dragul planului, blocuri tip ghetou,...). Improvizaţiile lor au dispărut din viaţa noastră numai parţial pentru că Iliescu a reuşit să-i repună în capul nostru pe aceeaşi activişti.”
Descentralizarea din sistemul Educaţiei a transferat susţinerea examenelor de titularizare la catedră din plan naţional în cel judeţean. Măsura nu este agreată chiar de către cei care se supun acestor examene, pentru că „Banul va dicta la concursul de titularizare organizat în plan local”. Dovada că aşa va fi vine şi din partea cititorilor. „Eu” are convingerea că „Da, şefii inspectoratului abia aşteaptă concurs pe plan local. Va fi rău pt cei care nu au un post şi nu vor da şpagă. O să intre în sistem toţi cei care n-au reuşit până acum, ăia cu 2 şi 3 la examenul naţional.” O explicaţie ne-o oferă şi „Cetăţean”, nu lipsită de logică: „Dacă inspectorul şef este numit politic, chiar şi dacă nu îndeplineşte condiţiile necesare, este foarte clar că vor lua şpaga de la profesori pentru a cotiza la partidele care i-au promovat.”
Vii dispute a creat şi decizia inspectorului şef de a ţine profesorii în şcoală şi peste orele din orar. Numai că decizia sună cam astfel: „Macovei vrea să ţină profesorii în şcoală… pe post de paznici” Iată ce crede un „Profesor” despre o aşa decizie: „Numai cadrele didactice cu peste 25 ani vechime şi gradul didactic I au norma didactică de 16 ore pe săptămână. Ceilalţi au 18 ore. Elevii trebuie educaţi şi nu păziţi. Cadrele didactice care-şi fac datoria nu prea au timp liber şi, de multe ori, depăşesc cele 40 de ore pe săptămână. Pe lângă pregătit lecţiile şi corectat teste mai sunt de corectat teme, de conceput subiecte pentru diferite fişe de lucru, teste de evaluare formativă, sumativă, descriptori de performanţă, de completat Caietul învăţătorului/dirigintelui, de pregătit materiale didactice, planificări pentru activităţi educative, extraşcolare, desfăşurarea acestor activităţi, comisii metodice, cercuri pedagogice, consilii profesorale, cursuri de formare continuă etc.” Şi se mai ridică o problemă. În şcolile unde predau zeci de profesori, în ce spaţii vor lucra aceştia la activităţile extraorale, că în cancelarie n-au cum să încapă toţi. În sălile de clasă n-au cum, că sunt ocupate cu elevi de dimineaţă până seara. Este o practică de lucru de zeci de ani ca profesorii să-si pregătească orele la domiciliu, unde au linişte şi tot ce le trebuie ca material didactic. De ce se vrea încălcarea acestei cutume la Botoşani, este greu de înţeles.
De partea cealaltă a baricadei, „Corect” a venit cu o altă viziune: „Foarte bine, programul să fie de 8 ore zilnic ptr.că sunt plătiţi program normal. Un salariat face 40 de ore pe săptămână poate şi mai mult, iar unii profesori stau la şcoală doar 3,4 ore/zi...chiulesc mai ceva decât elevii. Dar au pretenţii la salarii mărite, că de ..e ditamai profesorul. Să facă pregătire cu elevii mai slabi diferenţa de oră gratis, nu să-i cheme acasă şi să mai pretindă un rând de bani. Dacă stai şi te gândeşti, ei trăiesc f bine din meditaţii şi cu salariul întreg, trai neneacă. Nu e corect!”. Răspunsul n-a întârziat să apară şi a venit din partea altui „Profesor”, cu explicaţia că „De acord, domnule "cetăţean", însă pregătirea unor activităţi/lecţii etc. presupune studiu, căutarea, selectarea, prelucrarea informaţiilor, iar cancelaria sau o bibliotecă fără sală de lectură şi fără cărţile de specialitate necesare nu prea sunt spaţii optime de studiu pentru toate cadrele didactice dintr-o şcoală.”
Consider că lucrurile ar trebui lăsate în firescul lor, aşa cum s-au aşezat ele de zeci de ani, şi n-ar trebui bulversate din nou, pentru că totul se va sfârşi prost şi în detrimentul elevilor. La revedere!