Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
4590
De la 07 Ianuarie 2003
77879212

Comentariul comentariilor VII

  • (Ioan Rotundu)
  • 13 January 2009, 23:00
Trăim zile la care nu ne-am fi gândit vreodată. Trăim şi privim neputincioşi la aleşii noştri cum se luptă pentru putere. La scară mai mică, aceeaşi luptă se dă şi la Botoşani. „Împărţirea puterii: agonie şi extaz” este doar unul din articolele prin care noi am surprins jurnalistic câteva secvenţe din lupta care se dă. Luând cunoştinţă că prof. dr. Constantin Manolache ar putea reveni în fruntea Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, „Un profesor oarecare” s-a revoltat: „Cum, iar va fi scos de la naftalină acel Manolache, fosila pasedistă care n-a făcut nimic niciodată şi se laudă cu un doctorat în ceva şoareci. Nu se mai găsesc oameni noi cu valoare şi iniţiativă, numai profitori din ăştia pricepuţi în a se strecura prin funcţii grase? Apoi ne merităm soarta!” Ce-i drept prof. Manolache şi-a luat doctoratul în ştiinţele biologice, cu un studiu în genetica animalelor, dar a obţinut acest titlu ştiinţific într-o perioadă când nimic nu se obţinea pe ochi frumoşi sau ca acum, pe euro sau dolari. În ce priveşte capacitatea sa managerială din perioada când a mai fost şeful IŞJ, părerile sunt împărţite. Dar decât Mihaela Huncă, mai bine prof. Manolache. E o opinie personală.
Printr-un act normativ, cei de la nivelul Ministerului Agriculturii au interzis ţăranilor de a-şi mai vinde, în mod liber, pe pieţele publice produsele. Dacă vor să-şi vândă produsele, vor trebui să se înscrie la Direcţia Sanitar – Veterinară şi să plătească o taxă anuală. Cum taxa este descurajantă, adică prea mare în raport cu potenţialul câştig, de la 1 februarie a.c. nu vom mai putea cumpăra ouă, lapte, fructe autohtone, carne provenită de la animalele crescute în gospodăriile individuale pentru că nu vom mai avea de la cine. În schimb, cu largheţe, Guvernul Boc ne oferă produse alimentare importate şi la preţuri tot mai mari.
„Cei de la DVS au înnebunit de tot. Ţăranii au fost fugăriţi de pe piaţă” am consemnat noi. „Un ţăran” crede că „Mafia se extinde, îşi diversifică activităţile. La ţăran mai puteai negocia, mai lăsa din preţ, mafioţii aruncă marfa la gunoi dar nici nu lasă mai ieftin. Şi-au angajat tot felul de specimene care numai cum să te fure le stă gândul, la români nu va fi niciodată comerţ civilizat.” Să mai completăm că în locul produselor noastre sănătoase, crescute natural şi nu modificate genetic, suntem obligaţi să mâncăm produse pline cu E-uri, care ne îmbolnăvesc, ne bagă în mormânt cu zile. Nici la putrezit nu mai avem dreptul, pentru că occidentalii au constatat că de când consumă produse cu E-uri, omul mort nu mai putrezeşte, se mumifică ca prin Egiptul antic.
„Simi” face apel la raţiune şi pragmatism: „Cred că acest ordin trebuie prelungit până la 31 decembrie 2009, pentru a veni în sprijinul micilor producători locali, care din asta trăiesc şi mai supravieţuiesc. Nu sunt treburile chiar aşa de roz bombon nici în restul ţărilor din comunitate. Parcă suntem cobaii unora şi ne testează cât mai putem rezista .S-a lăsăm timpul şi adevăraţii specialişti în rezolvarea acestei probleme extrem de complicată. Nu uitaţi cine v-a votat dragi parlamentari, si aveţi puterea să chemaţi la interpelări pe cei care au emis acest ordin.” În primul rând că europenii au descoperit nocivitatea produselor alimentare ce conţin E-uri şi le-au interzis de la comercializare. Pe noi ne obligă să le consumăm, în detrimentul celor autohtone, sănătoase. Este interesul mafiot al importatorilor, interes protejat acum de Guvernul Boc. Luaţi act că acest ordin a fost emis în 30 decembrie 2008, când românii erau concentraţi asupra revelionului şi nu la loviturile sub centură aplicate de Guvernul Boc.
În ce-i priveşte pe parlamentari, n-am nici o nădejde că vor lua atitudine. Chiar dacă sunt aleşi prin vot uninominal, răspunderea le este faţă de partid şi nu faţă de electorat. Ca dovadă avem „cazul Oprea”, soldat cu demisia proaspătului ministru care şi-a permis să nu respecte „indicaţiile preţioase” primite de la preşedintele Geoană. Ştiţi de ce ni se întâmplă toate acestea? Pentru că n-avem solidaritate şi nu protestăm cu vehemenţă, ieşind în stradă să ne apărăm interesele. Iar aceşti netrebnici de politicieni pe asta şi mizează. Pe lipsa noastră de reacţie şi solidaritate!
Editorialele cu temă culturală nu prea sunt în atenţia cititorilor. Totuşi editorialul „ …mustesc în spirit!” a fost accesat de peste o mie de ori, ceea ce nu-i de ici de acolo. Nu-mi dau seama dacă a fost accesat printr-o păcăleală de titlu sau dintr-un interes real. Însă, chiar accesat din păcăleală, cititorul tot s-a ales cu o informaţie utilă. Păcat că au lipsit comentariile. Doar „Mecena” s-a lăsat antrenat în producerea evenimentului la care am făcut referire prin editorial: „Istrate a făcut multe pentru cultura botoşăneană. Iar pentru comuna lui, Vorniceni, a ajutat enorm. Este un om deosebit şi merită să fie apreciat public.” Mai aflăm de la autorităţi că „Operaţiunea „Casa verde” amânată cu o lună” ne va văduvi de energia electrică produsă cu ajutorul bateriilor solare. „La Sf. aşteaptă” nu s-a lăsat surprins de această decizie. Dimpotrivă, are şi explicaţia: „Exact cum ne aşteptam şi acest program a fost făcut pentru cei cu bani mulţi. Între 16 ianuarie şi 16 februarie ce se va întâmpla? Ce să se întâmple, vor depune dosarele cei care trebuie, prostimea dacă mai rămâne ceva bine, dacă nu, asta-i viaţa. Se va anunţa că din lipsă de fonduri programul s-a restrâns sau amânat şi uite aşa la anul şi la mulţi ani.” Doar n-o să beneficieze de acest program cei săraci pentru că, ban la ban trage iar săracul la sărăcie. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Dacia mai are puţin şi ne va obliga să cumpărăm maşini
Lungul drum de la Lapidare la Delapidare
Corina Caragea s-a dat cu săniuţa în mijlocul deşertului
Mediu ne verifică la... pungă
Horoscop
Specula josnică şi ordinară
Criza gazelor aruncă Basarabia din braţele Rusiei în cele ale Kievului.
România stă şi fluieră!
Procesiune cu moaştele Cuvioşilor părinţi ucişi în Sinai şi Rait
Îşi vinde vila din Botoşani. Nu cere mult...
Dilema lui John
Hai că asta este culmea!
Preţul dureros şi scadenţa incompetenţei
Alţi pretendenţi la funcţia de prefect
Ioan Rotundu
Vor înapoi şefi peste codri
Lucrările în localităţile sinistrate amânate până se face cald afară
Reclamagii nu mai vor„moartea caprei vecinului”, ci a porumbeilor
În loc s-o ierte, creştineşte, preotul a chemat poliţia s-o amendeze
Pentru că n-a fost instalat subprefect, intenţionează să dea Guvernul în judecată
Criza economică din America are repercusiuni şi la Botoşani
Soţ şi soţie, s-au sinucis într-un mod inexplicabil
Romeo şi Julieta în variantă modernă
Deţinuţii botoşăneni marchează şi ei Zilele Eminescu
Majorarea punctului de pensie este încă incertă
Vaccinul contra gripei mai poate continua
Puţine contestaţii la nota tezei de la matematică
Spitalele sunt obligate să adăpostească oamenii străzii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă