Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1231
De la 07 Ianuarie 2003
123190168
pnl

Comisia Europeană propune noi reguli de guvernare economică

  • nerespectarea regulilor Pactului de Creştere şi Stabilitate poate duce la pierderea de fonduri europene
  • 12 May 2010, 23:00
Respectarea cu strictete a pactului de Crestere si stabilitate si coordonare fiscala accentuata, o evaluare ex-ante a bugetelor nationale si a politicilor bugetare si implementarea mecanismelor de gestionare a crizei decise duminica, in reuniunea Ecofin, sunt cele trei coordonate ale unei guvernante economice intarite la nivel european. Propunerile Comisiei vizeaza si reducerea fondurilor europene in cazul tarilor care nu au sub control deficitul bugetar si datoria publica.
"Vrem sa consolidam Pactul de crestere si stabilitate. Regulile Pactului sunt bune, dar trebuie sa fim siguri ca sunt respectate. Propunem o supraveghere a bugetelor nationale si vom obliga statele membre sa isi creasca depozitele in vremuri bune, in cazul in care nu exista disciplina fiscala, pentru a oferi siguranta in vremuri grele. Vom impune noi reguli privind deficitul bugetar si cheltuielile bugetare", a rezumat presedintele CE Jose Manuel Barroso masurile prevazute de comunicarea de miercuri a Comisiei.
"In ultimele luni am lcurat la un nou mecanism de gestionare a crizelor si week end-ul trecut am adoptat acest mecanism de stabilitate si am asumat niste masuri in plus fata de cele de pana acum, ca sa avem un mecanism de criza mai robust", a mai spus presedintele Comisiei. Consecintele nerespectarii Pactului de Crestere si Stabilitate cuprind si o masura referitoare la reducerea fondurilor europene, o masura care, de fapt, ar putea afecta mai degraba noile state membre, mari beneficiari ai acestor fonduri, fata de cateva regiuni izolate din vechile state membre.
Jose Manuel Barroso a spus ca acest instrument important de a determina statele membre sa se inscrie in criteriile Pactului de Crestere si stabilitate a existat si pana acum, insa acum devine si mai important pentru ca el va da credibilitate regulilor Pactului, care trebuie respectate. In trecut, primele tari care au deviat de la prevederile acestui document au fost Germania si Franta, astfel incat Pactul a devenit "mai flexibil". Criza din Grecia insa a impus o revenire la respectarea stricta a Pactului, Comisia considerand ca regulile sunt bune. La randul sau, comisarul european pentru afaceri economice si monetare Olli Rehn, considera posibilitatea reducerii fondurilor europene "un instrument eficient, dar care trebuie folosit in mod corect pentru a avea efectul dorit".
"Scopul nostru principal este ca, in contextul pregatirii urmatorului cadru financiar - care va avea loc pe parcursul acestui an - sa pregatim si acte legislative care sa solicite o utilizare mai corecta si eficienta a fondurilor europene", a spus Rehn.
Oficialii europeni nu au oferit multe detalii despre conditiile de suspendare a fondurilor, procedurii, procentelor si perioadei, insa presedintele Barroso a aratat in termeni generali modalitatea in care se va aplica o astfel de decizie: statul membru va fi anuntat despre posibilitatea de a-i fi suspendate fonduri europene, insa i se va acorda timpul necesar de a-si corecta deficitul. Numai in conditiile in care masurile luate nu au efect, se va merge mai departe cu taierea fondurilor. "Actiunea de reducere a acestora nu este una imediata", a spus el, subliniind din nou ca "fara acest mecanism regulile din pact nu vor fi considerate credibile".
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Ministrul minorităţilor din Serbia minte şi la presiunea ministrului de interne evită întâlnirea cu CNMNR
Sindicatele solicită amânarea Consiliului Economic şi Social
Cum a declanşat Boureanu un mic război în partid
Angajaţii din sistemul sanitar ar putea intra şi ei în grevă generală, din 31 mai
Două cote de impozitare, de 12% si 25%, TVA redus la alimentele de bază şi CAS de 3%
Contribuţia la Fondul de asigurări de sănătate ar putea fi majorata de la 10,7% la 14%
România nu îndeplineşte criteriile de adoptare a euro
procesul ar putea fi amânat până în 2018, spun specialiştii
Şomajul a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani
Am putea colabora cu PSD în plan parlamentar şi putem discuta despre strategia economică
Ceartă la PSD între Geoană şi Ponta, pe marginea posibiliăţii intrării la guvernare
Pentru a depăşi criza economică trebuie continuate lucrările la biserici
Atenţie, şoferi dorohoieni! Au fost prinşi hoţii care furau din maşini
Prefectul va cere asfaltarea platformei de la Vama Rădăuţi Prut
Protest „boicotat” de cozonaci
Înălţarea Domnului – o sărbătoare preţuită la Mihai Viteazu
Ea educatoare, el inginer şi împreună cresc vaci
S-a renunţat la un criteriu privind tratamentele în străinătate
Lipsa acreditării tomografului şi RMN ăi fugăreşte pe botoşăneni prin vecini
Nici cu lefurile dijmuite profesorii nu se dau la grevă
Numărul de paturi din Spitalul judeţean se va împuţina
Lista cu politicienii botoşăneni nongrata
Şobolanul n-a ieşit din galerie
Ioan Rotundu
Bancul zilei: I-a intrat coşmaru-n…
Micii matematicieni la start
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog