Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7748 lei
1 USD = 4.4026 lei


Număr accesări
Astăzi:
19265
De la 07 Ianuarie 2003
73793058

Comentariul comentariilor (XXVI)

  • (Ioan Rotundu)
  • 16 January 2008, 23:00
S-a cam făcut caz de faptul că „Oprişanu a primit o primă de 2.469 lei”. Este vorba de premiul anual are se acordă tuturor angajaţilor din sistemul bugetar. Adică acele gratificaţii pe care le primeam în perioada comunistă. „Ueeu” îl ia peste picior: „Hai să-l plângem, mititica de ea, prima, alo domnu’ premiat, prima asta a dumitale reprezintă salariul pe jumătate de an pt o femeie de serviciu, care are cf. ultimei legi de salarizare a bugetarilor 512 lei, la care i se adaugă sporul de vechime şi din care i se scad dările ...trăieşte tu cu banii ăştia şi după aia ţinem noi conferinţe de presă”. Nicăieri în lume oamenii de serviciu n-au avut şi n-au să aibă salarii le nivelul şefului. Nici măcar în comunism, unde egalitarismul social era un principiu de călăuzire în guvernare şi de laudă faţă de sistemul capitalist. Oricine ar fi fost în locul lui Oprişanu ar fi beneficiat de acelaşi premiu. Premiul este legat de funcţie, de salariul cuvenit funcţiei şi nu de om. Are Oprişanu de-ajunse păcate, dar să nu-i punem în cârcă fapte ce nu-i aparţin.
Nu pot să nu-i acord „Cârcoticiului” picătura de dreptate ce i se cuvine în cele afirmate: „Hai, măi comentatorilor de mai sus, dar de ce ne legăm de cineva care a făcut CEVA pentru sănătatea botoşăneană? De ce nu suntem corecţi, că lucrurile totuşi se mişcă, cu greşeli, cu bune, dar se mişcă!!! Eu zic BRAVO!”
Poate că mai gravă şi imputabilă este poziţia adoptată de un profesor de la Grupul Şcolar „Dimitrie Negreanu” Botoşani, care a remis redacţiei noastre, spre publicare, o „Scrisoare de proslăvire a noului inspector general Rusu”. Sincer să fiu, am rămas perplex când a citit textul. Nu-mi închipuiam că la 18 ani de la evenimentele din decembrie, moda telegramelor de susţinere a lui Ceauşeascu, încă mai dăinuie în mintea unora. Iar gestul, incalificabil, venind din partea unui profesor, te ia cu friguri. Să fi fost oare atât de îndobitociţi oamenii aceştia la cercurile pedagogice de pe timpurile comuniste încât vor muri robii acelei mentalităţi de slugărnicie faţă de şefi? Scrisoarea publicată de noi stă mărturie că acea mentalitate n-a dispărut. Culmea, prof. Camelia Alexa susţine că acea scrisoare reprezintă voinţa întregului colectiv profesoral al Colegiului. Au contrazis-o comentatorii, care l-au acuzat pe noul inspector general al IŞJ Botoşani de multe fapte reprobabile comise în cariera sa de până acum.
„Necăjitul” n-a răbdat să fie luat drept altceva: „Chiar ne crede lumea asta de prosti? După ce mai bine de 10 ani singurul inspector în probleme de personal a fost Rusu, (ştim noi cum a rezistat atâta timp) acum ajuns la conducere, este cel mai bun si cel mai grijuliu. Să fim serioşi. "Lupul-şi schimbă părul dar năravul ba" zice o vorbă din popor. Să de-a Domnul să aibă soarta predecesorului sau de pe postul de inspector de personal.”
Sugestiv în pseudonim, „Partidul”, în aflarea adevărului sugerează să se apeleze la serviciile divinităţii: „Înainte de instalare în funcţie, aduceţi un preot şi o biblie să jure că nu a luat şpagă sau alte atenţii de la părinţii profesorilor tineri. De asemenea, să se spovedească în faţa celor care l-au promovat că nu va lua şpagă şi bani pentru campanii electorală. Apropo, cu cât a contribuit la filiala PNL pentru acest post, degeaba nu o fi?” Iată şi un comentariu care sancţionează gestul autorului scrisorii: „Trăiască educaţia socialistă! Asta se cheamă " PUPINCURISM "! Îmi aduce aminte de "omagiile" de pe vremea lui Ceauşescu! Să fie, oare, toţi profesorii de la acel liceu la fel ca acea care semnează? Ar fi de aşteptat reacţiile lor... dacă nu va fi nici una, mi-e mie ruşine pentru ei! Sper că nu fac educaţie elevilor în ideea de a pregăti nişte lingăi pentru viitor! RUSINE!!!!”
M-am luminat când am citit acest comentariu: „Răspunderea acestui articol revine doar autorului. Toate cadrele didactice de la Grupul Şcolar „Dimitrie Negreanu” Botoşani au aflat aposteriori. Orice alt comentariu este de prisos.” Aşadar, numai semnatara scrisorii poate fi acuzată de mentalitate tributară vechiului sistem, ceea ce n-o onorează defel.
Mai sunt obligat să precizeze că la redacţia noastră s-a prezentat un profesor de la această unitate şcolară, care s-a interesat cum am intrat noi în posesia scrisorii şi de ce am publicat-o. Regret că n-am fost în redacţie, să fi dialogat cu acel profesor. Îl informez acum că redacţia noastră publică orice opinie exprimată în termeni decenţi şi civilizaţi, chiar dacă acea opinie nu convine unora sau altora. Corespondenţa electronică are autorul identificabil, ca şi în cazul acestei scrisori, iar noi nu trebuie să cerem voie nici unei alte persoane ca să publicăm ceea ce considerăm a fi de interes public. Iar scrisoarea prof. Camelia Alexa este de interes public. Şi încă ce interes!
Şi o veste bună, printre atâtea mai puţin plăcute, chiar controversate. „Flutur vrea să achiziţioneze un patinoar”. Comentariul a venit din partea unui „Copil fericit”, care s-a bucurat la auzul unei astfel de veşti: „Copiii din acest oraş merită chiar mai mult- Un patinoar cu o suprafaţă mai mare, un instructor de patinaj artistic. Şi de la Botoşani se pot lansa talente, sportul nu poate face rău nimănui.” Chiar dacă va fi acuzat că problema patinoarului este o promisiune electorală, din câte îl cunosc eu pe Flutur, se va ţine de cuvânt. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Isprava unui homosexual
Liberalii îi vor ajuta pe dorohoieni să-l cheme în judecată pe primar
Muzeul Judeţean încearcă reabilitarea Casei memoriale „Nicolae Iorga”
Romaniuc vrea un nou mandat de primar
Primar care porneşte cu gânduri mari spre 2008
Îl foloseşte pe Eminescu pe post de agent electoral
Prefectul Sorescu preferă încălzirea cu păcură
Se crede hăituit pentru că ar avea în partid oameni de valoare
Liderii de sindicat nu se înţeleg în stabilirea gradaţiilor de merit
Unii profesori aşteaptă în zadar al 13-lea salariu
Primarii vor trebui să măture localităţile de gunoaie
LSI şi-a făcut lista de revendicări pentru minister
OJPC va pedepsi publicitatea agresivă
Horoscop
Execută orice
Concurs (15 ianuarie - 15 martie 2008)
Nu-l băgaţi pe Eminescu în troaca politicului
Ioan Rotundu
Magicianul lumii interlope
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă