Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Religie
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10057
De la 07 Ianuarie 2003
122581996

Comentariul comentariilor LXXXV

  • (Ioan Rotundu)
  • 27 May 2009, 23:00
Paralel cu măsurile extrem de dure luate împotriva bolnavilor, măsuri ce apropie ministerul Sănătăţii de un adevărat genocid, „Dăm afară din spitale medicii specialişti şi angajăm preoţi”. Angajarea preoţilor în detrimentul medicilor este o decizie iraţională şi greu de înţeles. Asistăm la un adevărat fenomen de ofensivă a Bisericii asupra pacienţilor din spitale. Preoţii nu se sfiiesc în a exploata la maximum necazul bolnavului, amestecul lor în actul medical putând fi asimilat cu terorismul psihic. Iar autorităţile medicale acceptă acest amestec de mistic cu tratamentele bazate pe cercetările ştiinţifice, pentru a-şi acoperi incompetenţa de a asigura necesarul financiar şi material al unităţilor spitaliceşti.
Aşa s-a ajuns şi la situaţii ridicole. După ce în interiorul Spitalului de psihiatrie Botoşani s-a amenajat o capelă, cică pentru nevoile spirituale ale bolnavilor de aici, acum s-a trecut la amenajarea unei capele şi în interiorul Secţiei de psihiatrie Podriga, din comuna Drăguşeni. În ambele unităţi spitaliceşti sunt internate persoane cu boli psihice, a căror luciditate şi conştientizare a prezentului au fost pierdute demult. Nu din nevoia de a rezolva problemele de credinţă ale acestora se încarcă schema de personal a spitalului cu un preot. Prin aceste decizii se asigură locuri de muncă pentru puzderia de absolvenţi de seminarii, nepăsându-i nimănui că se cheltuie banul public adunat din contribuţiile sociale la sănătate, în detrimentul actului medical de calitate.
Iar ca să avem o imagine asupra modului în care trăiesc bolnavii internaţi la Podriga, cărora Mitropolia le oferă un preot plătit din bugetul unităţii spitaliceşti, ne ajută „Răspopitul”, un comentator ce pare a cunoaşte modul de viaţă de acolo: „La Podriga cei internaţi fac foame de zile mari. Alimentele sunt puţine şi sunt furate de angajaţi. Preotul le va potoli foamea cu hrană spirituală, că tot nu pricep nimic nebunii de aici.” Cititorii ancoraţi în realităţile zilelor noastre au sancţionat aspru decizia de a se angaja prin spitale preoţi în timp ce se reduce numărul medicilor de specialitate. Aproape toţi comentatorii au condamnat prezenţa preoţilor în spitale. „Solomon”, cu înţelepciunea biblică, a constatat: „Au dat banul la părintele Diaconu şi au primit diplomă de preot iar acum vor parohie în curtea spitalelor să se îmbogăţească peste noapte. Ruşineeee! Să facă slujbe în spital dar gratuit fără salariu.” Iar „Cititorul” a apreciat atitudinea noastră: „Felicitări ptr. articol. Ar fi cazul să se organizeze un miting în acest sens, poate se va mai stăvili elanul unor preoţi puşi numai pe hoţii, profitori ai sistemului şi ai naivităţii unor cetăţeni.” Nici „Pacient” n-a fost zgârcit în aprecieri: „Excelent articol! Deloc exagerat, foarte bine scris şi curajos prin modul de abordare a subiectului! Felicitări autorului!”
Am mai atras atenţia reprezentanţilor Bisericii că sunt pe cale de a-şi atrage oprobiul public. Credinţa nu mai este ce-a fost odată, când creştinul venea la biserică cu sfială şi teamă de judecata lui Dumnezeu, cu speranţa că Domnul va fi bun şi-i va mai ierta din păcatele comise cu sau fără vrere. Biserica a devenit o scenă de teatru, cu multe microfoane şi staţii de amplificare, cu preoţi îmbrăcaţi în odăjdii strălucitoare şi scumpe, cu predici dedicate oamenilor politici prin care unii sunt slăviţi şi alţii afurisiţi, în raport de cât au contribuit la preot. Creştinul nu mai regăseşte la biserică acea atmosferă de pioşenie, de smerenie, care să-i uşureze sufletul, să-i redea încrederea în viaţă. El pleacă de la biserică, având în adunată suflet mai multă violenţă şi răutate decât dacă ar fi rămas acasă. Mi-i dor de preoţii din tinereţe. De părintele Teodorescu, de părintele Sângeap, care vorbeau cu blândeţe, cu har, de nu te mai săturai ascultându-i.
Noul director al societăţii Eltrans pare să fi înscris unitatea pe linia prosperităţii financiare. Cel puţin aşa percepe lucrurile viceprimarul Florin Ghiorghiţă, care a declarat presei că „SC Eltrans merge spre bine” Îl contrazice un cârcotaş cu „De aia s-o fi mărit salariile la personalul TESA şi s-o fi angajat contabili noi. Dar de cei care stau în soare sau în ploaie cât îşi mai bat joc?” Vă mai amintiţi de acea scenetă umoristică în care frizerului îi mergeau bine încasările? Omul a angajat un casier. Casierul a cerut să fie angajat un contabil. Contabilul a cerut să aibă un director. Când banii încasaţi de frizer n-au mai ajuns pentru salarii, casierul, contabilul şi directorul au hotărât în şedinţă să reducă personalul. L-au dat afară pe frizer. Dacă Eltrans prosperă cu adevărat, atunci încadrarea contabililor s-a făcut în spiritul scenetei. Urmând ca la nevoie să fie daţi afară vatmanii. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


“Frumuseţe pe muchie de cuţit” caută noi cazuri
Carmen Harra vorbeşte despre trecutul Ronei Hartner
Găluşte cu prune
Horoscop
Greşeala soţului
Românul şi spiritul pătrunzător
Ispasul, praznicul înălţării la cer a Domnului
Vinul de Frumuşica şi ţuica de Rădeni pe post de vedete
Problemele elevilor din Flămânzi, centralizate la nivel european
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI JOI 28 Mai
Comunicat de presa
Două incendii izbucnite la intervale scurte de timp
Nu alegeţi un preşedinte comunist!
Codex Alimentarius a fost adoptat şi în România
liber la boli, cancer şi pandemii
Bani pentru drumuri şi plata personalului neclerical
Cultura judeţului dată pe mâna unei cântăreţe de muzică populară
PSD-ul şi-a asigurat cântecul şi voia bună pentru încă patru ani
Coşurile de gunoi luate la „căpăcit”!
Manifestările dedicate lui Eminescu devansate cu o săptămână
Consilierii judeţeni se perfecţionează la vară
Poliţiştii comunitari luptă din greu cu cerşetorii minori
Incendiu de proporţie la Costeşti
Zece elevi au ajuns la spital cu toxiinfecţie. Să fie apa plată de vină?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog