Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24655
De la 07 Ianuarie 2003
122884722

Comentariul comentariilor (XVIII)

  • Ioan Rotundu
  • 31 January 2010, 23:00
„Conflictul pe seama nedecontării cheltuielilor de transport se menţine” în sensul că primăriile nu plătesc pentru că n-au bani iar sindicatul celor din învăţământ nu vrea să ştie de acest lucru, el vrea plata drepturilor băneşti cuvenite. Cât timp primăriile nu vor avea bani, hârâiala va continua. Însă vina aparţine Guvernului Boc care, cum se mai spune prin popor, nu vrea să taie coada mâţei.
Adică să reglementeze odată pentru totdeauna dacă se mai decontează astfel de cheltuieli, iar dacă se decontează să dea şi banii cuveniţi. Şi încă ceva: trebuie pusă stavilă pomenilor din banii publici cu tichete-cadou, cu sporuri de ruşine sau de mirosuri de ţăran, cu prime de Paşti sau de Crăciun. Salariul să fie salariu, aşa cum se procedează prin toată Europa. Nu putem fi europeni cu proaste obiceiuri izvorâte din interese politice şi pe seama interesului public.
Aşa privite lucrurile, cum să nu-i dai dreptate acestui comentator, care cu maliţiozitate recomandă: „Profesor pensionar. Du-te tată în străinătate, ca abia te aşteaptă să vă deconteze naveta, să vă umple de drepturi şi să lucraţi 4 ore pe zi. Drepturi şi iar drepturi. Aţi transformat în lege pomenile electorale şi acum ţipaţi după pomeni. Datoria fraţilor. Ce profesori erau odată, în ce condiţii lucrau, ce prestanţă şi rezultate aveau...”. Corect! Şi acum îmi amintesc cu drag de învăţătorii şi profesorii din anii de şcoală primară şi gimnazială. Lor nu le dădea partidul comunist bani de navetă, erau umiliţi de activiştii PCR semianalfabeţi dar făceau şcoală cu copiii.
Iar suntem anunţai că avem „Consilieri judeţeni specialişti în cultură” care vor verifica activitatea managerilor de la instituţiile de cultură şi vor decide cine este bun şi cine nu. Bineînţeles că nu criteriul profesional va triumfa, ci tot cel politic. Dealtfel tonul l-a şi dat „prima croitoreasă a judeţului” cum a fost supranumită social-democrata Manuela Zarug, care a cerut ca cercetătorul dr. Octavian Şovan să fie înlocuit dintr-o comisie cu pensionara Dana Petraru. Mă supun supliciilor la care s-a supus şi anticul Scaevola dacă Zarug are habar de munca ştiinţifică a lui Şovan sau ştie cum arată volumul său prin care a prezentat în faţa ţării necropola de la Mihălăşeni, descoperire arheologică de o importanţă crucială pentru spaţiul nostru geografic.
Luând act de o astfel de propunere, „Napy” a explodat: „Această "doamnă" fostă "tovarăşe" Petraru Dana, ajunsă acum la pensie n-are domnilor ce face? Nu are de scuturat ceva covoare, de îngrijit ceva nepoţi? Psihoza FUNCŢIEI o bântuie în continuare? De la propagandista PCR la "specialista" în cultură, Tov-Doamna Dana n-are astâmpăr. Un singur lucru nu vrea să priceapă Dana: că legătura ei cu cultura este ca a cucului cu puiul său! Parol!” Poate că femeia habar n-are de propunerea madamei Zarug şi o acuzăm pe nedrept!
Mai trist este să aflăm că „Neocomuniştii din CL Flămânzi s-au dovedit uniţi în cuget şi (ne)simţiri” şi au respins proiectul de hotărâre prin care se încerca schimbarea denumirii Grupului Şcolar din localitate din „Nicolae Bălcescu” în „Dumitru Iov”, un cărturar născut în Flămânzi, mare patriot şi unionist, ajuns să fie ucis de comunişti în închisoarea de la Gherla tocmai pentru convingerile sale naţionaliste şi anticomuniste. Scriam cu ceva timp în urmă că dascălii din Flămânzi l-au ucis pe Iov a doua oară. Prima dată l-au exterminat fizic comuniştii, a doua oară spiritual dascălii locali, continuatorii ideologiei comuniste de exterminare spirituală a celor care s-au opus sistemului.
Ambiţiile politice i-au degradat pe dascălii locali în aşa hal încât i-au contestat lui Iov şi dreptul de a se fi născut şi copilărit în localitate. Oamenii aceştia au pretenţia că posedă studii universitare, dar puterea lor de înţelegere, de pricepere, se află sub nivelul studiilor liceale. Aceşti dascăli au ajuns precum „madam Cucu” din piesa de teatru „Steaua fără nume” semnată de Mihail Sebastian. Au devenit nişte provinciali frustraţi, depăşiţi de ritmul vieţii, care nu se pot ridica mai sus de condiţia de mahalagii.
Cât de mult s-a degradat intelectualitatea satului! Îmi este jenă să mai reproduc vreun comentariu. Nu pot crede că în condiţiile unor pretenţii de intelectuali europeni putem întâlni oameni atât de descompuşi moral. Ce s-a întâmplat la Flămânzi va fi pentru generaţiile viitoare povara ruşinii intelectualităţii locale, o pată asupra spiritului istoric creat de personalităţile vremurilor de până acum.
Nu pot să nu salut iniţiativa primarului Constantin Pitorac de a transmite în direct la postul local de televiziune şedinţa de consiliu. Să vadă întreaga comunitate cine le sunt aleşii! Păcat că nu există posibilităţi de televizare a şedinţelor în toate unităţile administrative din judeţ. S-ar mai stopa din abuzurile care se comit de către aleşi iar alegătorii ar vota în cunoştinţă de cauză. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Anda Adam şi Victor Slav au mers acasă la Mickey Mouse
Program TELE' M Botoşani, 1 februarie
Chişinău-Bucureşti: zarurile au fost aruncate
Patriotismul steagurilor nefluturate
Teoria convergenţei României şi RM
Petrecerea românilor din Seghedin a deschis
sezonul balurilor româneşti din Ungaria
Sunt foarte hotărât să candidez
Avem semnale că vor fi alegeri anticipate în mai multe colegii uninominale
Sa adoptam euro cu actualii politicieni?
Nu voi putea fi intimidat de gesturi inamicale
PNL poate si merita sa intre in Parlament pe picioarele proprii, nu cu ajutorul PSD
Le Figaro: România, noul eden al studenţilor la medicină
Povestea celor 3-4 porcuşori, “citită” de şeful ATE Bank
Aviaţia rusă a testat Suhoi T-50, un avion de vânătoare invizibil
Cei care fac astfel de afirmaţii trebuie să se gândească cum au ajuns ei miniştri
Horoscop
Leac pentru nevastă contra bătăii de la bărbat
Cineva trebuie să pună capăt abuzurilor firmei HSR
o scenă care ne-a umplut de ruşine faţă de străini
Schimbare la faţă cu păstrare de nărav
Ioan Rotundu
Contabilii - cei care ne fac viaţa amară
Criminali ai şoselelor
Primarii din judeţ sunt invitaţi să beneficieze de serviciul Ghişeului Unic
Se caută manager la Memorialul Ipoteşti
Vama de la Rădăuţi Prut devine realitate pe 12 februarie
Ţâbu are iar probleme cu secretara
Protestul leului
E greu să scoţi Spitalul judeţean din datorii
mai ales când acest lucru se doreşte cu adevărat
84.000 de beneficiari ai ajutoarelor pentru încălzirea cu lemne
Problemele cu stabilirea salariilor la bugetari continuă
Noua Lege a Educaţiei a intrat în dezbatere publică
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog