Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23025
De la 07 Ianuarie 2003
92552729

Comisarul Corina Crețu, scrisoare dură către ministrul Transporturilor

  • pe tema întărzierii proiectelor pe fonduri europene:
  • 14 May 2018, 23:00
„Sunt extrem de îngrijorată / E nevoie ca proiecte noi să fie lansate urgent pe teren”. PLUS: Probleme pentru autostrada Sibiu - Pitești Actualul exercițiu financiar european se apropie de jumătatea perioadei de programare, iar România absoarbe fonduri europene pe proiecte de infrastructură în mare parte doar din proiectele începute în trecut, în perioada 2007-2013, atrage atenția Corina Crețu, comisarul european pentru Politică Regională, într-o scrisoare adresată Ministerului Transporturilor, prezentată de deputatul PNL Lucian Bode în Parlament. Crețu se declară „extrem de ingrijorată” de situația actuală, de proiectele noi pregătite insuficient sau care riscă să se blocheze - este dat exemplul autostrăzii Sibiu - Pitești care este scoasă la licitație în grabă, pe loturi, deși nu este studiată impactul asupra mediului.
Idei principale din scrisoarea comisarului european către Ministrul Transporturilor și Ministrul Fondurilor Europene:
„Sunt extrem de îngrijorată cu privire la planificarea şi implementarea proiectelor de infrastructură de transport” pe fondurile europene.
Pentru perioada 2014-2020, 5.1 miliarde EUR au fost rezervate pentru investiţiile în domeniul transportului, dar proiectele fazate - începute în exercițiul financiar trecut - însumează 1,7 miliarde de euro.
„Este nevoie ca proiecte noi să fie lansate urgent pe teren (...) proiectele aflate în a doua fază se vor apropia de finalizare, iar noile proiecte riscă a fi încă în faza de demarare, fără să genereze cheltuielile necesare”
„Pregătirea şi prezentarea de proiecte noi pentru perioada de programare actuală a fost mult întârziată (....) în acelaşi timp îmi exprim îngrijorarea faţă de nivelul scăzut de maturitate” al proiectelor.
Crețu atrage atenția că se perpetuează aceleași greșeli care au dus la întârzieri de proiect şi depăşiri de costuri în trecut, cum ar fi începerea procedurilor de licitaţie înainte ca evaluările impactului asupra mediului (EIM).
„Acesta a fost cazul pentru, Lugoj-Deva, unde trebuie luate măsuri suplimentare şi costisitoare în vederea protejării mediului. În pofida acestei experienţe negative şi în ciuda avertismentelor clare ale serviciilor Comisiei, CNAIR a optat pentru aceeaşi abordare în licitaţia pentru loturile 1 şi 5 ale autostrăzii proiectate Sibiu-Piteşti, şi anume, deschiderea licitaţiei, fără a aştepta rezultatul impactului asupra mediului (EIM), care este obligatoriu.
În plus, am fost informată recent că CNAIR intenţionează să lanseze, de asemenea, licitaţia pentru lotul 4, fără ca evaluarea impactului asupra mediului să fie finalizată. Prin urmare, vă rog să interveniţi şi să puneţi capăt acestei practici”. [n.r. sublinierile aparțin redacției]
Crețu cere MT să se folosească de serviciile de consultanţă ale BEI prin instrumentele JASPERS şi PASSA
Comisarul european exprimă semne de întrebare și față de investițiile în infrastructura feroviară, sistemele de semnalizare și bugetele foarte mici destinate întreținerii drumurilor și căilor ferate
"De la Bruxelles se cere implicare din partea celor două ministere în procesul de implementare a proiectelor de infrastructură. Noi îi cerem doamnei Viorica Dăncilă să-şi depună mandatul din fruntea Executivului, iar odată cu ea să plece şi cei doi miniştri Rovana Plumb şi Lucian Şova. Eşecul guvernării PSD-ALDE la acest capitol nu mai poate fi tolerat", a declarat deputatul PNL Lucian Bode, cel care a prezentat scrisoarea redactată la finalul lunii aprilie, dar nepublicată de guvern până acum.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Dragnea, despre faptul că Iohannis cere demisia lui Dăncilă:
Sabotează și subminează Guvernul / Amenințarea e făcută într-un stil mafiot / Nu luăm în calcul suspendarea
Oliver Felix Bănilă, propus de ministrul Justiției pentru funcția de procuror șef al DIICOT
Președintele Iohannis încearcă să provoace o suspendare din partea majorității
Peste 18,9 milioane de cetăţeni cu drept de vot, înscrişi în Registrul electoral
Trei proiecte ale lui Cătălin Rădulescu, adoptate tacit:
Senatul numește procurorii șefi în locul Președintelui / Apelurile la Înalta Curte să fie declarate doar în favoarea inculpaților
G4Media.ro, după ce Dragnea a cerut anchetarea lui Dan Tăpălagă:
Un atac grav la libertatea presei și o încercare de intimidare a jurnaliștilor independenți
Cum are de suferit unul dintre cele mai de succes proiecte turistice din Bucovina
din cauza neînțelegerilor dintre autorități
Zeci de mii de palestinieni protestează în Fâșia Gaza față de mutarea ambasadei SUA la Ierusalim
37 palestinieni au fost împușcați mortal, 900 sunt răniți
Ceremonia de inaugurare a Ambasadei Americii la Ierusalim
S-a răcit amiciţia dintre Nechifor şi Daea
Ioan Rotundu
Bancul zilei: „Comoara” ginerului
Horoscop zinic 15.05.2018
Conţac spală ruşinea de pe obrazul judeţului şi al ţării
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă