Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1422
De la 07 Ianuarie 2003
124383923
Comisia Europeană:

România nu îndeplineşte criteriile de adoptare a euro

  • procesul ar putea fi amânat până în 2018, spun specialiştii
  • 12 May 2010, 23:00
"Romania nu indeplinieste niciun criteriu de adoptare a monedei unice europene cu toate progresele facute in materie de integrare europeana", se arata in Raportul de Convergenta adoptat astazi de Comisia Europeana. Documentul analizeaza punctual evolutiile economiei romanesti si constata ca autoritatile romane nu au realizat progrese suficiente pentru adoptarea euro.
Comisia Europeana a recomandat miercuri aderarea Estoniei la zona euro, de la 1 ianuarie 2011, si a anuntat ca celelalte opt state candidate la euro, printre care si Romania, nu sunt pregatite.
Cele noua state membre ale UE care fac obiectul raportului de convergenta 2010 sunt Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia.
Cu exceptia Estoniei, niciun alt stat nu e pregatit sa adopte euro
"S-a constatat ca niciuna dintre celelalte opt tari evaluate in cadrul raportului (cu exceptia Estoniei) nu a indeplinit toate criteriile de convergenta pentru adoptarea monedei euro", mentioneaza executivul european in raportul sau prezentat miercuri, care constata ca in cele opt tari mentionate rata inflatiei este prea mare, la fel si deficitele bugetare
In privinta Romaniei, documentul analizeaza amanuntit fiecare criteriu de convergenta, estimarile Comisiei fiind similare celor prezentate la finalul vizitei de evaluare incheiate in aceste zile.
"Criza care a izbucnit in 2008 a deteriorat conditiile economice(...) dar ne asteptam ca anumiti indicatori cum ar fi rata inflatiei sa continue sa scada, chiar daca va ramane deasupra mediei anuale a inflatiei din zona Euro, de 1%", se arata in document.
Criteriile de convergenta
In vederea asigurarii unei convergente sustenabile, Tratatul de instituire a Comunitatii Europene (Tratatul CE) stabileste criteriile care trebuie respectate de fiecare stat membru UE inainte de participarea la cea de-a treia etapa a Uniunii Economice si Monetare (UEM). Statul membru nu trebuie sa faca obiectul unei decizii a Consiliului privind existenta unui deficit bugetar excesiv;
Trebuie sa existe o stabilitate durabila a preturilor si o rata medie a inflatiei, in cursul unei perioade de un an inaintea examinarii, care nu poate depasi cu mai mult de 1,5% rata inflatiei a cel mult trei state membre care au inregistrat cele mai bune rezultate in domeniul stabilitatii preturilor;
Rata nominala a dobanzii pe termen lung nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2% pe aceea a cel mult trei state membre care au inregistrat cele mai bune rezultate in domeniul stabilitatii preturilor;
Limitele normale de fluctuatie prevazute de mecanismul cursului de schimb trebuie respectate, fara ca acesta din urma sa cunoasca tensiuni grave cel putin pe parcursul ultimilor doi ani dinaintea examinarii.
Fiecare stat membru trebuie sa se asigure ca legislatia nationala, inclusiv statutul propriei banci centrale nationale (BCN), este compatibila atat cu articolele 108 si 109 din tratat, cat si cu Statutul Sistemului European al Bancilor Centrale (Statutul SEBC). Aceasta obligatie care se aplica statelor membre cu derogare este de asemenea denumita „convergenta juridica“. Romania ar putea trece la euro in 2018
Romania nu pare in acest moment interesata de aderarea la Euroland in 2015 asa cum era preconizat, un orizont mai rezonabil fiind anul 2018, spun surse din sistemul financiar."In acest moment nu stiu daca nu cumva costurile adoptarii monedei unice ar fi mai mari decat beneficiile. Este aproape evident ca in 2015 nu mai ai cum sa adopti euro, mai ales ca e nevoie de eforturi foarte mari in aceasta privinta", au declarat pentru HotNews sursele citate. "Oficial e nevoie de o ancora de genul adoptarii euro, dar e bine sa fim realisti. Ca economie cu un PIB de dimensiunile celui pe care il avem, "umbrela" euro ne-ar proteja. Dar sa intri pe un vapor aflat intr-o mare furtuna este periculos. Sa se mai risipeasca norii si sa vedem ce se intampla dupa furtuna", au mai adaugat sursele noastre.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Ministrul minorităţilor din Serbia minte şi la presiunea ministrului de interne evită întâlnirea cu CNMNR
Sindicatele solicită amânarea Consiliului Economic şi Social
Cum a declanşat Boureanu un mic război în partid
Angajaţii din sistemul sanitar ar putea intra şi ei în grevă generală, din 31 mai
Două cote de impozitare, de 12% si 25%, TVA redus la alimentele de bază şi CAS de 3%
Comisia Europeană propune noi reguli de guvernare economică
nerespectarea regulilor Pactului de Creştere şi Stabilitate poate duce la pierderea de fonduri europene
Contribuţia la Fondul de asigurări de sănătate ar putea fi majorata de la 10,7% la 14%
Şomajul a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani
Am putea colabora cu PSD în plan parlamentar şi putem discuta despre strategia economică
Ceartă la PSD între Geoană şi Ponta, pe marginea posibiliăţii intrării la guvernare
Pentru a depăşi criza economică trebuie continuate lucrările la biserici
Atenţie, şoferi dorohoieni! Au fost prinşi hoţii care furau din maşini
Prefectul va cere asfaltarea platformei de la Vama Rădăuţi Prut
Protest „boicotat” de cozonaci
Înălţarea Domnului – o sărbătoare preţuită la Mihai Viteazu
Ea educatoare, el inginer şi împreună cresc vaci
S-a renunţat la un criteriu privind tratamentele în străinătate
Lipsa acreditării tomografului şi RMN ăi fugăreşte pe botoşăneni prin vecini
Nici cu lefurile dijmuite profesorii nu se dau la grevă
Numărul de paturi din Spitalul judeţean se va împuţina
Lista cu politicienii botoşăneni nongrata
Şobolanul n-a ieşit din galerie
Ioan Rotundu
Bancul zilei: I-a intrat coşmaru-n…
Micii matematicieni la start
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog