Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
14551
De la 07 Ianuarie 2003
118433865

Comisia Europeană a lansat o ancheta de deficit excesiv pentru Germania

  • 13 November 2013, 23:00
Comisia Europeana va lansa o ancheta aprofundata asupra Germaniei pentru excedentele sale comerciale, considerate dezechilibrate, a anuntat miercuri presedintele executivului european, Jose Manuel Barroso, intr-o conferinta de presa organizata la Bruxelles, scrie AFP.
"Germania a afisat un excedent comercial (...) ceea ce justifica ancheta", a declarat Barroso.
De asemenea, acesta a anuntat lansarea unei proceduri pentru alte 15 tari europene, printre care si Franta, in cadrul atributiilor Comisiei in materie de dezechilibre macroeconomice.
Treisprezece tari fusesera deja cuprinse in examenul precedent. La acestea s-au adaugat trei miercuri: Germania, Luxemburg si Croatia.
In ceea ce priveste Franta, Comisia va analiza problemele sale de competitivitate si indatorare publica prea ridicate. Noua ancheta va trebui sa evalueze "persistenta acestor dezechilibre".
Pentru Germania, Bruxellesul vrea sa vada ce "poate face pentru a face mai mult pentru a ajuta la reechilibrarea economiei europene. Pentru aceasta am cerut sustinerea cererii sale interne", a explicat Barroso.
Berlinul este acuzat in mod regulat pentru preferinta spre exporturi si slabiciunea cererii interne, care penalizeaza exporturile vecinilor europeni precum Franta si Italia. Trezoreria americana a relansat recent dezbaterea, criticand politica economica germana, sursa de "dezechilibre".
Germania este "motorul cresterii in Europa", a reamintit comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, prezent alaturi de Barroso. Bruxellesul "nu critica" politica economica germana si competitivitatea sa, a subliniat el, adaugand ca ancheta va fi efectuata "in spiritul ideilor si fara idei preconcepute".
Dar "persistenta excedentelor comercial semnifica faptul ca Germania investeste masiv in strainatate", in afara zonei euro, a precizat acesta.
Excedentul comercial german a atins un nou nivel record in septembrie, la 18,8 miliarde de euro, cu o crestere de 1,7% a exporturilor si un recul de 1,9% al importurilor.
Aceste cifre semnifica un excedent comercial peste 6% din PIB din 2007, peste nivelele retinute de Bruxelles in studiul sa privind dezechilibrele macroeconomice care se aplica celor 28.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Lucrătorul cel isteţ
Gastronomie: Murături asortate pentru o iarnă liniştită
Proiectul de Buget pe 2014 aduce bani la Administraţie, Educaţie, Agricultură
tăieri de fonduri la Sănătate, Cultură, Justiţie
Noile masuri fiscale anunţate de Guvern se vor răsfrânge asupra puterii de cumpărare a românilor
PSD vrea comisie de anchetă în Parlament pentru verificarea terenurilor Ioanei Băsescu
Moldoveniștii și integrarea europeană
„Denumirea limbii de stat trebuie modificată”
Accizele pentru carburanţi vor creşte cu 20%, de la 1 ianuarie 2014
Cine l-a furat pe Domnul Trandafir?
Ioan Rotundu
Traian Băsescu îl provoacă la duel pe plagiatorul şi mincinosul Ponta
Botoşani/Darabani: Mare gălăgie pentru plevuşca contrabandei cu ţigări
marii contrabandişti, şefii de reţele, n-au fost deranjaţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă