Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7748 lei
1 USD = 4.4026 lei


Număr accesări
Astăzi:
14059
De la 07 Ianuarie 2003
73812362

Comentariul comentariilor sau… a cui este ruşinea

  • Ioan Rotundu
  • 21 November 2012, 23:00
Cu ani în urmă, iniţiasem o rubrică prin care cele mai reuşite comentarii le analizam şi aduceam în atenţia cititorilor. Rubrica se intitula „Comentariul comentariilor” şi s-a bucurat de succes vreme de vreo cinci ani.
Am renunţat la ea nu pentru că n-aş şi avut „materie primă”, ci pentru că începusem eu să mă repet în interpretările comentariilor, fiind foarte aproape de o şablonizare a exprimării. Am avut de ales între a deveni plictisitor, poate chiar ridicol, şi a renunţa. Am renunţat, dar nu total. Comentariile care se evidenţiau prin consistenţa ideilor exprimate, prin justeţea lor, le-am folosit şi continui să le folosesc ca inspiraţie pentru unele editoriale.
Ieri, însă, citind comentariile postate la articolul „Cruzimea primarului Portariuc înmărmureşte comunitatea Botoşanilor”, n-am rezistat tentaţiei de a reînvia, fie şi pentru o zi, o filă din gloria trecutului.
Comentatorii care s-au decis să-şi exprime un punct propriu de vedere asupra cruzimii cu care actualul primar al Botoşanilor, Ovidiu Portariuc, a înţeles să trateze problema câinilor comunitari, secondat servil de viceprimarul Cosmin Andrei, au făcut-o cu mult simţ şi responsabilitate civică.
Chiar dacă s-au folosit şi cuvinte grele, stările emoţionale generate de conţinutul articolului justifică pe deplin folosirea acestor expresii cu titlu de reproş la adresa edililor botoşăneni.
„Panaramele dracului” a deschis drumul comentariilor de peste zi cu „Băi, dar voi ştiţi doar să omorâţi câinii ăştia? Strânge-i dar nu-i omori frăţică!!!!!!!! Îi duci la Constanţa si i-ai dat pe mana unei firme de acolo ca sa nu te murdăreşti de sânge nevinovat Opriţi masacrul, suntem în Evul Mediu? Ce v-a apucat? Am răsuflat uşuraţi că am scăpat de GHiorghiţă care a mâncat câini pe pâine, a venit altul în loc care omoară pentru că ne-a promis în campania electorală că rezolvă problema câinilor. NU aşa vrem, domnule primar să rezolvaţi.”
Nu noi, botoşănenii, aparţinem Evului Mediu, ci primarul Portariuc şi viceprimarul Andrei prin modul lor de a gândi şi acţiona. Dar fondul problemei este altul. În campanie, când Mazăre a venit la Botoşani şi a văzut câini pe străzi, i-a propus lui Portariuc că dacă iese primar să-i dea câinii că are el oamenii lui în port care-i preiau şi trimit în China. De aceea Portariuc ne-a promis în campanie că el rezolvă definitiv problema câinilor comunitari, numai că nu ne-a spus şi cum o va rezolva.
„OM” a comentat în spiritul moralei creştine, a milei faţă de cel mai apropiat animal omului dar are şi accente nu tocmai la nivelul pretinsei noastre civilizaţii ceea ce reduce din impactul emoţional: „Câinii nu au suflet?!? Uitaţi-vă la faţa de criminal oligofren a primarului ca să vă daţi seama ce sentimente îi încarcă sufletul ! Trebuie făcut ceva să dispară acest monstru care vrea cu orice chip să fie emblema unui oraş care începuse să se ridice câte puţin.. Dumnezeu nu bate cu bâta!!!”
„Monstrul” este alesul acestei comunităţi. A fost ales pentru ca o parte dintre noi, care gândesc egoist, a dorit să-şi împlinească orgoliile de răzbunare asupra lui Flutur numai pentru că acesta este membru şi lider PDL. Răzbunarea este arma prostului iar când aceştia sunt mulţi, primează asupra raţiunii şi interesului colectiv real.
„Anonim” s-a situat pe partea cealaltă a baricadei, adică a dorit să-l susţină pe primar în demersul său: „Dar iai dumneata acasă domnule cu comentariul de mai sus... să-i hrăneşti că ţi-e frică să ieşi pe stradă de răul câinilor maidanezi/latră unul şi sar de niciunde 10-12.... Asta nu se vede? Seara la groapa de gunoi domnilor de la la ADOR....mergeţi poate dă bunul Dumnezeu să vă sară vreo 10-20 javre. Găsiţi DV soluţii viabile dar nu.....SPUNEŢI fără acoperire că soluţia d-lui Portariuc e rea...”
Ciudat mod de gândire. Comentatorul invocă pe „bunul Dumnezeu” dorind răul unor persoane pe care nici nu le cunoaşte. Apoi, vede în actul criminal al lui Portariuc o soluţie civilizată. Iată o crâmpei de adevăr despre cum pot gândi persoanele cu o cultură modestă, care n-au capacitatea de a conştientiza tragismul situaţiei.
„Matei Mihai” vine în susţinerea argumentaţiei lui „Anonim”, radiind o mulţumire sufletească că printr-un act cumplit se curmă viaţa unor fiinţe de a căror prezenţă în spaţiul public vina ne aparţine exclusiv: „Felicitări domnule primar, nu vă lăsaţi intimidat. Cineva trebuia să facă şi treaba aceasta murdară. Aş dori să ştiu dacă într-o zi copilul doamnei actriţe ar veni muşcat de un câine ar mai fi aşa de devotată cauzei?”
O mostră de gândire primitivă. Primarul face „treaba murdară”, dar preţul îl vor plăti copii săi când vor citi peste ani în vreo monografie a Botoşanilor că oraşul a fost condus de un primar cu evidente instincte criminale, iar acel primar era chiar tatăl lor. La aşa ceva comentatorul nu se poate gândi pentru că n-are resursa necesară.
„Ali Baba şi cei 40 de USL-lişlti” a politizat problema: „Instinctele criminale ale comuniştilor s-au transmis ereditar la USL. Iată cum Matei Mihai sau Anonim vor să vadă sânge. Azi de câine, mâine când vor prelua întreaga putere sânge de om. Votaţi candidaţii USL, votaţi pe noi Hitleri, votaţi pentru viitoarele masacre umane!” ca un alt comentator să transfere problema asupra întregii comunităţi: „Acesta-i gradul de civilizaţie la care au ajuns cei din Botoşani. Primarul exprimă nivelul lor de cultură. Şi se mai laudă că ei l-au dat pe Eminescu. Ruşine lor!”
Eticheta pe care ne-a lipit-o pe nedrept l-a supărat pe un botoşănean care a reacţionat prompt: „Asta e nivelul de cultura al primarului, nu al botoşănenilor deşteptule... E slab si de înger si din fire, poate se îngraşă cu vreo fleică de câine... S-a înhăitat cu boul de Mazăre şi ne râde o lume întreagă. Ce ţi-au făcut bieţii câini maidanezule???”
Botoşăneanul pare a fi bine informat şi a pus punctul pe „i”. Mi se pare corectă opinia sa. Este nedrept să devină oraşul lui Eminescu ruşinea ţării şi chiar a Europei. Numai că societatea civilă, care ar fi trebuit să sancţioneze aspru acţiunea primarului, n-a avut nicio reacţie. Dovadă că ea se află sub controlul politic al partidului de care aparţine şi Portariuc.
„Grivei” s-a răfuit cu viceprimarul Cosmin Andrei, acest copil care nici cu buletinul în mână nu-ţi poate preciza care-i este numele şi care prenumele. „Viceprimarule, să dea D-zeu, să mori în chinurile iadului...iar Portariuc să te urmeze..” este blestemul lui „Grivei” către copilul viceprimar. Să-i urăm şi noi poftă bună!
Problema câinilor comunitari se poate rezolva în mod civilizat prin sterilizare. S-au cheltuit bani mulţi în numele lor, în mare parte furaţi de băieţii deştepţi. Dacă se voia cu adevărat sterilizarea lor, în patru ani nu mai erau câini comunitari. Nici de acum înainte furturile pe seama câinilor comunitari nu vor înceta.
Ştiţi cum s-a declanşat tot acest scandal? Cineva din interiorul Primăriei Botoşani a suflat cui trebuia informaţia cu modul în care primarul rezolvă problema câinilor comunitari. Aşa a devenit totul public. Răspândacul era direct interesat ca în Botoşani câinii comunitari să nu dispară. El mănâncă bine de pe urma lor, cânii mor de foame la padocuri. S-auzim de bine!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Ce vom primi… după alegeri
Botoşani: Micii voluntari ai binelui la Carnavalul toamnei
Gastronomie: Costiţă cu mazăre în sos de roşii
Petru Bogatu: Lecţia preşedintelui Timofti
Mircea Diaconu îşi pierde mandatul de senator
Problemele sistemice ale eşecului managementului Fondurilor Structurale în România
OMV va vinde gazul din Marea Neagră românilor numai dacă au preţ
Tensiunea socială - sabia deasupra capului
USL Botoşani a blocat la Darabani sărbătoarea Zilei naţionale
Ioan Rotundu
Lăsaţi copiii să vina la mine!
Manevrele ciudate ale lui Portariuc vizavi de investiţia Cornişa
E.ON îi dojeneşte molcom pe politicieni
Primarul Portariuc radiază falsă umanitate canină
el declară că nu se va supune dorinţei societăţii civile
Firmele de medicamente vor lupta împotriva corupţiei
lupul pus să păzească stâna
10% dintre unităţile de învăţământ preuniversitar n-au condiţii de acreditare
Cadrele didactice nu mai vor să facă de serviciu pe şcoală
Botoşani: Prefectul Macaleţi a chemat aleşii şi numiţii la ordin
semnalul a fost ca ei să înţeleagă cine-i boss-ul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă