Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
7285
De la 07 Ianuarie 2003
80761885

Comentariul comentariilor (XXII)

  • (Ioan Rotundu)
  • 10 January 2008, 23:00
Situaţia critică prin care trece, în viaţă, un tânăr botoşănean ne-a determinat să luăm decizia de a o face publică. „Drama studentului Cosmin” este titlul sub care noi am sintetizat întreaga poveste, aşa cum a relatat-o la sediul redacţiei noastre Radu Bordeianu, bunicul tânărului.
Dând dovadă de solidaritate umană, fără a-l cunoaşte direct pe Cosmin, cititorii, fie l-au încurajat să învingă greutăţile vieţii, fie l-au condamnat aspru pe tatăl acestuia, pentru că-i este indiferentă viaţa propriului copil şi l-a lăsat fără pensia alimentară exact în momentul când are mai multă nevoie de ea. „Ce nemernic!” a exclamat „Anonim”, ca un alt comentator să aprecieze că „Acest individ, vameşul Corman, ar trebui spânzurat în piaţa mare şi să fie un exemplu pt toţi nărozii care fac copii şi îi abandonează (ruşine şi instituţiei în care lucrează, compartimentul juridic dormea când l-a scutit pe dobitoc de la plată. Nu aveau certificatul de naştere în copie la dosar?” Impresionat de drama pe care o trăieşte Cosmin, „Părinte” a comentat: „Sunt copii care primesc tot ce îşi doresc de la viaţă şi creează o groază de probleme părinţilor. Acesta şi-a făcut studiile prin forţe proprii, iar cel care la creat îl împiedică să se realizeze. Cât despre aşa zisa mamă, fără cuvinte...” Mama lui Cosmin a murit în 1994. Despre morţi, respectându-le memoria, vorbim numai de bine. Cei de la Antena 1, care ne citesc zilnic, au fost la rându-le impresionaţi. Aşa că ne-au sunat la redacţie pentru a-i pune în legătură cu bunicul lui Cosmin, pentru a prezenta cazul său pe postul lor. Mai mult de atât nu ne stă în putinţă să facem pentru Cosmin.
Ghiorghi Plai, fostul şef al Poliţiei botoşănene şi promovat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, a ţinut să fie prezent la Botoşani, la şedinţa de bilanţ pentru activitatea anului 2007. Cu acest prilej el şi-a manifestat şi o nemulţumire. „Plai i-a reproşat interimarului Holcă, că n-a încătuşat fraudatori”, uitând că nici în perioada cât destinele Poliţiei botoşănene s-au aflat în mâinile sale n-a fost arestat vreun fraudator.
Reproşul lui Plai îmi aduce aminte de modul în care cuvântau activiştii de partid veniţi de la nivelul CC al PCR, pentru a-i târnosi pe şefii de partid de la Botoşani. Tot aşa îi îndemnau acei activişti pe şefii de la Botoşani să de-a iama printre ţăranii care fură ştiuleţii din lanul CAP-ului. Îi ridicau în picioare pe activiştii din Botoşani şi îi întrebau câţi ţărani au arestat. Pe atunci prezumţia de nevinovăţie era o necunoscută.
„Indicaţia” lui Plai de a se proceda la arestarea de fraudatori, când nimeni n-a demonstrat pe lege existenţa acestora, este o încălcare flagrantă a prezumţiei de nevinovăţie, iar Plai a demonstrat, deşi nu mai era cazul, că mentalitatea sa de miliţian este mai virilă ca oricând. Cu astfel de miliţieni în ministerul Internelor nu ne putem aştepta la o reformă socială a acestei instituţii. Nu întâmplător un comentator a ţinut să remarce: „Plai, un afacerist, un tupeist, unul care îşi cunoaşte propriul interes. FENECHIU să trăiască! Concret: ce cazuri a rezolvat Pai cât a stat la Botoşani? Dacă este aşa bun, de ce nu a rezolvat problema fraudatorilor?”
Şi o acţiune a prefectului, mai mult de natură mondenă decât instituţională: „Prefectul a dat tonul la sfinţirile din acest an”. Referitor la mentalitatea poliţiştilor, la care am făcut şi eu referire cu câteva rânduri mai sus, „Manivelu” a observat că „Lupu-şi schimbă părul (sediul) dar năravul ba. Poate doar dacă i-o fi stropit popa şi pe poliţişti cu ceva agheasmă...” Alt cititor consideră gestul prefectului de natură a fi sancţionat: „Doamne, ce le place să meargă la toate "ceremoniile"! Dacă şi darea în folosinţă a unor obiective minore a devenit prilej de "petreceri", ale căror costuri sunt suportate (bineînţeles) din banii publici, înseamnă că sunt flamanzi rău! Dacă ar fi cântăriţi toţi şefii înainte de ocuparea posturilor...şi după...s-ar vede-a că o parte din banii publici se acumulează şi în osânza acestora! Sunt în stare să facă festivităţi şi la inaugurarea unor WC-uri publice!” Cititorule, stai pe pace! La astfel de evenimente, mesele festive le suportă agenţii economici din comună. Aşa s-a întâmplat la Nicşeni, la Hăneşti etc. Pe seama lor se realizează aceste mese, uneori pantagruelice.
Şi o întrebare pe deplin justificată: „Şi totuşi... cine suportă cheltuielile???” Întrebarea a pus-o un cititor care a luat cunoştinţă că „Stadionul municipal va fi reabilitat”. Chiar de ce trebuie să suporte primăria o cheltuială în folosul patronilor echipei de fotbal FC Botoşani. Eu unul n-am nici un chef să plătesc impozite şi taxe cu care să se modernizeze stadionul, iar Iftimie de la Elsaco să ia caimacul de pe urma clubului de fotbal. Dacă fotbalul botoşănean este sub control privat, să fie şi stadionul în întreţinerea lor. Adică să rămână proprietatea primăriei, dar dat în folosinţă patronilor de club cu obligaţia întreţinerii şi modernizării. Se poate şi ar fi şi legal. Pe mâine!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Prefectul susţine că este pregătit să învingă vremea rea
Urban Serv va împrejmui pieţele cu gard
Flămânzenii se mândresc cu Eminescu
Ţâmpău se laudă cu cel mai bun an al mandatului
Primarul Capotă cere colegilor să-şi ascută mintea
Prefectul Sorescu stă cu ochii pe fondurile necheltuite
Va lua sfârşit interimatul lui Sorescu pe funcţia de prefect?
CCD vrea să mai acrediteze un curs
Profesori hăbăuci de cap, care au pierdut documente importante
Chiriaşii se hârjonesc cu Gornea… de-a procesele
Casa Corpului Didactic şi-a înfiinţat tipografie
Prestările de servicii pe primul loc la reclamaţii
Minuni vestimentare ce mucegăiesc în sacii profesoarei Camelia Negri
Normele de bunăstare la sacrificarea animalelor
35 de ani de la înfiinţarea Biroului Naţional INTERPOL
Institutul de Istorie a Religiilor va fi înfiinţat la Bucureşti
Egner a cumpărat 2000 mp cu nici 100 de euro
Dojană în miez de noapte
Horoscop
Este intelectual şi vrea o relaţie serioasă
Program TELE'M Botoşani, vineri, 11 ianuarie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă