Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18324
De la 07 Ianuarie 2003
122878391

Comentariul comentariilor (XXXVII)

  • Ioan Rotundu
  • 1 March 2010, 23:00
Cu un buget tot mai sărac, Guvernul Boc caută cu disperare noi resurse financiare şi căi de a face economii. Pornind de la începutul instalării la putere pe un drum greşit în ce priveşte contracararea efectelor crizei economice, Guvernul Boc n-a mai fost capabil să se redreseze şi să găsească soluţiile cuvenite pentru ieşirea din criză.
În opinia mea, totul ni se trage de la lipsa de inspiraţie în desemnarea ministrului Finanţelor. Mai întâi a fost desemnat un inginer, lipsit de experienţă în domeniul finanţelor la nivel macroeconomic şi inconsecvent în măsurile anunţate a fi luate împotriva crizei. Nefericitul Pogea a fost înlocuit apoi cu actualul Vlădescu, despre care se spune că bea mai mult ca preşedintele Băsescu.
Nu faptul că bea ar trebui să ne trezească îngrijorare, sunt mulţi cei care sub influenţa alcoolului fac treabă bună. Dar Vlădescu, în privinţa concepţiei financiare are o problemă de fond. Să ne amintim cum în Guvernul Tăriceanu, doi ani cât a fost Vlădescu ministrul Finanţelor lucrurile în economia românească au mers din prost în mai prost. Totul s-a îmbunătăţit sub gândirea finanţistă a lui Vosganian şi s-a înrăutăţit din nou sub Pogea.
Iată de ce cred că prin menţinerea lui Vlădescu la Finanţe, premierul Boc nu face altceva decât să blocheze mecanismele de revigorare a întregii economii.
Aşa cum spuneam, Guvernul Boc caută soluţii disperate de a face economii, aşa că a pus gând rău şi Programului „Cornul şi laptele”. Ministrul Vlădescu a venit cu găselniţa ca acest program să fie revizuit, iar elevii în loc de corn şi lapte să primească în pauză un măr. Totodată finanţarea programului să fie scoasă de la Guvern şi trecută pe cheltuiala primăriilor. Altfel spus, Vlădescu, pe căi ocolite, pregăteşte desfiinţarea programului „Cornul şi laptele”.
Ştirea s-a publicat sub titlul „Guvernul Boc împarte mere elevilor, dar pe banii primăriilor”. Comentatorii s-au împărţit între susţinătorii programului şi revizuirea lui. Un lucru este cert: după pauza de masă, curtea şcolilor de la ţară se umple de resturi alimentare, cei de la oraş aruncând totul la coş. Cred că acest program trebuie regândit, dar finanţarea lui să rămână la nivel de Guvern, că primăriile n-au cum suporta o astfel de cheltuială.
Prefectul crede că în urma controalelor pe care le-a dispus „Samsarii de animale au zilele numărate”. Prin aceste controale prefectul urmăreşte ca subvenţia la animale să ajungă la crescători şi nu la procesatori. „Mona” crede că „Planul acţiunilor arată frumos, fabulos am putea spune. Vă rog să ne scrieţi despre realizări, câţi samsari au primit amenda şi cât, căţi fac puşcărie. Ţăranii îngrijesc un animal unul sau chiar doi ani pentru al creşte la greutatea corespunzătoare şi vin "hoţii", aceştia câştigă numai pentru transport şi şmecherie cel puţin o treime din preţul dat crescătorului.”
Personal n-am încredere că aceste controale vor rezolva fondul problemei. În privinţa subvenţiilor la animale s-a format o mafie care-şi are capul undeva în sediul Direcţiei Agricole de Dezvoltare Rurală Botoşani, adică tocmai în rândul celor cei puşi să controleze. Totuşi, să dăm credit prefectului şi să aşteptăm rezultatele controlului.
Cu surle şi trâmbiţe, premierul Boc a anunţat „Scutiri de impozite pentru firmele înfiinţate de tineri”, printre altele şi scutirea de la plata CAS timp de şase luni pentru angajaţii din rândul şomerilor. Iată cum vede „Om” aceste măsuri de stimulare a economiei: „După ce au luat măsuri pentru desfiinţarea a sute de mii de firme, acum vin cu alte tâmpenii!!! Dar pe ai noştri conducători nu-i interesează decât posibilităţile de scoate bani pentru ei şi pentru ai lor!!! Se procedează exact la fel cu despăduririle din munţii Bucovinei! Au tăiat sute de mii de hectare de păduri, le-au vândut şi apoi au venit cu ideea salvatoare: hai să împădurim pe unde am distrus!!! Se poate ghici autorul dezastrului din Bucovina! Dar fiind persoană importantă nu i se va imputa nimic niciodată. Nici măcar furăciunea ordinară care s-a numit la acel timp "gripa aviară"!!! La spusele lui Petre Ţuţea - "românii au vocaţia stricatului"- eu -fără a mă compara cu marele filosof - aş adăuga şi vocaţia furatului instituţionalizat!!!”
Aceste măsuri nu sunt stimulative. Scutirea la plata CAS pe şase luni este un fel de amăgire, de vreme ce celelalte impozite sunt menţinute iar cuantumul lor nu permite funcţionarea unei societăţi în condiţii de rentabilitate. Nici facilităţile acordate tinerilor nu vor avea efect. Birocraţia şi costurile înfiinţării unei societăţi este atât de mare că te laşi păgubaş. Apoi, nici bine n-ai deschis uşa firmei şi dau năvală organele de control care te podidesc cu amenzi de-ţi blestemi ziua în care te-ai hotărât să înfiinţezi firma. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Datoria de 600 de milioane de dolari ale KazMunaiGaz către statul român
este considerată, prin acordul cu FMI, venit la bugetul de stat în 2010
Necesitate sau povară
este nevoie de legi ca societatea sa funcţioneze?
Birocraţia şi politicile economice ale Guvernului
principalele probleme pe care le acuza investitorii elveţieni
„Casa Bucovineana” din Londra a bătut criza
Ministerul Sănătăţii începe să realizeze că România rămâne fără medici
Un alt fel de sârmă ghimpată: „palma jandarmului român”
Doreşte eliminarea taxelor pentru studenţii basarabeni nebursieri
“Sărbătorile primăverii” la Biblioteca Judeţeană
Caricatura zilei: Pâinea cea de toate zilele a lui Radu Moraru
Bucătăria Jurnalul: Sarmale de post cu ardei iute
Horoscop
Bancul zilei: Întrebare ambiguă
În sănătate avem directori care nu mai sunt directori
Între boală şi nebunie, ce-i mai grav?
Ofertă locuri de muncă
Ultraj contra bunelor moravuri
Cei din învăţământ iar se pregătesc de grevă
Spitalele vor trece la primării dar fără fonduri de la ministerul Sănătăţii
Serviciul de Intervenţii Edilitare va fi reorganizat
Zilele Oraşului ar putea fi organizate de o fundaţie americană
Lege portocalie
Ioan Rotundu
Conflict mocnit la Protecţia Copilului
Proiectul de înfiinţare a Poliţiei animalelor, respins de Senat
Kievul sistează exporturile de electricitate către România, Ungaria şi Slovacia
Cetăţenii europeni pot reclama online, sub protecţia anonimatului, acte de corupţie
Dacă oamenii o să vrea unirea cu România
nu-i opreşte nici Ghimpu, nici Voronin, nici Putin şi nici Clinton
Arheologii egipteni au descoperit capul unei statui gigant,
care înfăţişează pe faraonul Amenhotep al III-lea
Cât de ne-detectabile sunt noile radare ale Poliţiei?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog