Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
29920
De la 07 Ianuarie 2003
108401768

Comisia Europeană îl contrazice pe Tăriceanu

  • și se declară îngrijorată de modificările la codurile penale din România
  • 29 June 2018, 23:00
Numărul doi din Comisia Europeană, prim-vicepreședintele Frans Timmermans, i-a spus președintelui Senatului de la București, Călin Popescu Tăriceanu, că executivul de la Bruxelles este îngrijorat de schimbarea legislației justiției și a codurilor penale din România,a declarat, pentru HotNews, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. De asemenea, Comisia l-a contrazis pe Tăriceanu, arătând că Mecanismul de Cooperare și Verificare pe Justiție se bazează pe criterii care nu s-au modificat și care nu au fost încă îndeplinite de România.
Joi, 28 iunie, Tăriceanu s-a întâlnit la Bruxelles cu Frans Timmermans.
„Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a fost informat de președintele Tăriceanu despre ultimele evoluții din Parlamentul României, și anume reformele judiciare și ale codurilor penale. Noi, precum și alți parteneri internaționali și statele membre, am subliniat în repetate rânduri că lupta împotriva corupției și asigurarea unui sistem judiciar independent și profesionist sunt de o importanță capitală. Prim-vicepreședintele a reiterat faptul că Comisia continuă să urmărească îndeaproape și cu îngrijorare reformele judiciare și codurile penale din România”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisia Europeană.
În declarația de presă, în urma înâlnirii Timmermans-Tăriceanu, Comisia Europeană subliniază că nu s-au modificat criteriile Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pe justiție.
„De asemenea, ei au discutat situația actuală a mecanismului de cooperare și verificare pentru România. MCV se bazează pe patru criterii de referință stabilite la începutul mecanismului, care nu s-au modificat și care încă nu au fost încă îndeplinite. În ianuarie 2017, Comisia a formulat 12 recomandări practice pentru a ajuta România să îndeplinească criteriile de referință pentru a încheia MCV. Din păcate, progresele înregistrate în urma acestor recomandări nu au fost suficiente până în prezent, iar problemele închise anterior sunt redeschise. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene i-a reamintit președintelui Tăriceanu că este crucial pentru România acum să-și intensifice eforturile și să evite anularea realizărilor din trecut”, mai spune reprezentantul CE.
Comisia îl contrazice astfel pe Călin Popescu Tăriceanu, care i s-a plâns lui Timmermans că România nu a scăpat de suptavegherea MCV din cauza faptului că executivul european ar fi adăugat noi criterii de îndeplinit.
Potrivit unui comunicat al Senatului, la întâlnirea de joi, de la Bruxelles, Tăriceanu a parafrazat metafora alergătorului de maraton care mai are doar 100 m până la linia de final, menționată de prim-vicepreședintele Comisiei Europene pe 1 martie, când fusese la București.
"România s-a înscris într-un maraton și de fiecare dată când s-a apropiat de linia de final s-au schimbat regulile și a trebuit să o luăm de la capăt. Am început cu patru recomandări și acum avem 12. Prin urmare am alergat de trei ori maratonul și ni se cere să mai alergăm o distanță suplimentară. Pe de o parte, cred că mecanismul riscă să devină ineficient, iar pe de altă parte, cred că a sosit timpul să recunoaștem că MCV-ul și-a îndeplinit scopul și să fie ridicat", i-a reclamat Tăriceanu lui Timmermans, joi, la Bruxelles.
Totodată, Comisia Europeană subliniază că urmărește să vadă dacă reformele PSD-ALDE asupra legilor justiției și condurilor penale sunt compatibile cu legislația UE.
„Urmărim îndeaproape reformele judiciare și codurile penale din România. Vom examina legislația privind compatibilitatea acesteia cu legislația UE relevantă în domeniul justiției penale și al cooperării polițienești și al standardelor internaționale”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Marșul Centenarului, de la Alba Iulia la Chișinău
Lumea lu Rotundu Centenarul Unirii - Hăneşti
De ce Cătălin Voicu nu va face nicio zi de închisoare deși a fost condamnat definitiv la 7 ani cu executare
Gheorghe Ştefan "Pinalti", condamnat definitiv la 3 ani şi 3 luni de închisoare cu executare
Proiect de lege: Închisoare de până la 3 ani pentru promovarea, în public, de idei antiromânești
Isărescu: Nu ne-a trecut prin cap să jucăm aurul la păcănele, cum sugera un personaj
Cum a dat generalul Gabriel Oprea mâna cu Barack Obama, în Photoshop
Horoscop zilnic 30.06.2018
Bancul zileri: Cimilitură
Catrenul săptămânii
Catrenul săptămânii
Comuna Hăneşti, un colţ de rai unde Centenarul Unirii a fost bine cimentuit
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă