Potrivit unui comunicat al Comisiei, remis HotNews, executivul european sustine ca Romania nu si-a indeplnit "obligatia de a revizui si adopta planul national de gestionare a deseurilor si programul de prevenire a generarii de deseuri, in conformitate cu obiectivele Directivei-cadru privind deseurile (Directiva 2008/98/CE) si ale economiei circulare".
"In pofida avertismentelor anterioare din partea Comisiei, autoritatile romane nu si-au indeplinit obligatia de a revizui si actualiza planul national de gestionare a deseurilor si programul de prevenire a generarii de deseuri. Aceasta revizuire ar fi trebuit sa aiba loc cel tarziu in 2013. Comisia a initiat procedura de constatare a neindeplinirii obligatiilor in septembrie 2015 si a trimis Romaniei un aviz motivat in mai 2016, solicitandu-le autoritatilor sa adopte rapid aceste instrumente de baza prevazute de legislatia in materie de deseuri" - sustine Bruxelles-ul.
Directiva-cadru privind deseurile (Directiva 2008/98 / CE) urmareste protejarea mediului si a sanatatii umane prin prevenirea sau reducerea impactului negativ al producerii si gestionarii deseurilor si prin reducerea impactului global al utilizarii resurselor si prin imbunatatirea eficientei acesteia.
In conformitate cu directiva, statele membre trebuia sa adopte planuri nationale de gestionare a deseurilor pana la 12 decembrie 2010 si programe de prevenire a generarii deseurilor pana la 12 decembrie 2013.
Aceste planuri si programe trebuie sa vizeze reducerea impactului deseurilor asupra sanatatii umane si a mediului si imbunatatirea eficientei utilizarii resurselor in intreaga UE. Ele reprezinta, de asemenea, o cheie pentru accesarea fondurilor europene si stabilirea cadrului pentru dezvoltarea unei infrastructuri durabile de gestionare a deseurilor. Statele membre trebuie sa isi reevalueze planurile de gestionare a deseurilor cel putin o data la sase ani si sa le revizuiasca, dupa caz.
Romania este unul dintre statele membre cu cele mai slabe performante in ceea ce priveste gestionarea deseurilor solide municipale, cu cea mai mare rata de depozitare a deseurilor la gropile de gunoi, de 72%, cu mult peste media UE de 25,6%, conform datelor Comisiei Europene de la nivelul anului 2015.
Tot joi Comisia Europeana a decis sa trimita si Slovenia in fata justitiei UE, pentru faptul ca aceasta tara "nu a inchis si nu a reabilitat 28 de depozite ilegale de deseuri care reprezinta un risc grav pentru sanatatea umana si pentru mediu".
ntia de stiri HotNews