Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
20992
De la 07 Ianuarie 2003
95601084

Comisia Europeana a aprobat schema de ajutor de stat de 750 milioane de euro pentru marii consumatori de energie electrica

  • Ajutorul va fi suportat de micii consumatori
  • 15 October 2014, 23:00
Comisia Europeana a aprobat schema de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie electrica care urmeaza sa fie exceptati de la plata pana la 85% a certificatelor verzi, informeaza Ministerul Economiei printr-un comunicat de presa. Potrivit Comisiei Europene, schema notificata de Ministerul Economiei "respecta normele UE privind ajutoarele de stat, in special noile Orientari ale Comisiei privind ajutoarele destinate protectiei mediului și energiei". Reamintim ca Executivul a decis in iunie ca marii consumatori de energie electrica sa fie exceptati de la plata pana la 85% a certificatelor verzi. Insa ceea ce ar fi trebuit sa plateasca marii consumatori va fi distribuit consumatorilor casnici si firmelor mici. Adica, acestia urmeaza sa suporte subventiile catre industrie, valoarea ajutorului fiind estimata la circa 750 milioane de euro.
"Romania este primul stat membru al UE pentru care, in baza Orientarilor privind ajutoarele de stat pentru protecţia mediului şi energie pentru perioada 2014-2020, publicate in luna aprilie 2014, Comisia Europeana a adoptat decizia de autorizare a schemei de ajutor de stat fara deschiderea vreunei investigaţii. Aprobarea schemei suport initiate de Ministerul Economiei reprezinta o confirmare a necesitatii sustinerii industriei europene in vederea pastrarii competitivitatii marilor consumatori industriali. Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani, urmand a fi aplicata de la 1 decembrie 2014 pana la 31 decembrie 2024", a declarat Constantin Nita, Ministrul Economiei.
Exceptarea se va realiza diferentiat, in funcţie de electro intensitatea operatorilor economici:
85% in cazul unei electro intensitaţi mai mari de 20%
60% in cazul unei electro intensitaţi de 10-20%
40% in cazul unei electro intensitaţi de 5-10%.
Bugetul anual estimat al aplicarii acestei scheme de sprijin este de circa 75 de milioane euro, pentru aproximativ 300 de beneficiari. Pentru aceasta schema de ajutor de stat nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat, iar procedura de compensare a certificatelor verzi ce vor fi exceptate de la plata prin aplicarea acestei scheme pe o perioada de 10 ani este stabilita de ANRE, precizeaza Ministerul Economiei.
Marii beneficiari sunt companii precum Alro si ArcelorMittal care au facut presiuni constante asupra Guvernului pentru a primi o serie de facilitati la plata energiei electrice. Contactat in luna iunie de HotNews.ro Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), a afirmat ca "se discuta sa fie trecute (n.red. certificatele verzi pe care ar fi trebuit sa le plateasca marii consumatori) la ceilalti consumatori". "Asa cum a fost facut actul normativ, se va rasfrange asupra tuturor celorlati consumatori", a precizat atunci Havrilet.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Ispita rabinului
Gogonele cu usturoi la oţet
Horoscopul zilei
Ilie Sarbu, socrul lui Victor Ponta, e audiat la DNA Brasov in dosarul
CSM a incuviintat arestarea preventiva, arestarea la domiciliu si perchezitia imobiliara a 3 judecatori
din cadrul Tribunalului Brasov si a Tribunalului Covasna
Prognoza meteo pentru joi si vineri
Peste 43.000 de hectare, retrocedate lui Elie Vlad Sturdza, desi acesta ceruse doar 23.000
Parlamentarul Ioan Adam are la case si terenuri ca nici nevasta lui nu stie de ele. Declaratiile de avere
A fost sau n-a fost Victor Ponta intr-o delegatie cu generali si colonei din serviciile secrete aflata in SUA in 1999 pentru a participa la un Forum anticoruptie
Ponta scrie in CV ca a participat la seminar, membrii delegatiei nu-si amintesc sa-l fi vazut
Viorel Hrebenciuc, interceptari in dosarul retrocedarilor
Suntem in plin razboi cu Romsilva! Vom castiga 100%! Suta la suta fac ordine
Achizitiile unui lup tanar din PSD. Cui si pentru ce a dat bani publici primarita Craiovei, Lia Olguta Vasilescu
Grădiniţia Il Girotondo, la zece ani de activitate
Botoşani: Opoziţia majoritară din CJ se răzbună pe primarii puterii PSD
Modern Calor Botoşani: Comunicat de presă
APIA Botosani: Comunicat de presă
Exerciţiu în caz de urgenţă la acumularea hidrotehnioc㠄Stânca – Costeşti”
DNA: Prejudiciul in dosarul retrocedarilor depaseste 300 milioane euro
Senatorul PSD Ilie Sarbu, deputatii PSD Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam si directorul Romsilva, Adam Craciunescu, sunt urmariti penal
Primari ai PSD, fiţi „bărbată”!
Ioan Rotundu
Botoşani: Cum este părăduit bugetul Primăriei Suliţa (IV)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă