Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24158
De la 07 Ianuarie 2003
89289907

Comentariul comentariilor (XCV)

  • (Ioan Rotundu)
  • 11 April 2008, 23:00
„Programul pentru Zilele Oraşului Botoşani a fost definitivat” ne-a anunţat primarul Cătălin Flutur. Evenimentul nu este pe placul unor botoşăneni, dar mai ales creează multe insomnii celor care aspiră la funcţia de primar. Căci trebuie să recunoaştem, evenimentul îl va avea în centrul atenţiei pe Flutur, în calitatea sa de primar, ceea ce nu prea convine contracandidaţilor săi. Dar cum nimeni n-a reuşit până acum, mă refer la politicieni, să-i împace pe toţi alegătorii, nici Flutur nu va reuşi, iar cârcotaşii, concurenţii săi politici vor folosi orice prilej să-l denigreze. Legat de sărbătoarea botoşanilor, „Maria” are o problemă de conştiinţă religioasă: „Domnule Primar, daca tot sărbătoriţi Zilele Oraşului Botoşani, de Florii fiţi creştin şi nu faceţi tămbălău, că e o zi mare ....şi mai suntem şi în post, ţineţi cont şi de acest lucru” Îi amintesc comentatoarei că summit-ul NATO a avut loc tot în post, iar restricţiile şi tam-tamul au curs din toate părţile, s-a mâncat numai de frupt şi n-a murit nimeni.
Sărbătoarea Botoşanilor nu este iniţiată de Flutur, el doar continuă tradiţia. Iar de Florii, din câte s-a încetăţenit în ultima vreme, nu primarul scoate cohorte de credincioşi pe stradă, cu recuzită şi cântări, ci protopopul Leonte. Dacă totuşi sunt botoşăneni, care nu păcătuiesc nici călcând gângăniile mergând pe stradă, aşa cum fac indienii unei secte, poate că de ziua oraşului, pentru a nu fi tentaţi la manifestări firesc de lumeşti, se pot deplasa pe la mănăstiri. PNL-ul îi poate duce gratuit, numai să-i facă în ciudă lui Flutur că-s mai tari în turismul religios.
Un anume „Didi” are altceva pe suflet: „Acesta este marele Flutur, primarul ce-şi aminteşte de electorat numai în camania electorală. Cei patru ani de edil al a Primăriei a fost un , hei rup pentru interese personale şi de grup.” Omule, din câte ştiu nu s-a sărit nici un an în care să nu fi fost sărbătoarea Botoşanilor. Cu sarmale la biserica „Sf. Gheorghe”, cu un pahar cu vin sau o bere, cu şampanie băută aleşii municipali în numele nostru.
De când noi am reluat colaborarea cu agenţia de ştiri Romanien Global News, publicăm în mod regulat ştiri care vizează problemele românilor din comunităţile de peste graniţă sau ale celor plecaţi la muncă în străinătate. Numai că astfel de ştiri sunt citite foarte puţin de botoşăneni, accesările venind tocmai de la cei care se confruntă cu problemele ce căutăm a le mediatiza. Este ruşinos să constat la sfârşit de zi că au fost citite articolele cu tentă de scandal politic, unde comentatorii se înghesuie să-şi verse veninul unul contra altuia, şi să rămână pasivi faţă de greutăţile cu care se confruntă semenii noştri din Bucovina, Ungaria, Bulgaria, Moldova, Serbia etc. Ba s-a găsit şi un comentator care ne-a cerut să nu mai publicăm astfel de ştiri. Bineînţeles că n-a fost luat în seamă.
De exemplu, la ştirea „George, tu înţelegi doar că Ucraina nici nu este stat!...”, o ştire care ar fi trebuit să ne cutremure, pentru că suntem direct vizaţi de politica Rusiei, doar un comentator şi-a exprimat o opinie: „Tovarisci P., dacă Ucraina nu e stat, atunci...? Aşadar, gubernia în cauză reprezintă zonele "decupate" [cotropite] în 1944 din România, Polonia, şi nişte bucăţele din Rusia, etc. şi "lipite" de tătuca Stalin sub formă de "stat"! Oceni haraso, dar dacă cineva doreşte să se destrame "puzzle-ul", s-ar putea să ne luam înapoi teritoriile furate, şi sunt multe! Nazad na turbinca, panimaite?” Poate că, obişnuiţi zilnic cu astfel de ştiri, botoşănenii vor deveni mai deschişi pentru problemele altora, chiar dacă nu-şi vor pierde din apetitul pentru ştirile de scandal, cu caracter infracţional şi nefericitele accidente auto.
Până la urmă prefectul „Sorescu s-a hotărât să-l concureze pe Flutur”. Nu aceasta i-a fost voinţa, dar n-a avut încotro. Premierul Tăriceanu nu i-a dat de ales. Sorescu va duce o luptă grea. Puţini ştiu ce-i în sufletul său şi în ce situaţie se află. Poate că odată se va scrie adevărul despre acest episod nefericit. Pentru că Sorescu parcurge cel mai nefericit moment din viaţa sa. „Alex” apreciază vorbele proaspătului candidat al PNL la funcţia de primar al botoşanilor drept „Promisiuni si vorbe frumoase de care ne-am saturat!” Bineînţeles că sunt promisiuni. Acesta-i rolul celor care ne cer votul. Ei ne promit iar noi ne lăsăm prostiţi şi-i votăm. Nu-i nimic nou, sub acest aspect.
Problema retrocedării iazului Dracşani continuă să rămână nerezolvată. Oferta făcută de prefect, aceea ca membrii obştii să primească ale lucii de apă decât cel care li se cuvine de drept, iazul Dracşani, a fost respinsă de obşteni. „Nemulţumitului i se ia darul!” a fost mesajul prefectului la auzul refuzului. „Pescarul sportiv” a comentat: „D-l Prefect nu poate face oferte de retrocedări cum îl taie capul. Dumnealui spune că Prefectura trebuie să respecte legea, păi s-o respecte. Cele 20 de locaţii la care se face referire în acest articol cât şi-n cel din Monitorul de Botoşani din 3.04, nu sunt libere de sarcini ca să poată fi retrocedate. D-le Prefect nu faceţi afirmaţii gratuite: "Iazurile sunt proprietatea ADS-ului şi odată cu intrarea în proprietate a Obştii Dracşani contractele se vor anula foarte simplu", vă informez că iazurile nu sunt ale ADS-ului. Proprietari pe baraje, diguri, deversoare şi alte lucrări hidrotehnice şi pe peştele din baltă sunt societăţile comerciale, societăţi ce au făcut investiţii pe aceste active. Aşa că informaţi-vă corect, d-le Prefect. Nu este cazul iazului Dracsani, unde statul este proprietar şi pe baraj (Apele Romane). Dar domnul Prefect îşi face campanie electorală.”
Şi problema iazului Dracşani are părţi necunoscute pentru cei mulţi, inclusiv pentru obşteni, dar cunoscute de un grup foarte restrâns. Obştenii se vor lupta mult şi bine, dar nu vor obţine iazul. Soarta iazului au hotărât-o alţii, iar hotărârea lor are la bază altă putere decât cea a legii. Nu cred că proprietarii de drept vor afla vreodată cum au fost spoliaţi. Este un adevăr pe care nimeni din cei ce-l cunosc nu-l vor dezvălui public vreodată. Cel puţin aşa cred în momentul de faţă. Să ne întâlnim sănătoşi şi săptămâna viitoare. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Un înalt oficial ucrainean anunţă că până în 2010 Rusia se va destrăma
Românii din Ucraina către România: deznaţionalizare şi asimilare forţată
Un primar furios nu le dă bani românilor şi bulgarilor
Burse pentru românii din jurul graniţei
Înscrierea în spaţiul locativ a străinilor din ţările UE
Despre viaţa de licean în Los Angeles
Gabi Jugaru păcăleşte un cameraman Pro Tv
Horoscop
Schimbarea şi politicienii
Dragoş vă cere ajutorul
Control soldat cu amenzi la societăţile de construcţii
Cadrele didactice necalificate sunt calificate, dar nu în ce trebuie
Scandal la frontieră soldat cu confiscări şi dosar penal
Nu se consideră om politic, dar a învăţat să promită şi să speculeze greşeli
Prefecţii de Botoşani nu au lipici la scaun
Oraşul Botoşani îşi pregăteşte straiele de sărbătoare
Visul unei fetiţe din Vorona
Taraful „Datina” a luat locul trei pe ţară la Mioveni
Critică fapte evidente, dar nu pune nimic în loc
Cazare în buricul Bucureştilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă