Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14865
De la 07 Ianuarie 2003
122874932
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş:

Laptele vărsat în câmp, un gest extrem

  • "Iresponsabilitatea altora" pune lacătul pe ferme
  • 22 March 2013, 23:00
Producatorii romani de lapte sunt victimele unei ofensive privind calitatea si siguranta produselor locale, laptele varsat pe camp fiind gestul extrem al unor fermieri care pot falimenta din cauza "iresponsabilitatii altora", a declarat, vineri, pentru Mediafax, comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos. Acesta crede ca "fara consumatori increzatori in ceea ce cumpara, agricultorii onesti nu au nicio sansa" si ca aceasta "situatie nfericita" obliga la cautarea de solutii.
"Producatorii de lapte romani culeg, in covarsitoarea lor majoritate pe nedrept, rezultatele catorva saptamani in care consumatorii au fost bombardati cu informatii despre scandaluri legate de calitatea si siguranta produselor romanesti. Laptele varsat in camp este un gest extrem al unor oameni care si-au facut treaba corect si care se vad in situatia de a pune lacatul pe ferme din cauza iresponsabilitatii altora", a spus, pentru Mediafax, comisarul european al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
El considera ca problema increderii in produsele nationale trebuie abordata "frontal", printr-un "sistem agroalimentar performant local" si a remarcat faptul ca in Romania "increderea consumatorilor se construieste inca in mare parte pe activitatea si pe legitimitatea autoritatilor de control", conditie necesara, dar nu suficienta.
"Mie mi se pare esential ca sectorul insusi sa dezvolte mecanisme de autocontrol, anticorpi care sa-l protejeze, si sa comunice in mod convingator, sistematic, societatii, consumatorului roman, despre existenta, functionarea si soliditatea acestor mecanisme. Este in interesul producatorilor agricoli ca trisorii, neglijentii, iresponsabilii, in neta minoritate printre ei, sa fie eliminati. Ei insisi trebuie sa fie mai vigilenti decat autoritatile de control ale statului. Daca unul triseaza, sufera toti, iar increderea exista numai acolo unde exista o garantie a onestitatii, clar asumata", a mai declarat el.
Comisarul european a mai spus ca, in complementaritatea sistemului de autocontrol "elaborat si formalizat" de catre fermieri poate fi creat "un brand de origine, voluntar asumat de producatori, un brand romanesc".
"Etichetarea voluntara, inclusiv cea de origine a materiei prime este o metoda folosita si de agricultori din alte state membre - Italia, Belgia, Franta, Irlanda. Sunt state din Europa in care, prin etichetare voluntara din partea agricultorilor organizati in jurul brandului de calitate si origine, prin campanii de informare, consuatorii stiu ca alegand un produs local aleg un produs de o calitate garantata si de o provenienta care pentru ei are o valoare si o incarcatura emotionala", este de parere comisarul european al Agriculturii.
Comisarul european crede ca in Romania acum este momentul construirii unui "brand romanesc, cu un sistem de certificare, cu angajamente simple si clare din partea producatorilor, care sa fie realizat impreuna cu guvernul si insotit de un sprijin financiar pentru promovare".
"Un astfel de sistem nu poate functiona decat cu implicarea directa a producatorilor in control, constientizand faptul ca acel brand este al lor si nu al statului. Atunci cand vad pe rafturi sau pe tarabe lapte romanesc, carne romaneasca, fructe si legume romanesti, consumatorii trebuie sa stie ca vad calitate si siguranta - iar acestea nu sunt garantate numai de stat ci si de producatori, in dorinta de a-si apara munca si prestigiul", a detaliat Ciolos avantajele sistemului.
Comisarul european a subliniat si importanta "comunicarii responsabile" "Nu cred ca, dintr-o data, au inceput sa se intample lucruri teribile in privinta sigurantei alimentare in Romania. Situatii din acestea apar peste tot in Europa, exista sisteme de control care se activeaza si care s-au activat si in Romania. Oamenii devin foarte emotionali atunci cand vine vorba despre alimentatie si e foarte important ca in comunicare sa existe un echilibru (...) E clar ca nu se poate si nu e responsabil sa ascunzi realitatea dar, pe de alta parte, fara o identificare pe piata a celor care isi fac treaba cinstit, dezastrul poate fi generalizat pentru un sector intreg", a mai spus Ciolos, pentru Mediafax.
Comisarul european mai crede ca actuala criza a laptelui de pe piata romaneasca nu trebuie gandita in logica unui razboi comercial, dar a spus ca aceasta piata este locul unei competitii acerbe, in contextul existentei unui sector al laptelui insuficient consolidat, care are nevoie de o reforma structurala. "Sunt foarte preocupat de ceea ce se va intampla cu producatorii romani dupa 2015 cand vor disparea cotele de lapte si piata va fi total liberalizata. Daca producatorii locali nu isi consolideaza o productie de calitate, multe branduri romanesti de lactate, cu capital international, risca sa nu mai produca cu lapte romanesc.
Autoritatile si producatorii ar trebui sa reflecteze serios si sa decida ce e de facut pentru ca in 2015 sa nu ne trezim ca nu vom mai gasi pe piata lapte romanesc. Daca vrem sa evitam asta, trebuie actionat acum. Brandingul produselor locale, sistemul de autocontrol, organizarea producatorilor sunt parte din aceasta solutie (...) Va exista si posibilitatea acordarii unor subventii cuplate pentru sectoare vulnerabile", a mai declarat, pentru Mediafax, comisarul european Ciolos.
Ciolos spera ca producatorii romani de lapte vor depasi criza de incredere din partea consumatorilor si ca aceasta va fi un avertisment pentru cautarea unor solutii durabile in sectorul laptelui.
"Dincolo de orice politici publice, dincolo de orice subventii, de fapt, viitorul agriculturii romanesti este decis de noi si de comportamentul nostru atunci cand, in fata raftului, cumparam un produs sau altul, fie ca vorbim de lapte, de carne, de fructe sau de legume. Eu unul, de cate ori am ocazia, cumpar produse romanesti, produse care-mi spun ceva si pe care as vrea sa le mai gasesc si peste douazeci de ani".
In ceea ce il priveste, "consumatorul" de lapte Dacian Ciolos a spus: "Am crescut cu lapte de la vacile bunicilor. De cate ori vin acasa mi-am format aproape un ritual in a-mi lua lapte proaspat de la un distribuitor automat din apropiere. Sper ca pe viitor sa pot identifica tot mai bine laptele romanesc pe piata".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Poveste de week-end
Gastronomie: Maftoul cu pui- specific Palestinei
O noua etapa a guvernării Ponta. Va curge sânge
Dan Tapalaga
Salvarea Ciprului ar putea veni de la duşmanul său, Turcia
Protest la Salonul de carte de la Paris
Jandarmii au intervenit brutal in evacuarea protestatarilor
Cum a fost învins guvernul Ponta de birocraţia din sistemul medical
Cipru lucrează la un plan B. Acesta ar urma să intre vineri în Parlament
Zona Euro, dispusă să discute o nouă propunere
Micile războaie locale ale regionalizării
cum se luptă baronii locali pentru controlul viitoarelor regiuni
Eva Simon (Ungaria): În Ungaria există două limbi române
Petru Grozavu: «Antract» pentru Vilnius
Adolescenta cu bentiţă tricoloră din Covasna: Copii prinşi în vâltoarea urii adulţilor
Lista poliţiştilor avansaţi în grad de Ziua Poliţei
Botoşani: Prefectul i-a felicitat pe poliţişti că-şi fac datoria. Cum? Vă arătăm noi
Ioan Rotundu
Scrisoarea deputatului Roman către Primarul municipiului Botoșani
Tupeu şi amnezie politică la Mihai Tincu
Portariuc chiţcăie şi el aceeaşi arie
Lipsiţi de curajul răspunderii, cei din PSD bagă totul în… lui Ţurcanu
Ciofu îl va susţine pe Portariuc la şefia PSD Botoşani
Poliţiştii îi dau emoţii lui Portariuc
Roman vrea să-i cânte lui Portariuc serenada despărţirii
Portariuc dă lecţii politice, materie la care este repetent
S-au mirat şi poliţiştii cât de buni profesionişti sunt
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog