Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7781 lei
1 USD = 4.2878 lei


Număr accesări
Astăzi:
8186
De la 07 Ianuarie 2003
72609448

Comisia Europeană acordă unda verde pentru exploatarea gazelor de şist, cu cerinţe minimale

  • 22 January 2014, 23:00
Comisia Europeana a adoptat miercuri o recomandare care lasa cale libera exploatarii gazelor de sist in Europa, cu conditia respectarii unor "principii comune" minimale, in special sanitare si de mediu, scrie AFP.
"Gazele de sist starnesc sperante in anumite regiuni ale Europei, dar in egala masura si ingrijorari. Comisia raspunde cererilor de actiune formuland principii minimale pe care Statele membre sunt invitate sa le urmeze pentru a tine cont de aspecte de mediu si sanitare si pentru a oferi exploatatorilor si investitorilor previzibilitatea necesara", a explicat comisarul insarcinat cu Mediul, Janez Potocnik.
Spre marea nemultumire a organizatiilor de aparare a mediului si impotriva dorintei Parlamentului European, Comisia Europeana a refuzat sa impuna norme juridice constrangatoare in ceea ce priveste explorarea si exploatarea acestei resurse de energie, asa cum scria si HotNews.ro in urma cu o saptamana.
Recomandarile Bruxellesului sunt "total insuficiente pentru a proteja populatia si mediul de riscurile implicate de extractia acestor hidrocarburi", afirma ONG-ul Prietenii Pamantului, care denunta, intr-un comunicat, "lipsa absoluta de curaj a UE care, in fata presiunii grupurilor de lobby, a renuntat sa ia masuri concrete in domeniu".
"Un loc nu va putea fi selectionat decat daca evaluarea riscurilor demonstreaza ca fracturarea hidraulica la debit mare nu antreneaza eliberarea directa a niciunui poluant in apele freatice", recomanda Comisia.
De asemenea, statele vor trebui sa se asigure ca instalatiile pentru exploatarea gazelor de sist trebuie sa fie "construite de asemenea maniera incat sa evite scaparile la suprafata si deversarile in sol, apa sau aer".
Evaluarile de impact asupra mediului trebuie sa fie facute cu "maximum de transparenta", se mai arata in textul Comisiei. Autoritatile nationale vor trebui sa informeze publicul asupra produselor chimice folosite in timpul fracturarii hidraulice.
Statele membre ale UE sunt invitate sa aplice principiile formulate de CE intr-un interval de sase luni si, incepand cu decembrie 2014, sa informeze in fiecare an Comisia despre masurile pe care le vor pune in practica.
Dezvoltarea gazelor de sist in UE este controversata. Unele tari (Marea Britanie, Danemarca, Polonia, Romania) dezvolta proiecte de explorare, in timp ce Franta si Bulgaria au interzis exploatarea. Germania a interzis fracturarea hidraulica in zonele bogate in ape de pe teritoriul sau.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Bancul zilei: Viaţă de caloriferist
Horoscopul zilei
155 de ani de la Mica Unire, marcaţi la Biblioteca Botoşani
„Clovnul” la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache”
CJPCCT Botoşani: Comunicat de presă referitor la Unire
Dreptul la replică al companiei Romtelecom privind „cazul Buhăceni”
Chirtoacă: Unirea Republicii Moldova cu România este un fapt firesc
Război al cuvintelor şi acuzaţii: debut tensionat al conferinţei Geneva II dedicată Siriei
Ministrul economiei a cerut la Moscova sprijin pentru deblocarea exporturilor româneşti de carne în Rusia
Indicele Transformării 2014: România, "o democraţie defectă"
Ucraina: Protestatarii au fost avertizaţi prin SMS că participă la o tulburare în masă
"Atacurile media motivate politic" figurează, al doilea an consecutiv, în raportul MCV
Prognoza meteo pentru joi şi vineri
De ce nu a demisionat Radu Stroe
culisele deciziei politice de a-l menţine în funcţie pe ministrul liberal al Internelor
Nu accept să fiu umilit de Romtelecom
Ioan Rotundu
Botoşani/Darabani: Preotul Buhăianu a fost aspru muştruluit la Mitropolia Iaşi
se spune că a fost „spovedit” de preotul inspector Florin Chirilă de i-au mers fulgi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă